Psykoterapeut København Katrine Boeck

Terapi - derfor hjælper digte og tegninger dig til større selvbevidsthed

At bruge tegninger (kunstterapien) og digte i terapi er rigtig effektive metoder ved store dilemmaer i livet, hvor der er brug for større bevidsthed, eller i følelsesmæssige sumpe, hvor det er svært at finde klarhed og f.eks. adskille sig fra en stærk samfundsmorale eller opdragelsesstil (værdier og adfærdsmønstre).

Når man f.eks. tegner noget genkendeligt eller måske noget pludder, så udtrykker man en del af sig selv, altså en delpersonlighed. Min erfaring med klienter i terapi er, at det er ens egen personlighed (selvet) og/eller barnets følelser og begrebsverden, der vælger at komme til udtryk på papiret. Måske med et udtryk af, hvad en anden delpersonlighed gør ved en. En delpersonlighed, som kan være kommet til i årenes løb, hvor den er tillært. En delpersonlighed, som måske skubber den del af sig selv til side, som nu kommer til udtryk på papiret.

Derfor er tegninger og digte en måde at få fat i den autentiske personlighed, som mange af os går og gemmer væk. Spurgte jeg dig hvem du og ikke dit arbejde er, så vil du ikke kunne svare på stående fod. JEG ER går dybt, og her rækker ord heller ikke. Ord er mærkater, mens oplevelsen af sig selv er en sansende handling. Eller snarere en IKKE handling. Det ”blot” at udtrykke sig, uden at gøre.

Mange har brug for hjælp til at begynde at tegne eller skrive. Ofte er der en utryghed ved at vide, at det her virkelig kan lokke din sande personlighed frem – for hvad kan det ikke føre med sig efter måske mange års undertrykkelse. Hvad er der gemt i gemmerne, og falder der skeletter ud af skabene? Jo vi er bange – med rette – fordi vi smider nogle forsvar mod ”bare” at være os.

Men kunstterapi og skrivning er meget skånsomme måder at træde ind i os selv på, fordi vi ikke regner det næste skridt ud, men slipper dagligdagens struktur. Og dermed slipper vi også en del angst for at miste selvsamme struktur. For når vi vælger at tage farven eller blyanten i hånden, så har vi i dette nu allerede givet slip og sagt ja til en ny måde at være i verden på.

Så måske du kan inviteres til at prøve … at have nysgerrighed på at opleve den film, der udspilles inde i dig. Måske du kan bruge dette indlæg til at finde mod til at invitere dig selv i den biograf, som dit eget indre liv er. Malerisk, digterisk, udtryksfuldt; og fyldt med mange fine nuanceringer af dilemmaer, følelser osv. En bevidsthed, som samtalen ikke altid kan tilvejebringe. Ikke fordi vi ikke skal bruge samtale, ord og struktur, hvor vi når andre. Men fordi vi også har brug for et sprog til at nå os selv! Et sprog, der bygger på åbenhed og nysgerrighed. Hvor vi ikke fastholder mønstre - men bryder dem.

Så vil du lære dig selv mere at kende, lære hvor dine grænser er, bevidstgøres om dine følelser, en stilstand, et valg eller dilemma; så grib de farver du måske har gemt fra din egen barndom, eller lån dine børns farver, og tegn!   

 

Kærlig hilsen

Katrine Boeck

Psykoterapeut MPF, parterapeut og coach

coachcare.dk

http://levlykkeligt.dk/profil/katrine_boeck

__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i København, Lyngby, Hillerød og Gribskov (Gilleleje v/ Helsinge og Frederiksværk.)
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Terapi - digte og tegninger er effektive metoder til selvbevidsthed. Læs hvorfor