Psykoterapeut København - Østerbro - Nordsjælland

Er autenticitet lig med originalitet?

Fanden tog ved mig. Nu måtte det sandelig være nu, at jeg endelig fik nogle ord over mine læber om dette vanvittigt spændende emne: autenticitet.

Det har ellers ligget lidt stille med skrivningen det sidste år efter at have produceret en masse indhold til foredrag og kurser om emnet.

Det der nu skete var, at jeg på en hjemmeside med autenticitet som kerne ”produkt” pludselig fandt en tro kopi af en tekst, som jeg skrev i 2011. Min tekst blev den gang offentliggjort på diverse hjemmesider i forbindelse med mit foredrag om det autentiske menneske, samt på min egen hjemmeside.

Den første tanke, der fløj gennem mit hoved var: hvordan kan man skrive om at være autentisk, og så stjæle teksten fra en anden. Det hele endte med en god dialog mellem jeg og kopisten. Men det fik mig alligevel til tasterne.

Du ved sikkert godt, hvad det betyder at være autentisk. Der bliver skrevet meget om det, og det har været temmelig hypet. Nu ser vi så nye begreber komme til som f.eks. robusthed, der helt klart er det nye buzzword.

Men det er ærgerligt, hvis begrebet autenticitet er på retur. For det hele starter præcis der. Vores evne til at være autentiske er vores robusthed. For med sandhed kommer der en styrke, da sandhed er et valg, der kræver mod.

Du har også det mod, der skal til. Det kommer, når vi tydeligt mærker hvad det gør ved os ikke at være autentiske. Når vi lægger bånd på og skjuler, hvem vi er, hvor vores grænser er, og hvad vi gerne vil.

Det vi får skjult er vores originalitet. Og hvem vil ikke gerne ses på, hvor fantastisk original man er .. Og så alligevel er faren for at blive set som forkert, for stor. En original – hvem vil være det?

Men det skal vi turde være. På den måde er det en ensom vej, selv om det fører til mere sande relationer, og derfor i virkeligheden forbinder dig mere med andre.

For nogle er der fuld adgang til originaliteten, mens der for andre er mange bump på vejen. Vi kopierer jo hinanden i ét væk, og det er jo til en grad nødvendigt at finde ligheder og fællesskaber. Men tør vi ikke skille os ud, eller puster vi os op i en kopiversion af andre, så lever vi vores liv på siden af os selv.

For vi er alle originale! Spørgsmålet er, hvorvidt vi udtrykker vores originalitet, og om vi overhovedet har opdaget den. Alle lærer mere om sig selv hen ad vejen, og bliver derfor mere bevidste, men ikke nødvendigvis mere autentiske. For du har nemlig det frie valg at smide din sande natur overbords ved at vælge at overhøre den. Vi kan alle nemt komme til at skrue op for en anden ”lyd”, som når man feks. overforbruger eller overgører træning, arbejde, private arrangementer, tøj, materielle ting, cigaretter, slik, kaffe, alkohol etc.

Via en overgøren eller overforbrug, bedøver vi vores evne til at regulere os selv. Vi mister kontrollen og evnen til at tåle afsavn og at sætte grænser. Vi bliver temmelig grænseløse, når vi fravælger vores sande natur. Det eneste vi har og ejer: vores originalitet.

Så der er mange ubevidste forsvar MOD OS selv, som vi betegner som normale.

Kender du det at kopiere andre ved at iscenesætte en kopi, som du er sikker på bliver accepteret? Det gør jeg. Og jeg ser, at vi er mange, der ikke tør kaste sig ud i at være originale, fordi vi er bange for, om vi bliver accepteret som vi rent faktisk er. Kender du det? Jeg kender selv alt for godt at vente til en anden god gang. Det haster jo ikke at være autentisk. Og så bliver begrebet noget, man læser om, men som man ikke får forholdt sig til.

Og det kunne jeg godt tænke mig, at nogle flere gjorde, og at du gør. Problemet er, at man kan pakke sig selv så langt væk, at man skal bruge lang tid på at pakke sig ud igen. Og det er her, at jeg godt vil dele en personlig erfaring, som har betydet at begrebet autentisk er knyttet tæt til min historie.

Jeg har i mange år arbejdet på at afdække mine forsvar, og har i den proces taget ting op af den ellers lukkede kuffert, som jeg ikke anede jeg indeholdt, og som har styret mig på alle måder. En af de meget velbevarede ”hemmeligheder” er, at jeg ofte føler stor angst. Spørger du mine klassekammerater eller min familie, eller mine kollegaer i tidligere jobs, vil ingen kunne have gættet det. For angsten har været pakket ind i massive lag, fordi jeg ubevidst har valgt, at jeg aldrig skulle mærke angsten.

Det har i den grad vakt skam at opdage og tage det til mig. Og det krævede en dygtig terapeuts vedholdende insisteren på sandhed. At gøre den opdagelse betyder, at jeg ikke mere er styret af angsten og skammen, og som gør at jeg kan udtrykke mig her som den jeg er.

Så jeg kan snakke med, når jeg siger at det kræver mod at turde opleve sin egen originalitet, især hvis man har en øget følsomhed med sig, eller andre sårbarheder, hvor angst for kritik og afvisning er udpræget.

Mange er så knægtet på den gyldighed, de tillægger deres egne oplevelser, følelser og ord, at det fører til en decideret illoyalitet over for dem selv. Det bliver lov, at alle andres oplevelser, følelser og ord, tæller højere.

Så for langt de fleste er der mere af dem selv at tage til sig. Også dem, der har arbejdet med selvudvikling hele deres liv. Det er faktisk dem jeg ser mest i min praksis, fordi de rammer muren, når de selvudvikler uden at få sig selv med på et dybere plan …   

Al dybdegående terapi handler om (udover klientens konkrete ønsker) at nå dertil, hvor man loyalt udtrykker og manifesterer sin originalitet i verden: ˶ Jeg er OK som jeg er. Jeg laver fejl, og jeg tør vise dem - vise mig selv på godt og ondt. For der er intet ondt i mig. Der er kun sider af mig, som er originale. Og det betyder ikke, at de er forkerte.   ̋

Summen af rigtighed ligger ikke i kopien, men i dig og mig. At dømme sig selv, og kopiere er en bjørnetjeneste for verden og for dig. Så start med at være dig! Ellers er udgangspunktet skævt. Og det er bare om at komme i gang, og finde dem, der kan støtte dig i det.

 

__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i København - Østerbro - Lyngby og Nordsjælland (Lyngby og Gilleleje v/ Helsinge og Frederiksværk.)
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Er autenticitet lig med originalitet?