Psykoterapeut København - Østerbro - Nordsjælland

Vil du opleve kropslige symptomer smuldre for øjnene af dig?

Psyke og krop er uadskillelige. Det viser rigtig meget forskning, der bl.a. kortlægger, at jo mere traumatiseret eller følelsesmæssigt påvirket man er, jo flere og længerevarende symptomer udviser kroppen.

Jeg ser det i min praksis som psykoterapeut og kropsterapeut, hvor smertefuld kroppen kan være. Og så ved jeg straks, at her ligger mange følelsestilstande til grund – meget ofte ubevidste følelser, som så finder et kropsligt udtryk, fordi de ikke lyttes til og derfor ikke reguleres på sunde måder.

Jo mere selvcensur, jo mere barske barndomme, jo mere forjagethed og jo mere ignorans i ens liv, jo mere ”forkrøblede”, sygdomsramte, smertefulde kroppe mødes jeg af, når et menneske med støj i kroppen – det være sig mange forskellige symptomer fra lette til tunge problemstillinger, ringer for at få en tid til at prøve den vej, hvor vi kortlægger om følelsesmæssige tilstande kunne være en del af, eller decideret alene forårsage den kropslige tilstand.

Men når man er i terapi med følelsesmæssige tilstande, stress mv, så oplever jeg også sammenhængen mellem sind og krop, da kroppen reagerer, når vi vækker eller taler om følelserne.

Da jeg læste til psykoterapeut, modtog jeg selv terapi hos en psykoterapeut med uddannelse i Somatic Experience. Den metode kom så meget ind under huden på mig, at da jeg skulle til min endelige eksamen som færdig psykoterapeut, ja så brugte jeg denne kropsterapi i samtalen om nogle gamle chok, som min kanin bragte frem i samtalen. Det var utrolig effektivt, og jeg fik stor ros, selvom jeg var gået ud over psykoterapien. Siden da har jeg brugt den sansning af kroppen, der ligger i Somatic Experience og i mindfulness, og har herigennem fået hul på mange kroniske tilstande samt mere akutte ting i kroppene hos mine klienter. 

Jeg har selv en sygdomshistorie, som jeg brød via psykoterapi, der indeholdt kropsterapi også. Faktisk var jeg syg i næsten 15 år med uforklarlige blæreproblemer. Efter et utal af undersøgelser, som blev gentaget én gang til, måtte overlægen til sidst kaste håndklædet i ringen, og fortælle mig, at mine problemer var psykosomatiske, dvs. at min psyke spillede ind. Der stod jeg så uden hjælp, og vidste ikke, hvor jeg skulle gå hen – og følte stor skam og skyld over, at min egen psyke kunne være så destruktiv. Men det blev samtidig starten på et følelsesmæssigt oprydningsarbejde, som var nødvendigt for min trivsel psykisk og fysisk. Den tilstand, der var blevet kronisk i min blære, aftog, og i dag kigger den kun frem, når jeg bliver bange for noget 1-2 gange om året i højst en dag eller to.

Og der bliver stadig mere fokus på at forske i, hvordan man hjælper de mange, som medicin ikke kan hjælpe - dem hvor årsagen lyder "psykisk" eller "psykosomatisk". Jeg er en af dem, der arbejder i dette meget nyskabende felt, og hele 2023 har jeg dedikeret til at få endnu flere grene på inden for de nyeste metoder, som arbejder med krop-sind aspektet.

I dag arbejder jeg enten ved at ses eller at tale over telefon og video, da det viser sig at kropsterapi og psykoterapi sagtens kan foregå uden at ses fysisk. Meget af healingen af følelserne og kroppen kommer via min stemmeføring og en blid og sansende tilgang, hvor du sidder i en stol hjemme eller hos mig. Når du sidder i en stol og ikke ligger ned, så går vi ikke ind i det rum, hvor du lægger din krops passivt og modtager behandling på den, men i stedet er vi sammen med vores fælles bevidsthed i forhold til, at du aktivt sanser din krop og fortæller mig, hvad du sanser og mærker i den, sådan at jeg kan guide dig igennem på en helt igennem skræddersyet individuel behandling.

For ingen kroppe er ens. De har forskellige nervesystemer, celler mv., som er præget af netop dit levede liv, og din historie, du har fået med dig i generationer. Som kropsterapeut arbejder jeg derfor primært med en blanding af kropsterapi og psykoterapi, da min erfaring er, at kropsterapien alene ikke rykker nok.

Somatic experience metoden er en del af Peter Levine´s SE terapi, og er som ordet siger på engelsk: en kropslig oplevelse. Konkret taler Peter Levine taler om den oplevede fornemmelse, som er en opmærksomhed, der kan hele traumer. Intet mindre. For det er i den kropslige oplevelse, at der kommunikeres til os i helheder, som skaber klarhed, grænser og bevægelighed.

Den oplevede fornemmelse er din, men former sig efter omgivelserne, lige som en flod, der flugter sig vej gennem landskabet. Den oplevede fornemmelse er i forandring hele tiden. Den følger nuet. Den guider os. Den er ”bare” en del af os. Og det bare er meget essentielt, fordi vi oftest slet ikke opdager vi har den. Derfor er det vigtigt at få opmærksomhed på den, så vi kan bruge den til at erfare, hvem vi er, og hvilke behov og besværligheder vi har - hele tiden i hvert nu.

 

__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i København - Østerbro - Lyngby og Nordsjælland (Lyngby og Gilleleje v/ Helsinge og Frederiksværk.)
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Vil du opleve kropslige symptomer smuldre for øjnene af dig?