Psykoterapeut København - Østerbro - Nordsjælland

Hvem presser din person og værdighed?

Hvad gør man, når man står alene og mødes af fordomme, fordømmelse, udskammen, chikane, mistillid og indblanding i form af øget kontrol af ens arbejde. Måske du kender noget af det. Det gør de fleste. Så jeg har sat mig for at hjælpe netop dig, som mødes af nogle mørke kræfter i mennesket, af manglende evne til omsorg, empati og kærlighed, til at mentalisere, og hvor man kan stå fuldstændig alene og føle et pres mod én.

Men du er ikke alene, lyder det i Sebastians hit fra 70´erne. Det føles sådan. Men der er et par handlinger at gøre, før du kan opleve, at du ikke er alene i det. Krænkelser. Grænseoverskridende adfærd. Fyret på gråt papir. Kritik, mistillid, dårlig kommunikation. INGEN støtte. KULDE. Absolut nul empati og en masse hjerteløshed. Alt for mange Kender det.

Så læs med og lær at håndtere en sådan situation, uanset om det er på job, i familien, parforholdet eller med venner/bekendte. 

For det første hjælper det at tale og bekende, at du udsættes for et massivt pres, som belaster dig og gør dig alt for sårbar. Når du taler, bærer den anden dit stof, som du tynges af. Tal gerne med en, der har det mindset at bekræfte din identitet, en som ikke kommer med gode råd, en som lytter og anerkender dine oplevelser, og som eventuelt også selv har oplevelser lig din. Det kan være en kollega, en terapeut, en præst eller andre.

Jeg har gennem 13 år som psykoterapeut, parterapeut og familieterapeut hjulpet mennesker i sådanne situationer. Og så har jeg selv arbejdet som projektleder i erhvervslivet i en årrække, og kender til kulturen i virksomheder i mange størrelser og brancher. Og så har jeg selv med stor stædighed arbejdet for min egen integritet. Og ikke mindst har jeg selv lige været udsat for chikane og fyring, der vakte gamle følelser af udstødelse fra dem, der udøver en magtdemonstration over for ens integritet, ens væsen og identitet. Jeg har prøvet det før. Men denne gang stillede jeg ikke op og gjorde mig alt for sårbar. Jeg stillede ikke op til den ublu kritiseren, men stod i stedet ved mig og mine værdier og alt det, som kun udspringer fra et kærligt og oprigtigt sted. Modsat de andre – krænkerne – der pakker sig ind i kritiseren og aldrig viser, hvem de virkelig er, og hvad der rører sig i deres hjerte.

En succesrig metode til at håndtere kritik, fordomme og fordømmelse er altså at stå fast i, hvem du er, og at insistere på, at du er god nok. Det kan læres at opnå den integritet. Jeg har selv lært den ved at tale med en psykoterapeut og ved at lytte til mig selv og mærke mine grænser og omsorgen til mig selv. Selvbeskyttelse er alfa omega, hvis vi skal klare at være i denne verden. Hvis vi skal være robuste, for nu at bruge et fortærsket ord. Min definition af robusthed er ”det ikke at miste sig selv” til angst, depression, skam, tristhed mv.

Selv måtte jeg have en livline hos min egen terapeut, indtil jeg fandt en kollega at tale med, som var netop alt det, jeg beskrev for oven. Og så kunne jeg bære det og igen være stærk, og ikke tage det ind. Det betyder, at hvor jeg i dag burde være trist og mast til ukendelighed – der er jeg ikke gået i stykker, og har rystet det hurtigt af mig.

Man vil altid være en torn i øjnene på nogen, så det gælder om at kunne blive stående, når de rå kræfter slår sig løs imod dig, og blive endnu stærkere bagefter, så din erfaring bliver til en positiv erfaring om råstyrke, i stedet for en negativ erfaring om at være offer, og at du er skrøbelig. Kraften ligger og venter på dig. Det jeg har set hos mine klienter er, at det oftest kun kræver et par ganges samtaleterapi for at aktivere håb, mening, mod og klarhed nok til, at rejsen igen går den rette vej. 

__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i København - Østerbro - Lyngby og Nordsjælland (Lyngby og Gilleleje v/ Helsinge og Frederiksværk.)
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Hvem presser din person og værdighed?