Psykoterapeut København - Østerbro - Nordsjælland

Kærlighed, omsorg, beslutsomhed er byggesten i dit liv

At bygge dit livsrum er aktivt at skabe et kærlighedsrum. Væggene bygger vi med ubetinget kærlighed, loftet med omsorg, gulvet med beslutsomhed. Du skal nu skabe de bedste betingelser for at opfylde rummets formål: at leve som hele dig. Dette er et udvidelsens rum.

Det er i dette rum, at du skal begynde at lytte til, hvad der er i dig, med henblik på at lære at være med alt, uanset hvad der måtte være. Det er altså her, at du kontakter det, som ikke har fået luft før, fordi det blev afbrudt. 

Livsrummet består af 9 byggestene. I denne blog tager vi fat på 1. byggesten: Egoistisk hvilen og væren.

Er der ikke væren i vores liv enten af tidsmæssige årsager eller måske på grund af angst, uro etc., så bliver vi med tiden rodløse, og lærer kun at flygte og gå ud af kontakt med os selv, frem for at gå tæt på og tage kontakt til os selv. Ofte har vi vores liv fyldt med gøren. Ikke mindst med alt det, vi skal gøre ved os selv. Men det lave selvværd opstår, når vi ikke kan være med os selv. Skal man arbejde med et lavt selvværd, så er det evnen til at være med HELE sig selv, samt evnen til at VÆRE og ikke GØRE.

Ens selvværd påvirkes, så snart vi har dårlige oplevelser. F.eks. hvis ens forældre synligt eller mere raffineret har afvist dele af ens person, og de dermed ikke formåede at lære dig at slappe af og være med alt, der måtte dukke op fra dig. Der opstod et projekt: 1) at udbedre skaderne, når det “forkerte” opstod, og 2) på længere sigt at gøre alt for at blive som den, dine forældre kunne bekræfte dig positivt i at være.

Med sådan et projekt er man på arbejde 24 timer i døgnet, for en sag, som ikke har som mål at være elsket som den man er. Derfor er der mange, der som voksne begynder at interessere sig for deres lave selvværd, fordi man er konstant. At man arbejder så hårdt er i første omgang for at gavne ens eget behov: at mærke man er elsket. Men når man opdager, at man kun elskes for bestemte ting, og afvises på andre ting, så opstår tvivlen på, om ens projekt giver tilfredsstillelse, og om det nogen sinde formår at komme over målstregen.

Et nej til vores egne eksistentielle behov, er et nej til kontakt med os selv. Så hvis du synes, at et ja til dine egne behov er egoistisk, og at have kontakt med sig selv er egoistisk, så er det egoisme jeg opfordrer til.

Kan jeg invitere dig til at være en stor egoist lige nu? At slippe dit livslange krævende projekt for at få anerkendelse og kærlighed, for nu at gøre en aktiv kærlighedshandling selv: at gøre mindre og kun at gøre, hvad du har lyst til. Ej at tænke på andre, men kun dig selv.

Hvis et ja til os selv også er at tage kontakt til os selv, kunne du så stoppe gøren, og kontakte dig selv lidt?

Kan jeg få sagt tydeligt nok, hvor dejligt det er at sige følgende ord højt: ”Jeg må godt stoppe op. Jeg må godt trække antennerne til mig. Jeg sætter mig her og mærker hvad jeg har lyst til, hvad jeg føler. Jeg slikker mine sår og glæder mig over min pause. At jeg lige nu giver mig selv lov til at være. At jeg lader mig selv være for en stund.”

Glæd dig til de næste blogs med de sidste 8 byggestene i dit livsrum: Nærvær, hengivelse, loyalitet, opmærksomhed, bekendelse, bæreevne, ansvar, accept og væren.

Kh Katrine Boeck

__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i København - Østerbro - Lyngby og Nordsjælland (Lyngby og Gilleleje v/ Helsinge og Frederiksværk.)
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Kærlighed, omsorg, beslutsomhed er byggesten i dit liv. Læs mere