Psykoterapeut København Hanne Christensen

Hvordan børn påvirkes af forældres misbrug...

Misbrug –  når højtider ikke er glæde men fyldt med frygt…

Min erfaring som psykoterapeut er at nu begynder angsten for julemåneden at komme snigende. Der er så mange anledninger til at far eller mor drikker meget mere end de plejer og det er jo ellers slemt nok i forvejen for mange børn.

Frygten og utrygheden ved fars eller mors misbrug overskygger glæden ved julen og gør det så synligt for barnet, hvor meget anderledes livet er, når der er misbrug.

Alt bliver så dobbelt, frygten og glæden bliver til en sammenfiltret knude i maven, der skaber uro i hele kroppen.

Det er hvad barndomstraumer er skabt af.

Misbruget der har ødelagt barndommens højtider igen og igen

Tina opsøger mig - som psykoterapeut - fordi hun allerede nu bliver både er ked af og bange for julen, bare tanken om jul skræmmer hende, uroen tager til jo nærmere vi kommer jul fuldstændig som i hendes barndom.

Så længe hun husker tilbage har hendes mor i perioder været fraværende, fuld og ubehagelig, slemt og konstant var det altid ved højtiderne.  Julen har sat sig som en knude af frygt i maven.

December måned var altid værst, hendes barndom har været fuld af utryghed og ensomhed, når hun tænker tilbage, men værst af alt var julemåneden.

Sjældne dage var der julehygge og fred og de fleste dage bare så fyldt af angst og uro, hvor var mor og hvornår kom hun hjem, hvordan var hun når hun kom…

Frygten for at moren var eller blev fuld ved arrangementer i skolen eller i fritidshjemmet var næsten umulig at bære, sammen med skammen over moren, var der næsten ikke plads til andet inden i Tina.

Tina vil ikke være med til decembers mareridtet mere, hun vil have sin frihed, hun vil have min støtte og hjælp i form af psykoterapi til at gøre noget ved frygten og skammen, gøre noget godt for sig selv, gøre december tryg og hyggelig.

Det er ikke nemt alle de svære følelser fra tidligere rører på sig og overmander hende, når aftenerne bliver tidligt mørke, gaderne pyntes med lys og andre pynter op inden for til jul.

Hvordan får hun vendt julen til en tryg og rar familietid uden alle spøgelserne uden at kroppen reagerer så voldsomt og automatisk…

Tina er stadigvæk hårdt ramt som voksen for hendes mor - misbrugeren - har de frygteligste våben, som ikke kan ses kun mærkes som dybe sår i sjælen, der ikke læges af sig selv med tiden…

Sårene kan læges og heles i en kærlig og tryg relation til en anden som f.eks. en psykoterapeut, der er fuldstændig troværdig og stabil. En der vil være med til at se ind bag skammen og finde det fine menneske, der holder sig skjult inde bagved.

Nogle af misbrugerens giftige våben

-   Hendes evne til at fremkalde vrede eller tab af selvbeherskelse hos dig.

-   Hendes overførsel af sit selvhad til dig, så du føler du mister dig selv og intet er værd. Er uelskelig.

-   Hendes måde at få alle til at dække over sig.

Udad til kan hun virke som den roligste, mest velafbalancerede og mest pålidelige og stabile person til andre tider og i hendes nære relationer er der kun uro, drama og kaos.

Hun er ekspert i at få dig til at fremstå som den der har skylden for alt, intet er hendes skyld. Intet tager hun ansvar for.

Hun er bare et stakkels offer, fordi hun er omgivet af tåber…

 lad dig ikke snyde, hun stjæler og destruerer dit selvværd til du mister dig selv, hun vil kontrollere dig og din adfærd, hun vil få dig til at tro på, alt det dårlige der sker hende er din skyld, hvis du var bare var lidt mere perfekt, ville hun have et godt liv…

At slutte forholdet til misbrugeren

I psykoterapi kommer afklaringen som en del af overvejelserne

-   Jeg vil ikke være med mere, når du er fuld eller påvirket.

-   Jeg vil ikke være med mere, hvis du ikke gør noget ved din adfærd.

Hvor ville det være dejligt at kunne sige sådan, hvor ville det være dejligt at slippe ud og væk.

Hvor ville det være rart ikke at skulle have hældt en masse af misbrugerens skidt i hovedet, alt det hun tror andre gør ved hende, men som alt sammen kommer indefra hende selv…

Hvor ville det være dejligt at lade misbrugeren sejle sin egen sø, lade misbrugeren være offer, hvis det er det hun vil være.

Hvor vil det være dejligt at koncentrere sig om sig selv og sit eget liv.

Være fri, være fri for at være afhængig af misbrugerens humør.

Være ligeglad med hende, om hun vil gøre noget ved sit misbrug eller ej.

Med lethed afslå alt samvær, uanset om hun gjorde noget ved sine problemer.

Det har du mulighed for at komme frem til i dit forløb i psykoterapi.

Det er ikke enkelt

Slet ikke, hvis det er din far eller mor der er misbrugeren. Der er så meget sorg og håb forbundet med en misbrugende far eller mor. Det er en lang følelsesmæssig rejse at mærke og erkende at kontakten er skadelig for dig, stadigvæk som voksen.

Vær opmærksom på

Intet menneske er ansvarlig eller skyld i et andet menneskes misbrug, heller ikke selv om man er i familie med hinanden.

Intet andet menneske end misbrugeren er ansvarlig for at komme ud af sit misbrug.

Ingen mennesker skal stille sig til rådighed for misbrugerens krænkende adfærd eller ulidelige selvmedlidenhed.

Ingen skal lade sig manipulere af misbrugeren, når han bliver offer.

Dit ansvar som pårørende er at sige nej og stop. At drage konsekvensen og få dig et godt liv uden din misbruger.

At leve sammen med en misbruger – mand, kæreste, far, mor eller…

Har gjort dig til ekspert i at tage hensyn og lade hele din tilværelse dreje som om misbrugeren i håb om, at du kunne få ham til at lade være med at drikke eller tage stoffer. Få ham til at elske dig og syntes du er god nok.

Sammen med en misbruger er ingen god nok, det er den følelse misbrugeren spreder og det er barnets værste mareridt, resten af livet ikke at føle sig god nok, at have mistet sit selvværd, at have mistet sig selv, ikke vide hvad man vil, ikke vide og mærke hvad man har behov for og lyst til og ønsker.

Sammen med en misbruger bliver man følelsesløs. og magtesløs.

Sammen med en misbruger tror man på ikke at have fortjent kærlighed og omsorg.

Derfor er det så svært at komme videre, intuitionen dit smukkeste pejleinstrument er slået i stykker af misbrugerens nedværdigende eller ligegyldige behandling. Du troede du ikke var værd at elske, ikke var værd at holde af og passe på. Ikke noget værd som menneske.

Du har indtil nu måske troet du var værdiløs.

Du er værd at elske også selv om det ikke føles sådan…

Hvordan kommer du videre

Kun ved at arbejde med dig selv, få mere selvindsigt og blive ekspert på dit eget liv.

I psykoterapi hos en dygtig psykoterapeut.

Ved at forstå du har været offer for en andens misbrug og skadelige adfærd.

Du har ikke haft mulighed for at sige fra som barn, men nu er du voksen, nu har du muligheden, så lad mig støtte dig i at bruge denne mulighed, så det bliver godt liv for dig. På din måde.

Ved at være sammen med et menneske som mig der støtter dig, indtil dit selvværd er intakt. Indtil du har fundet fodfæstet igen, måske for første gang i dit liv. Indtil du føler du kan flyve frit uden at blive holdt i kort snor eller holdt nede af det du hørt af dårlige ting om dig selv fra din misbruger og måske er gemt i dit hjerte som om det var sandheden om dig.

Lad mig støtte dig i at finde din sandhed om dig inden i dig.

Jeg vil lytte mens du fortæller din historie og mærker alle de følelser der høre til og som vil føre dig frem til en ro og tryghed som findes helt naturligt inden i dig.

Fører dig frem til at turde være synlig og stolt af dig selv, til at føle dig som værdig til at elske, holde af og være ven med som det mest naturlige i hele verden. 

Sådan kan jeg som psykoterapeut hjælpe dig videre til et liv med ro og glæde.

 

Kærlig hilsen

Hanne Christensen

Psykoterapeut i København

Kbhpsykoterapi.dk

 

 

 

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvordan børn påvirkes af forældres misbrug. Læs mere