Psykoterapeut Jonas Borup

Ensomheden slår os ud!

Som psykoterapeut kommer mennesker til mig med frustration, tomhed, stress, angst og depression. Vi arbejder gennem lagene, nærmer os sårbarheden. Langsomt tegner billedet sig, at det et eller andet sted, og i en eller anden form ofte også handler om ensomhed.

I forlængelse heraf kommer det store øjeblikket hvor mennesket overfor bliver parat til at åbne op, tage kontakt og vise sårbarhed. I netop det øjeblik tager mennesket sit første skridt ud af ensomheden og ind i kontakten. Netop det øjeblik er både healende, balancerende og livfuldt!

Netop i dette øjeblik arbejder vi på et følelsesmæssigt ikke verbalt plan. Mennesket tør for første gang, måske i rigtigt lang tid, åbne sig op og gøre sig sårbar. Det er healende og livfuldt –  Noget af det vigtigste ved det at være menneske udspiller sig og vi er midt i det! Psykoterapeutens opgave er blive i øjeblikket, blive i kontakten og hverken tale eller analysere det ihjel.

Hvorfor sker det ikke bare af sig selv?

I vores moderne verden hjælpes ensomheden godt på vej af idealer vi skal leve op til. Billeder på Tinder har været gennem Photoshop, Facebook og Instagram viser de perfekte øjeblikke.  Med trenden at vise og italesætte det perfekte, hvordan skal vi så få hele det uperfekte menneske i spil? Vi viser sider af os selv, andet skjuler vi på ensomhedens vej. Facebook, hvor nærvær, kram og følelsesmæssig kontakt byttes ud med den berømte blå tommelfinger taler samme vej. Overfladiske relationer, individualisering og manglende kropskontakt gør det samme. Det glæder for mange, og især de unge jeg har i terapi tegner billedet.

Det går ikke! Vi mennesker har brug for hinanden. Vi fungerer i nære relationer. Vi har brug for nærhed og følelsesmæssig kontakt. Vi har brug for at vise vores sårbarhed og relatere til hinanden på et helt nært ubetinget følelsesmæssigt plan. I nærhed har vi mennesker sammen evnen til at tage hånd om tomhed, stress, angst og depression. Her har vi som jeg-stærke individer evnen til at folde os ud i et livfuldt og balanceret fællesskab med plads til livsglad forskellighed.

Jamen, sådan har det da altid været!

Ja, på sin vis er det korrekt, det er nok ikke første gang i historien at nærvær og tæt kontakt er i underskud. Men samfundet har ændret sig. Livet i vores moderne verden stiller nye krav, hjernen skal omstille sig. Vi taler om singlekultur, projektansættelse, præstationskultur og i høj grads nettet - DRs medieforskningsrapport fra 2014 fortæller at unge i alderen 15-29 bruger 3,5 timer på nettet hver eneste dag - Det taler for sig selv, sådan har det ikke altid været! For at tackle alt det og fastholde balancen har vi brug for modpolen. Vi har brug for nærvær, fordybelse og kærlighed mere end nogensinde før. Vi skal som mennesker selv skal til at dyrke nærværet og kærligheden, opsøge det og bruge viljen til at give det plads.

Åbne op og række ud!

Vi skal åbne op og række ud. Vælger vi hver især at skrue op for nærværet og kontakten til hinanden; Være os selv, række ud, tage kontakt, tage ind og afgrænse os når nok er nok giver vi vores bidrag. Når dopamintrangen efter endnu et overfladisk besøg på Facebook melder sig skal vi overveje og træffe et valg om vi vil følge trangen, eller undlade denne overfladiske lidt ligegyldige junkfood. Det er som alt andet junkfook. Ind imellem er det fint, det dækker blot ikke behovet for næring. I mit fag, psykoterapien, skan vi skrue op for de relationelle terapiformer og mødeøjeblikke. Vi skal lære vores klienter at tomhed, stress, angst og depression forebygges gennem nærvær og nære relationer. Vi skal arbejde med vores klienter så de tør vise sårbarhed og være dem selv alene og sammen med dem de holder af.

 

Knus Jonas
Psykoterapeut MPF

__________________________

Jonas Borup - Psykoterapeut MPF, Coach og Supervisor

Terapihuset København
Studiestræde 30A, 3. - 4. sal
1455 København K

https://jonasborup.dk - https://terapihusetkbh.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ensomheden slår os ud! Læs mere