Psykoterapeut i Helsingør

Misundelse kan være en gave

Hvem kender ikke til misundelse? Over en ven eller venindes flotte nye hus, deres nye spændende job, deres dygtige børn eller deres popularitet i vennekredsen. Og måske har du mærket et stik af misundelse, når de andre er i fitnesscentret 3 gange om ugen, og du selv endnu ikke har fået meldt dig ind. De fleste af os har lært, at det ikke er i orden at være misundelig. Misundelsen er ikke noget vi taler om, det er et tabu. Så vi fortrænger følelsen eller døjer med den i stilhed.

Misundelse er en sammensat følelse, den består af aggressive, til tider næsten hadefulde følelser, men allermest af sorg og afmagt.

ja, misundelse er en grim ting for den, der mærker den.

Men er der slet ikke noget godt at sige om misundelsen? Jo bestemt!!

Som alle andre følelser har den et budskab til os, og bruger vi det rigtig, kan det bidrage til vores udvikling og berige vores liv. For når vi bliver misundelige, er det et udtryk for et savn eller længsel efter lige netop det, vi er misundelige på. Noget, der mangler i vores liv. Så i stedet for at pines med misundelse, kan vi med fordel acceptere følelsen og overveje, hvad det præcis er, vi misunder og dermed savner hos os selv eller i vores liv.

Nogle gange kan misundelsen hjælpe os med at finde frem til, hvad vi har lyst til eller interessere os for. Mange af os er ikke bevidste om vores interesser og talenter og har svært ved at finde retningen når det fx gælder job eller uddannelse. Her kan misundelsen være en vejviser for os.

Det kan også være, at misundelsen handler om den glæde eller spontanitet, vi ser hos en anden og savner hos os selv. Her kan udviklingspunktet være – hvordan får jeg mere spontanitet og glæde ind i mit liv?

Andre gange misunder vi noget, som ikke umiddelbart ligger inden for rækkevidde. Måske må vi se i øjnene, at det vi ønsker os er uopnåelig. Men det giver os mulighed for at sætte andre mere realistiske mål og komme tættere på det, vi ønsker os.

Nogle gange er det ikke helt så indlysende, og så må vi se nærmere på, hvad det er for en følelse, vi forbinder med det vi misunder. Måske er det slet ikke den hurtige smarte bil i sig selv men måske mere følelsen af den frihed, vi forestiller os at have, hvis vi ejede den? Måske mangler vi frihed i vores liv, og har brug for at prioritere anerledes.

Det kan være rigtig ubehageligt at være misundelig, og hvis det er følelse, som man tit er i, uden at man tager ansvar for den, kan den i det lange løb udvikle sig til en kronisk utilfredshed. 

Der er altså al mulig grund til at tage følelsen alvorlig, når den viser sig – der kan være guld at hente for dig. Første skridt - accepter følelsen og være åben overfor dig selv om, hvordan du har det. På den måde påtager du dig ansvaret for dit liv og giver dig selv muligheden for at komme tættere på det, du ønsker dig.

 

__________________________

Anette Siff Eskildsen
Psykoterapeut MPF, Aura Soma terapeut, spirituel healer
Læs mere på http://anettesiff.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Misundelse er en grim ting - eller er det? Læs mere