Psykoterapeut i Helsingør

Misbrug af børn - Leaving Neverland

Jeg så dokumentaren ”Leaving Neverland” i går. Og den sidder stadig i mig dagen derpå. Så meget at jeg bliver nødt til at skrive noget om emnet. Om Michael Jackson er skyldig i misbrug af børn, skal jeg ikke dømme, men de 2 medvirkendes historier rørte mig så dybt, at jeg har svært ved helt at ryste dem af mig. For hvis jeg tager MJ ud af ligningen, så er deres historie i den grad repræsentative for, hvordan overgreb mod børn typisk finder sted, - og ikke mindst, hvad det får af konsekvenser for børnene og deres familie.

Jeg er også vild med MJ’s musik, han er en af vor tids største musikgenier – ingen tvivl om det. Men selv et geni er ikke nødvendigvis perfekt, historien kan fremvise utallige eksempler på genier, helte, guruer og andre, der har givet meget til verden, men som også havde andre knap så beundringsværdige sider, som ofte var ukendte for den store offentlighed. Så først og fremmeste synes jeg, det vil være rigtig ærgerligt, hvis denne dokumentar, som sætter spotlight på så vigtigt et emne, kun kommer til at dreje sig om MJ. Emnet er alt for vigtigt til, at vi blot fortaber os i diskussioner om MJ.

6 ud af 10 børn i USA har været udsat for misbrug. Skelletterne vælter ud af skabene i den katolske kirke verden over, præster bliver sigtet og dømt for misbrug af børn gennem årtier og andre for at fortie sandheden, så misbruget kunne fortsætte uhindret. Også i Danmark har vi i medierne stiftet bekendtskab med ubehagelige sager om misbrug af børn. Hvis vi skal have sat en stopper for det, må vi give de misbrugte en stemme for at blive klogere. Bidrag som ”Leaving Neverland” er et vigtig bidrag, for den fortæller so om, hvordan misbrug af børn kan foregå. Den fortæller, hvor besnærende det kan være for et barn at blive beundret og føle sig som noget ganske særligt. Hvordan barnet kan manipuleres til at tro, at det der sker, er i orden men alligevel samtidig skal holde det hemmeligt for omgivelserne. Når hemmeligheden kædes sammen med trusler om, hvad der vil ske, hvis barnet afslører forholdet, trusler, som et barn ikke kan gennemskue eller forholde sig til, så er barnet, som børnene i dokumentaren, helt alene med oplevelserne og den store hemmelighed. Barnet er fanget ind i et spin, hvor det hverken kan sige fra eller række ud efter hjælp. Følgevirkningerne af misbrug er omfattende, og kommer til at præge de fleste mange år efter, langt ind i voksenlivet.

Det vigtige i denne snak om ”Leaving Neverland” er, at vi er med til at skabe en åbenhed omkring pædofili, der kan give de misbrugte børn mod på at stå frem og få den hjælp, de har brug for, samtidig med, at det kan være med til at forhindre, at nye misbrug finder sted. Vi kan og skal være med til at bryde tabuet omkring det. Ved at sætte lys på emnet, kan vi forhåbentligt være med til at forhindre nye misbrug af børn, og hjælpe de allerede misbrugte. Der vil altid være voksne med pædofile tendenser, men når vi kan tale om misbruget, kan vi også bedre tale om hjælp ikke bare til de misbrugte men også til de pædofile, for det er der også brug for. Jo mere tabubelagt pædofili er, jo svære vil det være at søge hjælp, både for den misbrugte og for den misbrugende.

 

__________________________

Anette Siff Eskildsen
Psykoterapeut MPF, Aura Soma terapeut, spirituel healer
Læs mere på http://anettesiff.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Misbrug af børn - Leaving Neverland. Læs mere