Livet er ikke nogen generalprøve

Jeg har mødt en del mennesker, blandt andet i min praksis, der tilbringer det meste af deres liv i venteposition. De venter på såkaldt ”bedre tider”.

De ser frem til weekend, ferier, pension, flere penge, bedre form, lavere vægt, bedre parforhold eller ”når børnene flytter hjemmefra”. Alt muligt. Men de ser frem til det hele på en måde, der diskvalificerer det, der ellers er. Livet bliver bare ikke helt godt, før…. På forskellig måde er de ikke helt lykkelige der, hvor de er. Tankerne kredser ofte om, hvad der mangler, mere end hvad der er. En tilstand af evig længsel efter, hvad der kunne være.

Der er intet i vejen med at glæde sig, overhovedet. Forventningens glæde er bare dejlig. Men hvis tankerne jævnligt stikker af på grund af utilfredshed og flyver mod ”bedre tider”, så skal alarmklokkerne ringe. Så er der noget, der skal hentes ”tilbage til nuet” og ”repareres” der. Så er det her og nu, ”hullet” skal fyldes. Med mere frihed, glæde, kærlighed, samvær, overskud eller hvad der savnes.

Der er heller ikke noget i vejen for at være på vej mod et mål. Men selvom man for eksempel drømmer om at tabe 10 kg, kan man jo godt nyde livet, mens man bevæger sig derhen, hvor vægtnålen står det ønskede sted. Det skal ikke forringe kvaliteten af alt det andet, der er at glæde sig over.  

Personligt er jeg ikke i tvivl om, at det at have haft kræft har lært mig at leve så meget i nuet som muligt. Det satte mit liv i perspektiv. Indtil da tilbragte jeg selv det meste af tiden i venteposition. Nu øver jeg mig i at gøre det, der gør mig glad, hele tiden, hver dag. Samtidig med glæder jeg mig til fremtiden. En glæde som jeg bringer ind i nutiden, fremfor at se på det derude i fremtiden som noget, der mangler i det nu, der er.

I virkeligheden findes der jo ikke andet end nuet, men det er op til os selv, hvad vi bringer ind i det.

Livet er bare ikke nogen generalprøve, og der er ingen ommer. Ikke i det her liv i hvert fald. Det er her og nu, det skal leves.

Kærlig hilsen
Malouna Mion Bruun, psykoterapeut i Holstebro 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ferier, pension eller flere penge mange tilbringer deres liv i venteposition. Blog på levlykkeligt.dk af psykoterapeut Malouna Mion Bruun, Holstebro