Er det svært at bryde vaner og mønstre?

Så er det måske fordi, din hjerne prøver at narre dig, indtil du ved bedre.

Har du nogensinde tænkt over, at der er nogle ting, du kun gør i visse situationer, men aldrig i andre?

Måske er det meget godt, men det kan også være, at det er noget, du gerne vil have lavet om på. En vane, et mønster. Noget, du bliver ved med at gentage, som du vil ændre på.

Det kan være noget af en udfordring, men hvis du bliver mere bevidst om, hvordan det foregår, vil det være nemmere for dig at bryde mønsteret.

 

Se mønstret

Først skal du selvfølgelig kunne se, at der er tale om et mønster. Det kan for eksempel være, at du har en tendens til at spise noget usundt, når du sidder i sofaen ved fjernsynet om aftenen, men ellers lever sundt det meste af tiden. Der er det, når du sætter dig i sofaen, mønsteret sætter i gang.

 

Hvorfor er det sådan?

Vores hjerne er så smart indrettet, at den samler informationen i mønstre, sådan helt firkantet sagt. Hver eneste dag, hver time, hvert minut og sekund, bliver du mødt af tusindevis af informationer. Den ene ting efter den anden, meget mere end du kan rumme. Hjernen sætter dine oplevelser sammen i mønstre, der gør, at den kan genbruge information, der allerede er lagt ind. Så den ikke igen og igen skal til at starte forfra med at lære nyt.

Derfor trigges du af alt lige fra lyde og lugte til ord og oplevelser. Så ved hjernen, at den skal hente noget frem fra gemmerne og køre et mønster igennem. Når du hører en ambulance køre forbi, behøver du ikke at skulle hen til vinduet for at se, hvordan sådan én ser ud. Det ved du i forvejen, så bare lyden er nok til at du har hele billedet inde i hovedet. Måske har du prøvet at dufte til nybagt brød og komme til at tænke på din mormor, eller hørt en bestemt melodi, som du har danset til engang, og bliver glad af at høre. På disse måder kobler hjernen alting sammen, så det bliver nemmere for dig. Den finder sammenhænge og laver mønstre.

 

Tilbage til sofaen

I eksemplet med at spise noget usundt, når man sidder i sofaen foran tv´et, er det præcis det, der sker. Uden at du, sådan bevidst, tænker over det, går din smarte hjerne i gang og finder et mønster, der passer. Hvad plejer du at gøre i den situation? Den konkluderer: sofa + aften + tv = spise usundt. Og så er du på vej i køkkenet efter slik eller chips, og før du får set dig om, ligger det i maven.

For at bryde dette mønster, skal du gøre noget andet. Det lyder ret simpelt, og derfor har nogen også svært ved at tro på, at det virker. Men det kan være så simpelt i mange tilfælde.

Helt konkret, kan du for eksempel sætte dig et andet sted i en periode. I en stol i den anden ende af stuen eller i et helt andet rum. Du skal pille én af betingelserne ud af ligningen (sofa + aften + tv = spise usundt), så den ikke længere går op. Du skal forstyrre mønsteret.

Du kan selvfølgelig tage en såkaldt ”kold tyrker” og prøve at være bevidst om ikke at spise noget usundt i situationen. Men det er der, hvor det ofte driller. Fordi du igen og igen bliver mindet om, at du plejer at gøre noget bestemt i en bestemt sammenhæng. Du bliver trigget, som man kalder det. Det er der, mønsteret sætter ind, og når du ikke er bevidst om det, bliver resultatet som altid. Så får du det resultat, du ikke ønsker dig, hver gang.

 

Har du et mønster, du vil bryde?

Måske har du en udfordring med et mønster, der drejer sig om noget helt andet end eksemplet her (løsningen er den samme: tag noget ud af ”ligningen”). Stil dig selv nogle hv-spørgsmål, hvis du vil undersøge det nærmere. Hvor er du? Hvem er du sammen med? Hvordan har du det? Hvad laver du?

Det kan for eksempel være, at du har en vane med at se (dårlige) nyheder, når du er træt og på vej i seng, og ikke er bevidst om, at de ødelægger dit humør og tager din lyst til din partner (drop nyhederne, se dem på et andet tidspunkt). Måske sidder du og ser længe på din mobil sidst på eftermiddagen, mens børnene driver dig til vanvid og larmer (vent med mobilen til de sover og vær nærværende). Det kan også være, at når du er sammen med bestemte mennesker, så spiser og drikker du mere, end du har lyst til (vær sammen med dem uden at spise eller drikke, eller find nogle andre at gøre det med). Det kan være, at du køber for meget junkfood, fordi du har en vane med at købe ind sidst på eftermiddagen, hvor du er sulten (køb ind, når du er mæt). Du ryger måske kun, når du er i køkkenet og trænger til en pause (gå et andet sted hen, hold pause på en anden måde). Og så videre…

 

Bare tre dage kan gøre en stor forskel

Min erfaring er, at rigtig mange mønstre kan brydes på tre dage. Det har jeg prøvet med sukkerafvænning, med rygning og andre ting. Og det er også det, jeg ofte hører fra andre. Tænk, bare tre dage!

Det betyder ikke, at trangen til at falde tilbage helt forsvinder, der kan også være noget fysisk i det, men det er de første godt tre dage, det er værst. Det er der, hvor din hjerne lige skal vænne sig til at koble tingene sammen på en ny måde. Derefter går der længere og længere tid mellem, at dine tanker kredser om den gamle vane. Og før du får set dig om, er den væk.

Der er skrevet lange og gode bøger om vane- og mønsterbrydning, og der er selvfølgelig også andre ting, du kan gøre.

Men uanset hvad. Når du kan se mønstret og forstår, hvordan det hænger sammen, vil det være nemmere for dig at bryde det. Det er den bedste start.

Og så behøver du heller ikke være så hård ved dig selv, fordi du ved, at der ikke er noget galt med dig. Tværtimod. Det fungerer bare sådan. Og med den viden er du godt på vej med nye og bedre mønstre.

Kærlig hilsen
Malouna

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Er det svært at bryde vaner og mønstre? Så er det måske fordi din hjerne prøver at narre dig, indtil du ved bedre.