Sådan får du bedre selvværd

Du kan løfte dit selvværd ved at ændre på dine valg

Jeg har rigtig mange klienter, der kommer til mig og siger, at de gerne vil have mere, bedre eller højere selvværd. Det er et stort problem for mange, og noget man kan arbejde med på mange måder. Der kan for eksempel være ting i opvæksten, der har sat dybe spor, og som skal bearbejdes og heales. Og det kan være en god idé at opsøge professionel hjælp til det. Men der også nogle ting, man selv kan prøve at gøre.

Selvværd handler dybest set om, hvordan man opfatter sit eget værd. Selv om man måske med fornuften godt ved, hvor meget man er værd, kan det være svært at få følelserne med. Af alle mulige årsager har man fået en overbevisning, der fortæller én, at man ikke er så meget værd, som man gerne ville være. Man føler måske ikke, at man får det, man har fortjent i livet. Eller man har en følelse af at være uelsket, uønsket eller forkert.  

 

Prøv at vende det lidt på hovedet

Noget af det, du selv kan gøre for at højne dit selvværd, er at undersøge, hvad det er, du byder sig selv og ændre på det. Der vil nemlig ofte være en direkte sammenhæng i mellem det og dit selvværd. Du får dine valg til at matche det, du dybest set føler, du er værd.  På den måde kan man sige, at det du omgiver dig med, dine valg og handlinger, afspejler dit selvværd.

Ofte vil man lade sig ”nøjes med”, når selvværdet er lavt. Kæresten, der er ok, men ikke behandler én pænt, det næstbedste, kedelige job, utilfredsstillende venskaber, en nogenlunde plads i restauranten og halvkold mad, den acceptable, men ikke helt rigtige bolig, for lidt søvn. En masse ting, der kun er ”nogenlunde”, ”næstbedst” eller ”godt nok”. På alle mulige måder kan man bevidst eller ubevidst holde sig selv nede, og dermed også selvværdet.

Frem for at spekulere over, hvordan du kan få bedre selvværd, kan du prøve at vende det hele lidt på hovedet og begynde at tage fat i dine valg i stedet. Prøv at undersøge, om du gør ting, du holder dig selv nede med. Om der er noget, du ”nøjes med”, og hvad du byder dig selv i det hele taget. Er der noget, der skal ændres på?

Når du træffer de bedste valg for dig selv, vil selvværdet vokse. Du sætter på den måde større værdi på dig selv, og giver dig selv det, du har manglet.   

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Bedre selvværd - sådan får du det. Psykoterapeut Charlotte Palm på Levlykkeligt.dk