Lær at mestre kærlighedens sprog og få mere kærlighed ind i dit liv

Hvis ikke du kender din egen og andres måder at udtrykke følelser på, kan du gå glip af rigtig meget kærlighed.


I mit arbejde hører jeg ofte sætninger som for eksempel ”min far viste aldrig sine følelser” eller ”min mor sagde aldrig, at hun elskede mig”. Det kan være rigtig hårdt at vokse op med følelsen af at være uelsket. Eller en følelse af at være elsket, men bare ikke at have mærket kærligheden på den måde, som man gerne ville. Sådan virkelig mærket. Eller måske have ”forstået” det, der var?


Selvom det er oplevelser, der ligger i fortiden, kan vi stadig bære rundt på følelserne i nutiden

Man kan arbejde med sig selv og sine følelser på mange måder. Én af dem kan være at undersøge sine forældres kærlighedssprog, og sit eget. Vi har nemlig rigtig mange måder at vise kærlighed på, og ligeså mange måder at forstå den på.

Det samme gælder i vores parforhold og vores forhold til børnene. I det hele taget alle forhold, hvor der er kærlighed mellem os og andre. Familie og andre relationer.


Kend dit eget og andres kærlighedssprog

Når det er så vigtigt at kende kærlighedssproget, er det fordi, det ofte er i tolkningen, det går galt for os. Når vi ikke vi sætter os ind i, hvordan andre udtrykker deres kærlighed til os, kan vi gå glip af rigtig meget. Også selvom det ikke lige er måden, vi gerne vil have den vist på. Men jo mere vi lærer at forstå andre, jo bedre kan vi mærke kærligheden, når den er der.

Samtidig giver det os også et bedre udgangspunkt for at forstå vores egne behov, og få dem dækket. Det er langt bedre at starte med at anerkende, at man trods alt får noget. Derefter kan man snakke om, at man også godt kunne tænke sig noget andet. I stedet for at brokke sig (eller blive indebrændt) over, at den anden er forkert i sin måde at vise følelser på. Eller slet ikke gør det.


Der er ingen, der er forkerte

Vi har bare lært forskellige måder at udtrykke os på, og vi har altid muligheden for at lære nyt, hvis det er det, vi vil. Men det starter med forståelsen. Man skal kunne mestre sproget.

Vi skal heller ikke glemme at se på os selv, og vores egen måde at udtrykke kærlighed på. Vi kan sagtens overøse andre med alt det, vi tror, de har brug for, uden at de får det ud af det, som vi havde tænkt os.


Kan du være helt sikker på, at den måde du viser din kærlighed på, bliver forstået?

Du kan prøve at starte med at undersøge, hvordan du selv viser dine følelser overfor dem, du holder af. Du gør det sikkert på mange måder, men nogle måder er mere udprægede for dig end andre. Måske kan du genkende nogle af dem her?

  • Bruger du mest ord, når du viser kærlighed, eller er du mere til berøring?
  • Giver du mange gaver og andre opmærksomheder?
  • Er du nærværende, engageret og lyttende?
  • Giver du meget af din tid til dem, du elsker?
  • Hjælper du andre med små og store ting?


Når du har fundet frem til dit eget kærlighedssprog, kan du tænke over, om du bliver forstået. Ved dine nærmeste, at det er sådan, du viser dine følelser? Kender de betydningen af det, du går og gør?

Det kan der komme en rigtig god snak ud af. Samtidig kan du også give andre muligheden for, med egne ord, at fortælle dig, hvordan deres kærlighedssprog er. Hvordan de udtrykker deres kærlighed overfor dig, så du er sikker på, at du forstår dem rigtigt.


Tilbage til fortiden og forældrene

Det er jo ikke muligt sådan at gå tilbage og lave om på sin opvækst. Men det er ikke for sent at undersøge sine forældres kærlighedssprog og bedre kunne forstå det. Uanset om du stadig har dine forældre eller ej. Det kan du for eksempel gøre ved at gennemgå spørgsmålene igen, denne gang med tanke på hvordan de gjorde. 
 
Havde du en far, der aldrig viste sine følelser ved berøring, så havde du måske en far, der lappede din cykel, altid havde tid til at lege med dig, og ofte havde en lille ting med hjem til dig. Sagde din mor aldrig direkte til dig, at hun elskede dig, så var hun måske den, der lagde en seddel i madkassen, stod med nybagte boller, når du kom hjem fra skole, og altid havde tid til at snakke.

At du bliver mere bevidst om dine forældres kærlighedssprog betyder ikke, at du ikke stadig kan savne noget dybt inde i. Men det kan få dig til at se på dine forældre på en anden måde, og måske sætte et lille plaster på de sårede følelser, du kan have.  

Det er rigtig vigtigt, at du er helt klar over og tydelig med de behov, du har, for så har du bedre muligheder for at få dem dækket. I nutiden. Og af dig selv og dem, du har omkring dig.

Der er rigtig mange gode grunde til at mestre kærlighedens sprog, og det her var bare nogle af dem.
 
 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kærlighedens sprog er vejen. Læs Psykoterapeut Charlotte Palm på Levlykkeligt.dk