Mindfulness - en måde at være i livet på

Mindfulness er en måde

        at være på

        at trække vejret på

         at lytte på

         at spise på

         at elske på

        at grine på

        at leve på   

Mindfulness er en måde at leve på – der kan have en enorm betydning og effekt for dig & dit liv – JA på hele dig.

Mindfulness er bevidst nærvær i nuet. Nuet er det der er lige her og nu. At mærke dig selv, din krop, dine egne ønsker, holdninger og dine egne behov lige nu. Det er at kunne slukke for alle kværnende tanker, spekulationer, bekymringer, planer, frustrationer i hovedet og bare mærke dig selv og i sidste ende opnå ro &fred. At være nærværende er at kunne mærke dig selv, dine omgivelser, andre mennesker og på sigt at få et bedre liv.

Mindfulness er meditation, meditation på vejrtrækningen, bodyscann, blid yoga/body movement og gående meditation.

Meditation kan være er at lære at meditere, ved at modtage undervisning og vejledning, at gøre brug af lydfiler og over tid at kunne praktisere meditation selvstændigt. Bodyscann og åndedræts meditation er forskellige sider af en meditations praksis.

Blid Yoga/body movement er en måde at bevæge kroppen på, hvor nærværet i kroppen, dens bevægelse, dens stræk og det at mærke sig selv er det centrale.

Gående meditation er at lære at meditere gående, i et langsomt tempo, hvor kroppens enkle dele og bevægelse kommer i fokus, i nærværet i nuet.

Til Hvem?

Alle mennesker kan arbejde og have glæde af Mindfulness, for der findes faktisk så mange forskellige måder at praktisere på, - at gøre det på. Det er muligt at lave en praksis, som tilfredsstiller lige netop dig og dine behov. Er du til det stille? – Kan en lydfil med en meditation være godt. Er du til det korte? – er det en 3 minutters nærværs meditation og har du uro i kroppen? – så vil en gående meditation være godt for dig.

3 åndedrag 

- er nok så du stopper op

3 minutter

- er faktisk nok til at mærke dig selv og få ro

12,5 minutter pr. dag

- er nok til at Mindfulness kan have en markant virkning på din krop og dig og reducere f.eks. stress

Så kommer du fra en hverdag med mange opgaver, pres, mange frustrationer eller bekymringer – eller ligefrem stress – så er det at Mindfulness er virkningsfuldt for dig.

Er hverdagen svær at overskue – mangler du overblik og bliver tit frustreret – løber følelserne af med dig ? Eller oplever du mange fysiske gener med din krop i din hverdag såsom hovedpine - spændinger i nakken og skuldrene – ondt i maven? Så kan Mindfulness hjælpe dig på vej.

…..er du virkelig ramt af manglende overskud, træthed, dårlig koncentration og ønsker du et liv med ro, fred og at være afklaret, så kan Mindfulness være noget for dig.

Mindfulness er også en beslutning om at gøre det. At snakke om det er ikke nok. Du skal ville det, gøre det, øve dig og praktisere. Du skal ville det – ellers rykker det ikke… Og når du så gør det – gerne hver dag, så skaber det rum for dig og indeni dig til at reflektere og mærke dig selv på en ok og blid måde. Det skaber forbindelse til dig selv. Og selvom du ikke tror på det – så virker det.

 Mindfulness kan give dig et andet liv

Mindfulness kan give dit et andet liv. Et liv med mere ro & fred på tanker, ro i hovedet, ro i kroppen og følelserne. Mindfulness kan sænke niveauet af at føle sig presset og stresset. Det kan give dig mere overblik og højne din generelle tilfredshed med dit eget liv.

Mindfulness kan være en afgørende faktor for dit helbred. Men hvorfor nu det? Hvordan kan Mindfulness hjælpe kroppen?

Når du praktiserer Mindfulness giver du kroppen og bevidstheden – hjernen en pause. Dette aktiverer det parasympatiske nervesystem (slappe af) og det påvirker, på en positiv måde, kroppen ved at vejrtrækningen bliver mere rolig, puls og blodtrykket falder og stabiliseres, blodgennemstrømningen til hele kroppen og de yderste dele(hænder, fingre, fødder og tæer f.eks.)  forbedres, hjerte rytmen får ro og hele systemet går fra anspændthed til afslappet, hvilket også påvirker fordøjelsen positivt.

Alle disse fysiske reaktioner i kroppen påvirker kroppens velbefindende og hele nervesystem, på en måde så du selv bliver mere rolig & fredfyldt, lettere slipper frustrationer & bekymringer og oplever mere glæde & energi i din hverdag,

Er du Stresset – Syg eller har Smerter, - så kan Mindfulness være en måde at arbejde med det på

 Terapi/coaching og Mindfulness:

Når jeg har klienter til Psykoterapi eller Coaching, - så arbejder jeg også med Mindfulness. Jeg bruger det både i sessionerne undervejs og til hjemmearbejde for klienten. Det gør jeg fordi det er virkningsfuldt og kan forandre liv.

Jeg arbejder i 1:1 sessioner og med grupper.

Der er mange måder at arbejde med Mindfulnes på. Det der er vigtigt er at du finder din måde at gøre det på. – og så gøre det. 

 Mindfulness og selvudvikling: 

Mindfulness er også refleksion. Når du reflekterer, har du mulighed for at komme ind og mærke dig selv. At lægge mærke til din krop, dine tanker, dine ønsker, dine bekymringer. Og hvem er du så? Hvor er du lige nu i dit liv? Hvor vil du gerne hen?

 Mindfulness til forældre: 

At være/blive forældre er en stor opgave i livet. For det lille barn har allermest brug for, - det er nærvær. At du er til stede lige nu, har øjenkontakt, ser, hører og mærket barnet. At du kan rumme barnet og dets behov, ønsker og frustrationer.

Mindfulness er en rigtig god træning i det at være forældre, for at kunne være til stede for dit barn og give barnet nærvær- at give barnet det, det har brug for.

 Mindfulness – er det krævende?

Ja, - fordi det er vigtigt at du gør det, at du praktiserer

Men giver det så noget? – Ja det giver ti – foldigt igen.

Og når du først er kommet ind i en rutine/vane

   så er det let

 så bliver det en naturlig del af dig og dit liv

 Mindfulness kan forandre liv

3 åndedrag til at du stopper op

3 minutter til at mærke dig selv

12,5 minutter pr. dag  

__________________________

Mette Olesen
Psykoterapeut på Fyn.
Læs mere: http://www.mettemo.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness der virker i livet og Psykoterapi