Psykoterapeut Faxe og Frederiksberg Thomas Bøttern

Den svære barndom

Vi kan alle sammen se tilbage på en barndom, der både består af gode og dårlige minder. Vores barndom følger os igennem hele livet. I barndommen formes og dannes vi på godt og på ondt. Sagt med andre ord: det er i barndommen, at vores personlighed konstitueres.

Forskningen peger på, at vi består af en blanding af 50% miljø og 50% arv. Derfor har barndommen en grundlæggende betydning for vores liv, og alle de valg og fravalg som vi træffer hver eneste dag. Vores barndom har endvidere indflydelse på hvem vi er, hvad vi gør, føler og tænker og vores oplevelse af os selv, andre mennesker, relationer og livet i det hele taget.

Man kan sige, at barndommen er det instrument, som vi bruger til at spille vores livs melodi med.

Mange kommer trygt og godt igennem barndommen, og de har barndommens oplevelser og erfaringer med som en varig kilde af tryghed og kærlighed, de har forældre som er gode rollemodeller, de har stabile og brugbare mønstre de kan gentage, og de har trygge og meningsfulde samværs- og relationserfaringer. Andre derimod må gennemleve en barndom med svigt, utryghed, uforudsigelighed, opbrud og traumer, og det sætter dybe spor langt ind i voksenlivet.

Konsekvenserne af en svær barndom er mange, og kan være følelsesmæssigt smertelige at håndtere. Lavt selvværd, angst, nedtrykthed, depression, misbrug, ambivalens og tvivl om egen rolle som forælder og partner, og manglende livsglæde er blot nogle af konsekvenserne af en svær barndom.

Har du haft en svær barndom, som påvirker dig og dit liv negativt? Vi kan ikke lave barndommen om, den var som den var, men igennem samtaleterapi kan du finde en vej ud af den svære barndom, og du kan finde en vej videre ud i livet.

Hvis du mistrives, er det vigtigt, at du tager dig selv alvorligt, søg professionel hjælp, tal med din læge, en psykoterapeut MPF eller en psykolog.

Læs også: Lever du med angst?

__________________________

Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Den svære barndom - udviklingstraume og forsoning