Lev lykkeligt som homo

Det handler om at kunne være sig selv! Det har jeg erfaret gennem mine snart 17 år som psykoterapeut og på det personlige plan.

Er du egentlig dig selv, eller synes du, at du som bøsse skal have prøvet at gå i kvindetøj, fordi det skal man? Eller synes du, at det er oprigtigt sjovt? Hvad synes du? Skal man have løse håndled og tale i et højt toneleje og sige skat, bitch og hej min tøs til hinanden, når man er sammen med ”veninderne”? Eller er det i det hele taget svært at finde ud af, hvordan du skal være?

Subkultur giver tryghed, men det koster

Det giver frihed at være sammen med ligestillede. Der dannes en subkultur, der kan give tryghed. Men kulturen har tendens til at blive grænseløs og mangle selvrespekt. For nogen bliver det deres identitet. Mange, der kommer i min praksis, er kørt trætte, de savner noget i deres liv. De savner at kunne være sig selv, at kunne være dem, de er, også med den seksualitet, de nu engang har.

Nemmere at være homo i dag

Det, som homoseksuelle har til fælles, er, at vi ofte er opvokset i en følelse af at være forkerte. En følelse af ikke rigtigt at høre til. Når vores seksuelle identitet for alvor dannes i teenageårene, bliver det svært. ”Bøsse” er stadig et skældsord blandt helt unge. Dog er det min oplevelse, at det er meget nemmere at være homoseksuel i dag end før. De unge springer ud tidligere i dag. I Danmark er der især en normalisering og åbenhed i medierne, som gør,  at mange tør stå frem. Dette endda på trods af modsatrettede signaler fra andre steder i verden, nu aktuelt Rusland, hvor der er lavet en ny lov, der forbyder og gør homoseksuel propaganda strafbar.

Vær dig selv – men hvordan?

Her kunne du jo spørge: Hvordan skal jeg så være som homo?

Vær dig selv, er det helt enkle svar. Kort og godt.

Hvordan bliver jeg så mig selv? Ja, Rom blev ikke bygget på en dag, men det kan lade sig gøre at blive sig selv. Det er et arbejde, men også en spændende og givende proces. Det kan være rigtig svært at erkende, at du måske har levet et liv med en persona, maske, facade, som du har identificeret dig med. Men spørg dig selv: er jeg glad inde bag ved masken? Er jeg lykkelig?

Der sker fantastiske ting, når du opgiver dit ”falske selv” og finder det ægte: Du tiltrækker andre ligesom dig. Du tiltrækker den rigtige kæreste, det rigtige arbejde osv.  

I mit virke som psykoterapeut ser jeg, at dette gælder for mange: Det er svært at vide, hvem man selv er. Det gælder både mænd og kvinder. I bund og grund er det fuldstændig ens for alle mennesker, for vi er alle mennesker. 

Ved afslutningen af et længere terapiforløb spurgte jeg min mandlige klient: ”Kender du grunden til, at du nu har fundet manden i dit liv og dit drømmejob?” Han svarede: ”Ja, jeg er blevet mig selv!”

  Allan Møller Sørensen, Psykoterapeut  __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lev lykkeligt som homoseksuel - psykoterapeut Allan Møller Sørensen