Kvinder der elsker for meget - brug dejskraberen

Når man er et menneske der "elsker for meget"*, kan humor føles som en befriende redningsplanke at række ud efter engang imellem. En tryg ø i et frådefuldt hav af panik. En ø, der kan være rar at gå i land på for en stund. Men ofte skal der noget arbejde til, før man kan mærke og bruge denne humor.

Dejskraberen maner

Hver gang jeg ser min dejskraber, kommer jeg til at smile. Ser pludselig mig selv udefra på en overskudsagtig måde og glæder mig over, at jeg er igennem. Dejskraberen maner. Det bedste er at kunne give denne indstilling videre: Ja, jeg har spildt en del år på at være pleasende og håbende. Det er ganske sorgfuldt. Men jeg har fundet den vigtigste person i mit liv: mig selv. De år har gjort mig til den, jeg er i dag. Og der er heldigvis et liv på den anden side.

Når kærligheden kammer over

Engang blev jeg interviewet til bogen "Når kærligheden kammer over", som beskriver, at det er nødvendigt at forstå og erkende, hvilke handlemønstre der ligger til grund for lidelsen. At det er en måde at komme videre i livet på, når man i lang tid har tilsidesat egne behov i sit liv og udelukkende fokuseret på at hjælpe andre.

I bogen udtaler jeg blandt meget andet om, hvad min kæreste i virkeligheden gav mig: "... den eneste gang han viste mig ægte omsorg, og i al den tid, jeg  har kendt ham, har han givet mig et stykke tærte, en flaske rødvin og en dejskraber."

Giveren

Jeg gav og gav. Købte ind, lavede mad, vaskede op, og lyttede til ham, når han fortalte om sine interesser. Lod  ham fylde det hele. Beundrede og anerkendte  ham. Han væltede sig i min omsorg og interesse og anerkendelse. Efterhånden som jeg gav og gav, tømte jeg mig selv for alt, hvad der var mig. Jeg blev en tom skal, som slet ikke kunne mærke mig selv. Jeg anede ikke, hvad jeg havde lyst til, og at jeg kunne tænkes at have lyst til noget. Jeg  håbede og håbede, at hvis bare jeg ... gjorde noget, sagde noget, prøvede noget andet, så ville han pludselig se mig og give mig tilbage. Jeg ransagede min sjæl for, hvad der var galt med mig.

Vendepunktet

Men efter at have arbejdet med mig selv i terapi, begyndte det at gå bedre:

Citat fra "Når kærligheden kammer over": "Men jeg er stolt over, at jeg er begyndt at gøre en masse ting for mig selv. Jeg går i byen og har opfyldt en gammel drøm om ved at rejse alene, og jeg har fået nogle smaddergode veninder, og det går rigtig godt med arbejdet og med skrivningen. Mit syndrom med altid at skulle være glad og tage mig af andre har jeg sluppet. Jeg er begyndt at glæde mig over ungkarletilværelsen, køber spændende mad og nyder, at jeg ikke har nogen, der skal bestemme og vartes op. Jeg bager en del og bruger gaven fra min ekskæreste: dejskraberen. Alice griner - hendes humoristiske sans er intakt. - Mit selvværd er ved at blive styrket, så nu mangler jeg bare, at den rigtige mand kommer på besøg og prøvesmager. Det siges jo, at når man hviler i sig selv og ikke jager ham, så dukker han op af sig selv."

Nuet

I dag har jeg som psykoterapeut holdt flere foredrag om at elske for meget. Jeg har mennesker i individuel - og gruppeterapi, som har samme problem.

Lige om lidt påbegynder jeg sammen med min kollega Kirsten Sylvest Kleinert et nyt gruppeforløb for kvinder, og her vil dejskraberen være til stede. Bare for at markere, at det er vigtigt i en relation, at der er ligeværdighed, og at man skal holde fast i sig selv. Med dejskraberen til hjælp kan man få gravet de gamle mønstre op, så man får det hele med, hvorefter man kan kigge nærmere på dem. Sammen med andre, der har det ligesom én selv.

 

Kærlig hilsen

Alice Persson
Psykoterapeut på Østerbro
www.alicepersson.dk 

 

* Udtrykket henviser til bogen "Kvinder der elsker for meget" af Robin Norwood, som udkom i 1985. Den beskriver, hvordan det føles at have så dårligt selvværd, at man har svært ved at være i sig selv. Man ved ikke, hvad man har lyst til og kan ikke handle på egne vegne. I stedet fokuserer man på andre, ofte en kærlighedspartner, og forsøger ved at hjælpe og angle efter anerkendelse at få fyldt den tomme brønd op, som et dårligt selvværd er. En brønd, der kropsligt giver mavepine og andre symptomer. Når man elsker for meget, sover man dårligt om natten, kontrollerer sin partner, tjekker ustandseligt mails og opdateringer på Facebook. Venter på sms'er. Det er en art afhængighed, og derfor kaldes det også ofte for kærlighedsafhængighed. Både mænd og kvinder kan have problemer, som giver sig udtryk i destruktive og dramatiske relationer og en aldrig værende følelse af indre ro.

 

 

  __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kvinder der elsker for meget - brug dejskraberen. Læs mere