Hjertefuglen

"Årh, sådan noget pladder-romantisk pjat," sagde min mor, når radioen spillede en kærlighedssang. Jeg lærte, at det var flovt og pinligt at synge med på den slags sange. Andre sange var mere lovlige. Sange om at kæmpe, om at slå modstanderen ud, om at have den rette politiske indstilling.

Når jeg i hemmelighed på værelset lyttede til følsomme sange, var det James Taylor, som lod sin stemme høre: How sweet it is to be loved by you. Jeg sang med på de danske kvinders følelsesombruste sange, men kun, når min mor ikke hørte det. Hvis Lis Sørensen formastede sig til at synge igennem vores radio, mødte hun en storm af hån.

Jeg blev ked af det som 12-årig, da Robert Kennedy blev skudt. Og jeg vågede og sørgede ved billedet af Ethel, som holdt sin mands hoved. For mig var de symbol på kærlighed og sorg.

Jeg længtes og drømte. Den kærlighed og den sorg, jeg ikke så min mor udfolde, kunne jeg drikke af på et billede fra en avis, der ikke var velset i mit hjem, og som jeg havde fundet i en skraldespand. Jeg sad på gangen på første sal og kiggede på billedet, og når der kom nogen op ad trappen, skyndte jeg mig at gemme det væk i en sko-æske i klædeskabet. Forbudt kærlighed.

Min mor turde ikke elske. Ej heller sørge. Hun havde forladt de to tvillinger, der sidder så tæt på hinanden i hjertet: Kærligheden og sorgen. Nogen må have skræmt hende. Måske hendes mor, der også var blevet skræmt. Og bag hendes mor endnu en forskræmt lukket mor. Fred være med dem alle.

I dag er de i mine tanker, mens jeg skriver morgensider og hører Majbritte Ulrikkeholm synge sin Hjertesang: "Nu slår jeg døren op, nu tager jeg livet ind, nu lader jeg hjertet flyve vidt omkring."

Da lyder et højt dunk mod altandørens glasrude.

BANG! 

"Åh nej," slipper ud af min mund.

På vejen håber jeg inderligt, at den lille fugl bare er besvimet og vil flyve videre, når den vågner op. Men inden jeg når derhen, flyver en lille musvitskygge op og forsvinder.

Et tegn.

Den lille hjertefugl 

Velkommen, min ven

Mange varme hilsener
Alice Persson, Psykoterapeut på Østerbro

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hjertefuglen - rejser mig med sorgfyldt hjertebanken. Læs mere