Lykkelige børn. Ingen børn er fødte pessimister, eller ulykkelige

Vi ønsker det bedste for vores børn, og vi vil gerne være så gode forældre som muligt. Det betyder at vi prøver at skabe de bedste betingelser for et harmonisk familieliv. Det er dog ikke altid at tingene går som vi ønsker og håber. 

Det er vanskelig at opdrage børn. Børn gør ikke altid det forældre tænker er viktig at de gør. De kan være uforudsigbare, krævende, de roper og hyler, trodser, og vil absolut ikke det de voksne siger. 

Børn kan også være det helt modsatte, glade, lekende, nysgerrige, nemme, energiske, og lykkelige. Og, spørgsmålet er hvordan vi kan hjælpe vore børn til at være mere af det vi gerne vil? Glade og lykkelige børn.

Positive følelser smitter, og glæde er relationsvitaminer. Børn kan ikke tage ansvaret for glæden i familien, men vi forældre kan gøre vores bedste for at at skabe stjernestunder og gyldne øjeblik sammen med vore børn.

Hvordan?

Grundlaget for glade børn er glade forældre. Forældrer der elsker, ser, lytter og anerkender sine børn for den person han eller hun er. Forældre som tager ansvar, også for sin egen livssituation, og prøver at gøre det bedste ud af famiiens betingelser. Forældre der beder om hjælp når de mærker at livet butter i mod.

Det betyder ikke at der ikke er plads til uoverenstemmelser, kriser, og vanskelige følelser. Hverdagslivet er fyldt af små og store hurdler som skal overvindes. Men, det handler om at hverdagslivet er mere end det. Det handler om stjernestunder, opbygge modstandsdygtighed, så familien igen kommer sig på benene når "stormen har lagt sig".

Gode stemninger skaber glade, kreative børn der lærer og udforsker sin verden. Det at hæve barnets positive følelser er derfor en af de vigtigste opgaver forældre har i barnets første seks, syv leveår. I løbet af de her år vil vi kunne opleve vore børns styrkesider. Nogle børn er særlig kreative, andre er omsorgsfulde, retfærdige, tålmodige, eller venlige. Når de får opmærksomhet på, bliver rost, og får mulighederne til at bruge disse særlige styrker øger også barnets glæde og velvære i hverdagen. 

Et godt forældreskab handler også om at tage det positive lederskab. Børn kan bedst li når de ved hvad de må og ikke må. Det mærkes særlig når de er små, og på vej til et eller andet, hvor de først ser på sin mor/far. Det gør de for at forsikre sig om at det er ok det de har gang i. Forsikre sig om at det er trygt nok, og at forældrene er med. I har måske hørt udtrykket "øjne at tjene" - og det er det det handler om "får jeg lov, mor?". Mor viser måske det gode ansiktet, nikker bekræftende, og barnet bliver tryg, og fotsætter sin udforskning.  

Vi får mere af det vi ser. Det betyder at hvis vi er gode til at opdage, og benævne vore børns og hinandens gode intentioner så får vi mere af det. 

En lille blog kan ikke gøre det, men måske har I fået en appetitvækker, og mærker lysten til at sætte fokus på at øge barnets positive følelser. Jeg håber I får mange stjernestunder, og ønsker jer en blomstrende dag.

 Kit Jensen

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykkelige børn. Ingen børn er fødte pessimister, eller ulykkelige. Læs mere på Levlykkeligt.dk