Krise og udvikling. Sådan bruger vi økonomiske kriser positivt?

Aviser, nytårstaler, tv, sociale media, alle snakker om krisen. Det har vært krise lenge, men nå, nå er der virkelig krise, bliver vi fortalt. Krisen krasser, ting går i stå, ingen tør satse, ingen tør købe, forbrugersamfundet bider sig selv i halen. 'Hvad nu, lille du?' Skal vi tro på dem? Ja, og. Negative nyheder selger altid bedre end positive nyheder. Og, krise selger, enten det handler om klima eller økonomi. Og, nogle tjener penge, penge på vor frygt. Mange penge. 

Det er også de der på trods af krisen tør at satse, udvikle, og mange gør det godt. Det er de gode nyheder, men gode nyheder sælger mindre. De har ingen særlig interesse. Eller?

Positiv psykologi er optaget af at der vi sætter fokus er der det vokser og gror. Gjælder det også ude i krisens landskab? Snakker vi krisen op? Jeg ved ikke, måske? 

Ok, vi har krise, men vil der ske en positiv udvikling? Ja, det tror jeg på. Jeg tror bl.a. på at mennesket vil finde sine inderste værdier, og sætte disse værdier i spil. Jeg tænker særlig på Seligmans 24 karakteristiske styrker. Styrker der er kategorisert i seks dyder: 

Visdom og viden

Mod

Kærlighed og medmenneskelighed

Retfærdighed

Selvbeherskelse

Åndelighed og trancendens

Når vi sætter vore styrker i spil øger vi muligheden for en hverdag der vi kan blomstre og udvikle os optimalt. Brugen af styrkerne er forholdsvis uafhengige af den aktuelle krise. Måske vil krisen faktisk være med til lettere at sætte fokus på vore indre værdier i et fællesskab med andre i samme situation? 

Jeg håber det fortsat er mange der har mod på at arbejde for det I tror på. Mod til at snakke krisen lidt ned, fokusere på de gode nyheder, være medmenneskelige, kreative, nysgerrige, og med et realistisk optimistisk syn på fremtiden skabe bærende prosjekter for at optimalisere hverdagslivet for store og små.

Kit Jensen

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Krise og udvikling. Sådan bruger vi økonomiske kriser positivt? Læs mere