Internetbaseret rådgivning og terapi

Det var optakt til en spændende dag. Morgenluften var kold og frisk. En februardag i København på vej til Dansk Psykolog Forening i Stockholmsgade i København. Sidst jeg var her, var i november. Den dag vores første onlineudvalg blev stiftet. I dag er dagen hvor vi skal fortælle andre interesserede psykologer om hvad vi brænder for. Internetbaseret rådgivning og terapi. 

E-terapi er ikke noget nyt. Nogen siger det startede med Freud. Freud skrev breve med flere af sine patienter. På kontoret havde han aldrig blik kontakt. De kunne ikke se ham, og han kunne ikke se dem. Det var ingen forstyrrende elementer når patienten delte sin historie. Et "Hmm" af og til, intet mere. 

I 1964 kom den første "computerpsykologen". Den blev kalt Eliza, og var Rogers inspireret. Patienten skrev, og fik svar. Opfinderen opgav dog projektet, ikke fordi det ikke duede, men fordi sekretæren blev mere optaget af at skrive med Eliza, end at udføre sine sekretæropgaver. Måske en vandrehistorie, hvem ved... :)

I begyndelsen af 1990-tallet kom der flere og flere psykologer på luften. Først ude var Australia, USA og Canada. I dag er helsetjenster på nettet et voksende tilbud verden over.

Den 20. februar 2012 startede vi i Danmark. Ikke fordi det ikke har været nogle der har tilbudt internetbaseret rådgivning og terapi, men fordi danske psykologer har sat det på dagsorden i sin forening, og fordi vi ønsker at udvikle et godt og kvalitativt tilbud til de mennesker der ikke kan eller vil opsøge det traditionelle behandlingsapparat.

Hver 6. danske har en psykisk lidelse, og skammer seg over det. Desværre. Det at ikke mestre sit liv er fortsat et tabuemne for mange mennesker. Det betyder samtidig at mange ikke får den hjælp de har brug for. Det kan være andre grunde til at nogle vælger at møde sin psykolog på net, fx skæve arbejdstider, kortere udenlandsophold, ulike handicap, lange ventelister, eller fordi de er mere komfortable når de skriver om sine problemer. Det er også et kendt lidelse at ikke alle mennesker kan li' blik kontakten med sin behandler, eller andre mennesker (social angst)

Ok, tilbage til selve dagen. Begejstret hørte jeg på de spændende foredrag. Aarhus Universitetssygehus er i gang med at oversætte et engelsk selvhjælpsprogram (KAT), og tilpasse programmet til vore danske forhold. Et andet oplæg beskrev hvordan terapeutiske tekstbaserte processer igangsettes. Vi hørte hvad forskningen med sikkerhed kan sige, og hvad vi fortsat ikke ved. Det blev fortalt hvordan computerspil kan bruges i terapeutisk sammenhæng. Det blev diskuteret om Skype ivaretager sikkerheden. Vi hørte om videosessioner på net. Stemningen var god, og jeg fornemmet et stort engagement og videbegærlige psykologer. 

Efter frokost begynte sommerfuglerne i maven at gøre sig rigtig bemærket. Jeg skulle fortælle om processen fra offline til online, og hvad der bør kræves af uddannelse, viden, erfaring, og ikke mindst ivaretagelse af klientens sikkerhed og fortrolighed. For på samme måde som vi sikrer taushedspligten, og låser arkivskab og dører når vi går fra kontoret, på samme måde skal sikkerhed og fortrolighed ivaretages online. 

Reponsen var god. Begeistringen ligeså.

Træt, men tilfreds blev 20. februar rundet af med et godt måltid i dejlige København. Stille og rolig kunne denne historiske dag bundfælde sig i tryg forvisning om at en relation online også er en relasjon.

Tentativ konklusion: En terapeutisk relation offline er en terapeutisk relation online. Vi ved at internetbaseret rådgivning og terapi har effekt. Men, vi ved ikke så meget om hvorfor det har effekt. Vi behøver mere forskning på området, og jeg tror at mange af os glæder sig til at "grave lidt dybere i fænomenet"

Ja, for hvad virker? Det er også spørgsmålet når det gælder traditionel terapi ansigt til ansigt (f2f). Og, hvor ligger forskellen mellem f2f og online - er forskellen måske mindre end vi går og tror?

kh
Psykolog Kit Jensen

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Psykologerne går online. Kognitiv adfærdsterapi, videosessions, email, chat og computerspil