I begyndelsen var ordet - Ord er magiske

"I begyndelsen var ordet". Ja, det lyder formentlig stort og svulstigt, og måske du tænker, hvad er nu det her for noget? Men Ord er magiske.

Jeg har for nylig deltaget på en konference med titel "I begyndelsen var ordet", og vil derfor rigtig gerne dele med jer hvad den titel fortæller mig.

Ord er magiske, og forbinder os mennesker med hinanden. Ord, både det skrevne og det talte ord, har en enorm magt. Ord kan kategorisere og definere mennesker, og proklamere hvad som er rigtig for dig eller mig. Ord kan skabe virkeligheder. Virkeligheder der kan være gode og hensigtsmessige, men også virkeligheder der skader, og skaber unødige lidelser og bekymringer. De ord vi deler med betydningsfulde andre kan heldigvis også give gyldne øjeblik, øjeblik der kan have en afgørende betydning for resten af vore liv.

Hvad mener jeg med det? I min kliniske praksis, og i min omgang med alle mennesker, er jeg optaget af ordenes betydelse for et andet menneske.

Personlig kan jeg ikke lide når andre mennesker fortæller mig hvad jeg skal gøre, føle eller tænke. Jeg kan ikke li hvis nogle prøver at overbevise mig at sådan er det for mig, eller overfortolke det jeg siger, og "træder" sine overbevisninger ned over mit hovede. For hvordan kan andre mennesker vide hvordan det er for mig? Hvordan kan andre vide hvad jeg har brug for?

Jeg kan der i mod rigtig godt li hvis et andet menneske lytter til det jeg har at fortælle, spørger indtil, kommer med anerkennede responser, og i en samskabende dialog driver min egen forståelse av mig selv, og det jeg siger, frem til en personlig meningsbærende historie.

Når jeg får respons på mine ord giver det mig en større forståelse af hvad jeg lige har sagt. Det giver mening, udvikler, øger min selvindsigt, og bidrager forhåbentligvis til en bedre forståelse af mit dilemma eller problematik.

Det er min overbevisning at ingen har patent på sandheden. Det som er sandt for mig er formentlig ikke sandt for dig. Jeg tænker det kreves mod til at leve i et samfund med så mange "sandheder". Mod til at tro, og stole, på egne erfaringer, og dele dem i dialog med et andet menneske. På den måde kan vi udvikle os i samsvar med vore personlige verdier og holdninger. På den måde kan vi måske endre os til at tage bedre ansvar for andres, og egne liv. Jeg vælger at tro på mennesket, og menneskets unikke evne til at finde løsninger på livets udfordringer. Løsninger som fremkommer i dialoger med betydningsfulde andre.

Hvad tænker du? Hvad er din overbevisning? Tror du på dialogens muligheder til vækst og udvikling? 

Kit Jensen 

 

 

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
I begyndelsen var ordet - Ord er magiske. Læs mere