Skype sessioner - har du etikken med?

En grundforudsætning for effektiv terapi er at vi møder den anden der hvor den anden er. I dag er 'den anden' på nettet. Mange søger hjælp derude, og flere og flere behandlere tilbyder e-terapi og rådgivning. En udvikling der stiller store krav til os der tilbyder vore tjenester online.

De etiske og juridiske retningslinjer der gælder offline gælder også online. Det tror jeg desværre ikke alle har tiltrækkelig opmærksomhed på. Hvis du googler onlineterapi vil du sandsynligvis se mange der tilbyder samtaler over Skype. Du vil finde flere der tilbyder tekstbaseret rådgivning og terapi over en usikker og ukrypteret forbindelse. 

Danmark er et af de sidste land "der hopper på internettoget" og mangler derfor tydelige og klare retningslinjer for behandleres færden online. Det vi ser er derfor et fuldstendig ureguleret marked. Psykologer er forpligtet til at følge de etiske retningslinjer for nordiske psykologer. Noget der bl.a. betyder at vi skal tilbyde evidensbaseret terapi, sikre klientens sikkerhed og fortrolighed, og have erfaring og uddannelsen i den behandling vi tilbyder. Jeg ved ikke hvilke retningslinjer psykoterapeuter skal følge, men går ud fra at de også ønsker at have sin etik i orden.

I mine oplæg om internetbaseret rådgivning og terapi stiller jeg skarpt på vore etiske forpligtelser. Forskning viser fx at videomøder er lige så effektivt som f2f konsultationer, men desværre, Skype er ikke platformen. Skype er god til kontakt mellem samarbejdspartnere og/eller familie, men er ikke en platform der er udviklet til fortrolige samtaler. Skype er ikke kvalitativt godt nok, og platformens sikkerhed "lækker som en si"

Jeg sad i et møde forleden. På computerskærmen så vi på nogle grafer, og med jævne mellemrum poppet der et navn op på den der for øjeblikket logget sig på Skype. Jeg er glad for at jeg ikke er på vedkommendes adresseliste. Et andet eksempel er hvis en klient er i gang med at fortælle noget der kræver akut indsats og forbindelsen afbrydes. Noget andet er at alle Ip-adresser og chatsamtaler lagres på Skype. Som betyder: Enhver kan spores på Skype, hvor vi er i verden, og hvornår vi logger på osv.  

Hvad så hvis du mailer og chatter over en usikret forbindelse. Når vi sender en almindelig mail er det som at sende et postkort. Vil du have din fortrolige samtale på et postkort? Ikke mig. Og hvad hvis du skriver fortrolige tekstmeldinger? Telefonen kan tabes eller stjæles. Vil du dele dine fortrolige tekstmeldinger med en tyv? Hvad hvis du giver væk din telefon, og din behandler sender dig en melding? De ovenstående eksempler er bare en lille samling af etiske problemstillinger. Det eksisterer utallige hvad hvis......

Det at udvikle onlineklinikker uden at nogle "kan stå udenfor døren at lytte", eller undgå at nogle kan hente journalen i "et ulåst skab" koster tid og penge. Det er ikke bare lige at gå på nettet og tilbyde vore tjenester. Det handler om uddannelse, træning, løbende supervision og ikke mindst gøre det vi kan for at sikre vore klienter en platform hvor vi kan snakke sammen så fortrolig som overhovede mulig. Platformer der er udviklet i det henseeende at skulle tilbyde terapi.

Jeg har interessert mig for digital helse siden 1995, uddanner meg løbende ved Telementhal Health Institute i USA, og superviseres fra Skotland (tekstbaseret supervision). Jeg arbejder for at udbrede en forståelse for internetbaseret rådgivning og terapi i Norden. Vi har forskning og erfaring der viser lovende resultater. Terapi online er ikke fremtiden, tilbuddet er her, og har kommet for at blive. Flere og flere søger effektiv hjælp på nettet. og derfor har vi som behandlere et ansvar, både for at være der den anden er, og for at have vor etik med.

Kit Lisbeth Jensen, psykolog

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Skype sessioner - har du etikken med. Læs mere på Levlykkeligt.dk