Hvorfor er nogle mennesker bare så heldige, og andre uheldige hele tiden, eller...

"Det var et rent lykketræf". "Igen er jeg bare så heldig". "Født med en sølvske i munden". Har du hørt det før? Spørgsmålet er bare om det virkelig er nogle mennesker der er heldigere end gennemsnittet? Finnes det en "heldfaktor"? Richard Wiseman skrev en artikel om emnet i 2003 (The Luck Faktor)

Inden jeg deler Wisemans faktorer, må I gerne "høre" følgende lille historie. I min fritid spiller jeg golf. Jeg elsker at gå der ude i naturen, hygge mig sammen med golfvenner, motionere uden at blive forpustet, snuse ind alle dufter, høre fugler og vindens susen i trærne, se hvordan reven følger os rundt i håb om at få lidt brød, tømme hodet efter dagens arbejde og prøve at slå nogle gode slag. Men, det skal siges, jeg føler mig ofte som en elendig og meget uheldig golfspiller.

En af mine venninner er en dygtig, og meget heldig golfspiller. Der hvor min bold tager et merkelig spring og kommer ud i diverse "ulykker" ruller hendes bold altid forbi "ulykkerne" og falder til hvile på et udmerket sted. "Hvor heldig kan man være", siger hun, glad og tilfreds. Med lidt bøjet hode og nakke går jeg frem til min bold, der selvfølgelig ligger på et uheldig sted, og umulig kan spilles videre uden et straffeslag eller to. Hvorfor kan ikke jeg bare være lidt heldig, bare af og til? 

Hvad med en lykkeamulet, eller bestille tid hos nogen der kan give mig en god golfkarma, eller hvem mon har forhekset mit golfsving?  Selvom jeg er en skeptiker, kan jeg ligevel få tanker, som når jeg ser en sort kat, går ind i fredag den 13., eller svinger udenom en stige. Generationers overleveringer af historier om held og uheld er unægtelig en del af min kulturelle arv. Tror ikke på det, men tanken strejfer mig.

Hvad siger så forskningen? Wiseman forsker på parapsykologiske emner, og han er ikke i tvivl. Det er ingen sammenheng. Troen på lykkelige eller ulykkelige sammentræf kommer fra en tid der mennesker var sikker på at held var en fremmed kraft der kunne kontrolleres ved magiske ritualer og bizar adferd (frit oversat)

Jeg behøver altså ingen lykkeamulet. Det betyder ikke ulykke når jeg ser en sort kat krysse vejen. Jeg behøver ikke at spytte tre ganger over venstre skulder. Jeg kan trygt gå under stigen. Og, min golfsving er ikke forhekset. Det giver mig et nyt håb, selvom jeg umiddelbart synes det er mindre strævsomt hvis det fantes en "heldfaktor" og jeg blev ramt.

Hvad skal jeg så gøre?? Wiseman peger på fire faktorer;

1. "Heldige" mennesker skaber/opdager muligheder

2. De lytter til sin intuition

3. "Heldige" mennesker skaber sine egne selvopfyllende profetier

4. De reformulerer uheld til held

Ok, konklusionen må være at all det uheld på golfbanen skaber jeg selv. Det er mine tanker og det jeg gør der får mig til at tro at jeg er meget mere uheldig end min venninne. Den viden vil jeg bruge, og præcis som Wiseman siger, de fire faktorer kan øge mit held, vække glæde og succes på golfbanen. Jeg vil herefter sige højt og tydelig - det kunne være meget værre :) Og, når sant skal siges er jeg ikke så god til at opdage når min egen bold ligger heldig til.

Hvad med dig? Er du en "benefit-finder", god til at opdage mulighede, bruge din tauvse kundskab og tro på det? Eller tænker du at en lykkeamulet kan være godt at have i tilfælde af.......

De bedste hilsner

Kit Jensen

 

 

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvorfor er nogle mennesker bare så heldige, og andre uheldige hele tiden, eller....