Mistrives du i relationerne?

Mistrives du ?

Har du sociale relationer, som gang på gang frustrerer dig og giver dig følelsen af utilstrækkelighed?

Bakser du med ærgelige konflikter? Mistrives du i dit parforhold eller i din familie - eller har konflikter på dit arbejde? Så er der hjælp at hente gennem psykoterapi og konflikthåndtering.

Har du fået en krise, sorg, stress, angst, depression eller mistrives du? Hvis du oplever at du bøvler med nogle ting og oplever at du ikke trives. Det kan være at du oplever at ikke slå til, har skamfølelser, selvbebrejdelser, afmagt, eller være mere optaget af hvad de andre tænker.

Uanset om det er en kæreste, ven, familie, kollega eller et andet bekendtskab, er en god relation vigtig for dit velbefindende.

Konflikter kan opstå, når der f.eks. sker svigt. Når der kommunikeres og man tyr til tolkninger og monologer frem for dialoger, nysgerrighed og anerkendelse.

Følelsesmæssige problemer både opstår og heles i relationer.

”Empati er ikke bare at sætte sig i modpartens sted. Empati er at sætte sig i modpartens sted ud fra vedkommendes verdensbillede”. Det kan være at du oplever at ikke slå til, skamfølelser, selvbebrejdelser, afmagt, eller være mere optaget af hvad de andre tænker.

En mentaliseret baseret tilgang er dybden og skaber en god relation. Ikke alle mennesker formår at mentalisere! Dvs. at kunne se den anden indefra – det psykiske tilstand og forholde sig. Samtidigt med at personen også har en opmærksomhed på egen ageren og være på. Relationer påvirkes netop af denne dobbelthed.

Når vi mødes med forståelse, nysgerrighed og anerkendelse, så giver vi hinanden mulighed for at etablere den gode relation. Uhensigtsmæssig kommunikation skaber dårligt selvværd, negativ selvfølelse og konflikter der belaster vores nervesystem, der sætter en ond cirkel i gang. Selvoplevelse påvirker os selv og de mennesker vi omgiver os med. Den kommunikation vi udsender får vi retur.

Vores forhold til os selv medvirker i forhold til hvordan vi agere og kommunikere. Lever vi sund, har vi kontakt til vores hjerte / følelser og krop. Har vi lært at give og tage imod. Have tillid og være kritisk ved også at kunne passe på sig selv. Er der refleksion, selverkendelse, grænser og kærlighed. 

Vores samvær påvirker hinandens selvoplevelse. Den måde der kommunikeres på har en betydning for vores velbefindende, selvværd og trivsel. Er vi i dysfunktionelle relationer eller i sociale sammenhænge der styres af hæmmende overbevisninger, er det svært at være dig og du vil mistrives eller måske blive en prygelknabe. At andre behandler en uværdigt. 

Sammen undersøger vi, hvad der ligger til grund for dine følelser og reaktioner, så du bedre kan være i dig selv i relationen.

For at forstå dine følelser og reaktioner i relationen, skal der en undersøgelse til om, hvem du er, hvordan du oplever og lidt om din psykogenetiske arv. Hvad du var en del af i forhold til kontekster og sociale sammenhænge.

 • Hvilke overbevisninger er du styret af, er der skyld og skam følelser?

 • Hvilke traumer har du med i bagagen?

 • Hvilke følelser har du?

 • Har du indre kritiske stemmer, som dominerer og kommenteret negativt?

 • Oplever du dig følelsesmæssig omsorgsvigtet?

 • Hvordan agerede de andre?

 • Hvad var du en del af og hvordan var dit handlerum der?

På den måde vil du få bearbejdet oplevelserne og komme ud på den anden side med et bedre selvværd og mindre bagage at bære på til daglig.

 

__________________________

Vivi Hinrich
Psykologi Århus
https://psykologipsykiatri.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter
Social mistrivsel - mistrives du i relationerne? Læs mere