Kan præstationsangst være hæmmende?

Kan præstationsangst være hæmmende?

Præstationsangst er hæmmende for mange mennesker. Angsten for ikke at kunne præstere og at falde igennem hæmmer deres hverdag og deres liv. For mennesker der ikke har oplevet præstationsangst kan det være svært at sætte sig ind i, at man kan frygte en situations så meget, at man bliver hæmmet i sin præstation og i værste fald går helt i stå. Men vi har nok alle oplevet følelsen af at være studerende og skulle til eksamen. At stå med let fugtige hænder og sommerfugle i maven. Det er helt normalt og i de fleste tilfælde, vil denne nervøsitet faktisk hjælpe os til at præstere bedre, da vores koncentration styrkes og intentensiteten giver os et boost.

Eksamensangst sparker dog ind, når man går fra at være nervøs til at frygte en situation. Det er en glidende overgang og angsten kommer til udtryk ved, at nervøsiteten pludselig bliver så invaliderende, at den hæmmer vores præstation.

Mere end nervøsitet

Præstationsangsten kan forekomme i mange sammenhænge: den studerende til eksamen eller fremlæggelsen, sportsudøveren til konkurrencer, kandidaten til jobsamtalen og mange flere. Men ens for dem er, at man står i en situation, hvor man skal præstere i et eller andet omfang og man er i denne forbindelse bange for ikke at slå til: En sportsudøver til en konkurrence, en gymnasieeleven der skal til mundtlig eksamen, en kandidat der skal til jobsamtale, en studerende der skal fremlægge en præsentation for et fyldt auditorium. Listen er uendelige og har intet at gøre med, hvilket niveau man skal præstere på. Ens for langt de fleste er dog, at præstationsangst sjældent kun forekommer i enkelte situationer. Oplever man præstationsangst, vil det ofte være symptomer man oplever gentagne gange i forskellige situationer.

 

Præstationsangst kan ramme alle og handler om, at der er bagvedliggende følelser, kropslige fornemmelser, tanker, tidligere oplevelser og erfaringer, der betyder, at du har frygten for at fejle og skuffe andre og dig selv - du kan ikke håndtere de indre og ydre krav, du føler du skal leve op til. Angsten kan bevirke, at du vil forsøge at undgå situationer, der gør dig angst. Det kan begrænse din hverdag, din uddannelse, dit arbejde og dit sociale liv.

Manger der oplever symptomer på præstationsangst er perfektionistiske omkring netop det de frygter - at fejle. Denne perfektionisme og overdrevne forberedelse til eksamen, jobsamtale eller lignende kan betyde, at man bliver overbelastet og kan ende med at få stress.

Slip fri af din præstationsangst

Psykoterapeutisk samtale kan hjælpe dig ud af din præstationsangst. Her undersøges de baggrunde der er for dine følelser, kropslige reaktioner og din adfærd. I terapien undersøger vi sammen, hvorfor det er svært for dig at skulle præstere og hvad ligger der bag angsten. På den måde skaber vi ro i dit nervesystem, styrker dit selvværd og du kan bearbejde de angstfyldte tanker og følelser, så du kan håndtere de ydre og indre krav. Hvis du er interesseret i at høre mere om, hvad og hvordan psykoterapi kan hjælpe dig med din præstationsangst, herunder eksamensangst, så er du velkommen til at kontakte mig.

 

__________________________

Vivi Hinrich
Psykologi Århus
https://psykologipsykiatri.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Præstationsangst kan være hæmmende, - få terapi til at bliv fri