Psykolog i København Camilla Bruun

Meningen med livet

”Det siges, at vi alle søger meningen med livet, men jeg tror snarere, at det er oplevelsen af og glæden over at være i live, på et rent fysisk plan, som vi søger”, siger forfatteren Joseph Campbell.

Jeg er enig. Det er oplevelsen af at være i live, hvor vi sanser, mærker, ser, dufter, smager og hører livet her og nu, som vi længes efter.

Det er, når vi virkelig mærker os fuglenes sang, duften af forår i luften, vinden i ansigtet, solens varme stråler mod huden, skyernes dans henover himlen, skønheden i et barns ansigt, duften af pandekager, livets varme pulseren gennem kroppen… at vi mærker glæden over at være i live.

Lige der, spørger vi ikke, hvad meningen med livet er, for der giver den sig selv.

Livsglæde

Nogle gange mærker vi glæde, når vi har nået et mål eller afsluttet en stor opgave. Så kan vi tænke: ”alt er godt”, ”nu kan jeg slappe af”. Når vi slapper af, lægger vi mærke til livet omkring os, fuglenes sang, himlens uendelige blå… og så folder livsglæden sig ud.

Men, er det fordi, at vi har nået et mål, at vi bliver glade, eller er det i virkeligheden, fordi vi tillader os selv at slappe af og lægge mærke til livet, at vi bliver glade?

Børn behøver ikke at sætte sig mål

Min niece på tre år sætter sig ingen mål, men hun er ofte ret glad, sprudlende glad. Hun er også utrolig god til at lægge mærke til livet her og nu,

Vi spiser pomfritter: ”den knaser”, siger hun og griner. Jeg tager også en, og jeg opdager, at hun har ret. Vi vasker hænder, hun kigger på sæbevandet i vasken og siger begejstret: ”det ligner flødeskum”. Hun trykker på et tøjdyr, der siger en sjov lyd, og hun sprudler af fryd.

Der er en verden til forskel på at tænke over livet og opleve livet.

Det er det at opleve livet med vores sanser, som gør, at vi føler os i live. Vi kan det alle som børn. Som børn er vi åbne og nysgerrige over for nuet og elsker at gå på opdagelse i nuet med vores sanser.

Som voksne, har vi ofte glemt det. Vi har nemlig lært, at vi skal ”opnå” glæden i stedet for at opdage den her og nu. Vi knokler løs for at finde glæden for enden af vores mål, og vi har glemt den glæde, der ligger i bare at være nærværende.

Vi tænker mere over livet, end vi oplever livet. Vi planlægger, vurderer, kontrollerer, forsøger at få styr på livet og vi glemmer at opleve livet her og nu.

Vores sind er fyldt med tanker om, hvordan vi opnår, undgår og forbedrer og om hvordan livet er, hvordan det ikke er og hvordan det burde være.

Vi lytter til disse tanker, fortaber os i dem og lader os føre bort af deres historier, bort fra at opleve nuet med vores sanser, bort fra der hvor livsglæden bor.

Depression

Når vi er deprimerede, siger vi af og til, at vi ikke kan se meningen med livet. Vi synes, at livet er vanskeligt. Det er rigtigt, at livet ofte er vanskeligt, men det er ikke de vanskelige omstændigheder i sig selv, som er problemet.

Problemet er snarere, at vi hænger fast i tanker og historier om disse omstændigheder, tanker og historier som leder vores opmærksomhed bort fra at være nærværende for livet med vores sanser her og nu.

Mindfulness

Mindfulness-metoden er blevet så populær, fordi den viser os, hvordan vi genfinder kontakten med nuet. Den viser, hvordan vi genfinder glæden over at være i live lige nu, og den kan lede os der hen, hvor meningen med livet giver sig selv.

Kærlig hilsen

Camilla Bruun, psykolog

 

__________________________

Camilla Bruun, psykolog i København K

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness - livsglæde og depression. Psykolog Camilla Bruun på Levlykkeligt.