Psykolog og parterapeut Henriette Junker

Sex 6 : Sex på liv og død!

Sex 6 : Sex på liv og død!

om seksualitetens eksisentielle udfordringer

Som om det ikke var svært nok med den sårbarhed ved hengivelse, som jeg skrev om i sidste uge, så kræves dertil et yderligere vovemod, hvis sex skal nå de største højder, vidder og bredder.

Netop fordi sex er så åbent et rum, hvis vi møder det med vores personlige nøgenhed; afklædt, afvæbnet, overgivet, så er det så vanvittigt udfordrende. Det er en emotionel nærkontakt med død og tab og altet og intet. Vor eksistens endeligt og ubegrænsethed på  én og samme gang. En helt ubegribelig kontrast, som vi konfronteres med, endskønt vi vel næppe kan rumme den.

Hvis vi er helt åbne og modtager hinanden, oplevelsen og nydelsen uforbeholdent, får vi lov at mærke hele livet i akten.

Alt det endeløst vidunderlige, livet kan byde på – og lidt til – kan bølge frit og fyldigt igennem os, hvis vi tør overgive os. Det kan være et komprimeret møde med alt det fineste, der findes. Et møde, man bjergtages af, som efterlader en i knæfald af taknemmelighed. Gaven er livet. Og gaven er den anden.

I det knæfald af taknemmelighed åbenbares sig samtidig så påtvingende tydeligt, hvor meget der er – og bliver – at miste. Hvor stort og smukt og vidunderligt det, jeg skal miste, er. Livet og den anden.

Fordi det lader livet få vinger på den måde, som samtidig også afslører faldet. I den fuldt sansede, inderligt smertefulde betydning af ordet.

Det, jeg mener, er, at der lige her, hvor du holder og mærker gaven allertættest på hjertet, skabes en intens følelsesmæssig fornemmelse for, hvad det vil sige at miste den. I sansningen af alle etager af det eksistentielle fald. Tabet af du og jeg. Tabet, når du dør. Når du forlader mig. Når du falder i søvn. Og tabet, når jeg selv forsvinder. Når jeg skal væk. Eller når jeg mister mig selv, fordi jeg ikke tør mærke livet. Ikke helt tør mærke livet og den anden …

Den åbenbarede lykke og smerte i det seksuelle klimaks, i overgivelsen og knæfaldet af taknemmelighed, kan være sønderrivende. Noget nær ubærlig. Så det kræver virkeligt stort mod at elske. At gå helt derud, hvor den anden får lov at gå helt ind i mit inderste. Hvor jeg vover at omfavne den anden og livet blottet for ethvert forbehold.

”vær lidt forsigtig, når du falder i søvn

måske er det alt for meget for mig

du og jeg skal samme vej

du er lige her ved siden af mig

jeg ved du kan se det”

Michael Simpson

Hvis vi undgår at mærke den andens betydning for os, kan vi holde tabsangsten ud i strakt arm. Hvis vi unddrager os det seksuelle rum i den inderlige form og nøjes med at lade sex være et genitalt ærinde: at tilfredsstille hinandens kødelige lyst, så kan det føles mindre ”farligt”, men nydelsen er også derefter: kontant og afgrænset.

Her krydsklinges de forbehold, som vi ser hos henholdsvis (typisk) mænd og (typisk) kvinder. Nok har jeg i tidligere blogindlæg beskrevet, at kvinden som oftest er den, der har størst forbehold eller afvisning af sex. Men ligeså, at manden måske oftest er den, der har størst forbehold over for intimitet i andre former; samtalen, fortroligheden, nærheden og tiden til hinanden. Dette sidste er ret beset også en yderst væsentlig del af seksualiteten, når vi hæver seksualiteten over det konkret genitale niveau og betragter det som et kærlighedsprojekt i fuldt format.

Nok kan man(d) have god kontakt med sin seksualitet og sin lyst, men det er ingenlunde ensbetydende med, at man har større mod udi den hengivenhed og helhedsoplevelse, jeg her taler om. Ikke det samme som at være en god elsker i ordets fulde betydning. Man kan holde det til et stringent genitalt ærinde. Både mænd og kvinder bakser, på hver deres måde, med angst for afklædthed, hengivelse, ekstase og tab. For liv og død.

Lader vi åbningen for hinanden vokse ud over det konkret kropslige, så englene synger, og nuet og nydelsen bliver grænseløs, så går vi også i nærkontakt med den eksistentielle tabsangst. Når den anden virkelig får lov at være den helt særlige for os i vores erotiske kontakt. Jo stærkere vi knytter os til hinanden, des smukkere og større er det seksuelle rum og des smerteligere tabet ved at miste den anden.

Jo større liv og glæde, des mere at miste.

Kærlige hilsner

Henriette Junker, Psykolog og parterapeut


 

__________________________

Psykolog og parterapeut Henriette Junker
Læs mere på: http://www.henriettejunker.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sex 6 : Sex på liv og død! - om seksualitetens eksisentielle udfordringer