Psykolog og parterapeut Henriette Junker

Sex 4 : Mekanik eller menneske

Sex 4 : Mekanik eller Menneske

Kort og godt om vejen til bedre sex i parforholdet.

Det har forhåbentligt allerede åbenbaret sig mellem linjerne de forudgående fredage, at jeg ikke betragter metode, teknik eller hjælpemidler som det udslagsgivende for den seksuelle kraft og glæde imellem elskende.

Det er ikke mit ærinde at kaste rådne æg efter hjælpemidler, tekniktræning, metode-eksperimenteren og så videre. Det kan alt sammen ha’ sin berettigelse på sex-legepladsen som krydderi på den fælles fornøjelighed.

Men uanset hvad så kommer det altid tilbage til basic; det absolut mest orgastiske er til enhver tid kærligheden.

Vi kan have skør, sjov, udfordrende, anderledes og herlig sex med porno, kinky hjælpemidler, akrobatiske udfoldelser og udlevelse af vilde erotiske fantasier. Vi kan rykke grænser og svimles over nye landvindinger udi sådanne nye farvande.

Men når det kommer til den sex, der virkelig rykker grænser i vort univers, så er det som oftest i det intime, enkle samleje uden dikkedarer. Når vi møder hinanden uforbeholdent og nøgne i krop og sind. Dér er den største udfordring.

Hvis vi tør tage den anden helt ind under den nøgne hud, så er der sansemekka ad libitum og grænseløse vidder at nå.

På en gang såre enkelt og sønderrivende kompliceret. 

For sex er meget mere end sex. Sengen er fyldt med psykologi.

Når vi taler om sex i et kærlighedsforhold, er der så endeløse arsenaler af personlige udfordringer og udvidelser i kontaktfladen imellem de elskende. Den gensidige genitale tilfredsstillelse er et relevant, men alt for snævert perspektiv på den verden, der kan udfolde sig i det seksuelle liv mellem to, der elsker hinanden.

Sex er materialiseringen af den dans, som parret danser i deres hele fælles liv akkumuleret i det konkrete erotiske samspil. Er forholdet præget af polarisering, hvor den ene altid fører, og den anden altid følger, bliver det seksuelle samspil trivielt, forudsigeligt, kedsommeligt for begge parter.

Er forholdet defineret ved en vinder og en taber, vil det seksuelle samspil være præget af den gensidige utilfredshed, der kommer af, at én altid får sin vilje, men aldrig genuin kærlighed og hengivenhed i det seksuelle samspil. Og den anden får måske nok fred, men ingen glæde.

Er forholdet kendetegnet ved en uerkendt, men i virkeligheden delt oplevelse af beskedenhed og selvopofring, vil begge opleve, at de har ”gjort deres pligt” for den anden, mens ensomheden og uforløstheden stiltiende larmer i begges indre universer. Ingen af parterne er oprigtigt glædede og tilfredsstillede af akten.

Når vi er utrygge i kontakten med hinanden, ikke føler os set, værdsat, behandlet med omhu og respekt og mødt med begejstring, så går det svært ud over trivslen i samspillet. Vi "lukker ned", mister kontakten med vores livskraft og intensitet i sansningen af hinanden. Vi bliver kort sagt kedelige og "usexede"...

Når psykologien på denne måde ”larmer” – ubevidst – imellem de to, kan ikke alverdens hjælp fra sexologiens videnskab om metoder og stillinger (i sig selv)  hjælpe parret en tomme ud af de fastlåste samspils-strukturer, der gør sex-livet uinteressant eller konfliktfyldt eller smertefuldt for parterne.

De drænende, kedsommelige, rigide og ulykkelige scenarier, der kan udfoldes og genspilles til ulidelighed i sengen, kan alskens redskaber og metode-tillæring ikke rykke på. Ingenlunde alene i hvert fald. De kan i bedste fald peppe op på og skabe nye vinkler ind i en igangværende proces.

Men det virkelige arbejde ligger i at udvikle det indbyrdes samspil. At se og sanse hinanden. Sprænge rammerne for de fastlåste roller og forstenede forventninger til hinanden, som holder lystens himmelflugt og den seksuelle lethed og latter i et jerngreb. Det er en gensidig proces hen imod at åbne for stadig større personlig autenticitet i kontakten. Folde tilbageholdte sider af sine personlige arsenaler ud for partneren og samtidig være modigt nysgerrig overfor nye sider af den anden. Turde samværet og samspillet med hinanden i alle pallettens farvenuancer, så hverken hverdag eller sengekant bliver triviel. Holde øjne og ører åbne for alt det, den anden tilfører dit liv, i går, i dag og i morgen. Skatte det væsen, du følges i livet med og stoppe op og sanse hver en afkrog af dette væsens forunderlige krop.

Det er derfor, det er så på en gang afsindigt vidunderligt og afsindigt udfordrende at blive virkeligt elskende med saft og kraft og vedvarende entusiasme.

En dobbelthed, der er æggende og skræmmende i ét!

Kærlige hilsner

Henriette Junker, Psykolog og parterapeut

OBS ! I næste uge : Sex 5 : Den farlige hengivelse.

__________________________

Psykolog og parterapeut Henriette Junker
Læs mere på: http://www.henriettejunker.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Bedre sex i parforholdet. Læs Parterapeut Henriette Junker på Levlykkeligt.dk