Psykolog og parterapeut Henriette Junker

Når beskedenhed er en uskik!

Når beskedenhed er en uskik!

- om visioner i parforholdet.

Tålmodighed, rummelighed, tilgivelse og fleksibilitet er udmærkede ”dyder” i et parforhold.

Men beskedenhed er en uskik.

Beskedenhed gør dig – paradoksalt nok – rigtig besværlig! Det gør det så svært for din partner at finde dig, imødekomme dig og give dig noget. Han/hun må famle i blinde, gætte og prøve og får aldrig klare feedbacks på, hvornår indsatsen er i mål. For den virkeligt beskedne er jo typisk også hundedårlig til at tage imod. Den der ”nej, jeg skal da ikke ha' noget”-attitude udmønter sig oftest i en art afvisning af alle gaver, selv de han/hun ønsker sig allermest. Så partneren får ingen guiding og ingen oplevelser med virkelig at lykkes i at møde den andens ønsker og behov.

Ikke mindst bevirker din beskedenhed endvidere, at din partner ikke får en klar fornemmelse af sin vigtighed for dig. Af at du virkelig vil ham/hende. For når du ikke ber' om noget og ikke eksplicit udtrykker, hvad du vil og ikke vil, får den anden heller ikke oplevelsen af virkelig at være valgt og ønsket. Beskedne par går glip af erkendelsen af deres betydning for hinanden.

Beskedenheden er således på alle niveauer en ”loose-loose”-situation.

Når jeg møder beskedne par i parterapi italesætter jeg det som eksplicit arbejdspunkt. En væsentlig måde at få has på sin beskedenhed er at begynde at arbejde bevidst/målrettet med at få kontakt til sine længsler og fra disse formulere konkrete ønsker til partneren.

Arbejdet med at finde ind til sine længsler og ønsker er beslægtet med formuleringen af visioner. Dvs. at sætte gang i den proces det er at identificere, italesætte, tydeliggøre, hvor vi ønsker at komme hen med hinanden, med vores forhold.

Iblandt kan jeg forundres over, hvor lidt de fleste par beskæftiger sig med deres fælles fremtid. Måske har vi nok tanker og drømme i fht. planer for hvad den fælles fremtid skal bestå af omkring bo-sted, arbejdsliv, feriemål, økonomi osv. Men sjældent i fht. de mindre håndfaste fænomener som arten og kvaliteten af vores kontakt. Altså specifikt, hvilke visioner vi har for måden vi taler sammen på, omfanget af samvær og hvad vi bruger det til, emner vi taler om, interessesfelter, vi ønsker at dele, oplevelser vi ønsker at skabe i sengen, måden vi gerne vil håndtere konflikter. Og så videre.

Spøjst nok egentlig. For de fleste af os er vant til at jonglere gevaldigt med visioner for sådanne – her også ofte ukonkrete – spørgsmål i vores arbejdsliv. Vi går til strategimøder og medarbejderudviklingssamtaler og målsætningsdebat. Al den stund, vi her skuer ud i fremtiden og synes det er både naturligt og nødvendigt med denne fremsynethed og målrettethed, så kommer vi sjældent på den fornuft i vores parforhold. Og det endda samtidig med, at de fleste af os har den forventning, at vores parforhold skal vare meget længere end kontrakten med vores aktuelle arbejdsplads!

Arbejdet med visioner er et godt skridt ud af misforstået beskedenhed og ”målløshed” i relationen. Det er en vej til at dyrke og opkvalificere positive billeder på vores fremtid sammen og dermed øge sandsynligheden for at komme dertil. Halvvejen til målet er visionen om det. Det er skønt at mærke det fælles engagement i at prioritere vores fælles liv og samværsform. At mærke hinandens engagement i at vores kontakt skal blive endnu bedre. At blive konfronteret med, at den anden virkelig vil noget med mig. At han/hun har ambitioner og drømme for os, som rækker langt ud over nuet og tilfældigheders råden... Som gør noget særligt ud af os... Knytter stærkere an til mig ved at sætte flotte skibe i vandet i vore navne og viser iver efter at sætte lid til og forfølge det gode for os to ...

Magasinet Psykologi har til deres facebook fanpage udvalgt denne blog som ugens inspirerende indlæg fra Levlykkeligt.

__________________________

Psykolog og parterapeut Henriette Junker
Læs mere på: http://www.henriettejunker.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Når beskedenhed er en uskik!. Om visioner i parforholdet. Psykolog Henriette Junker blogger på levlykkeligt.dk