Ud af klistret

Det følelsesmæssige klister opstår, når vi opgiver os selv og smelter sammen med andres behov og ønsker.

Klistret er en gammel beskyttelse -/overlevelsesmekanisme, som stammer fra en tid, hvor det lille barn har måttet opgive sig selv for at få kontakt. Når barnets åbenhed og ubetingede kærlighed ikke bliver mødt, set og mærket, opleves det som et bundløst tab – en ubærlig smerte. Den ugengældte kærlighed sætter sig som dybe spor, da den er forbundet med angsten for at være ”helt alene i verden”. Der, hvor der mangler en naturlig forbindelse, må barnet bruge sin energi på “at klistre sig fast til den anden” for ikke at mærke smerten og dødsangsten.

I parforholdet bliver vi i særlig grad mindet om vores tidlige relationer. Mange gange ligger de gamle adfærdsmønstre uden for vores bevidsthed. Vi er med andre ord ikke klar over, hvor meget vi er styret af fortiden. Så det er godt, når vi kan være vågne, så vi ikke udspiller gamle dramaer og uløselige konflikter med vores partner.

Mange af de måder, vi smelter sammen med vores partner eller andres behov på, er helt subtile. Det kan være, at du har svært ved at finde ud af, hvad du egentlig har lyst til, fordi dine fine antenner er stillet ind på din partner. Måske sætter du dig i en slags “venterum”, mens den anden taler i telefon eller er på nettet.

Det kan ende med at aktivere en gammel vrede – "Hvorfor er han også så meget på mobilen?” – og det bliver hurtigt til, at du føler dig afvist. Men virkeligheden er, at afvisningen allerede er sket. Du har opgivet at mærke, hvad du vil.

Nogle fælles temaer, som bunder i den samme smerte og længsel, kan se helt forskellige ud. Manden kan f.eks. være den, der hele tiden trækker sig, og kvinden den, der hele tiden rækker ud. Det kan ligne grundtrinene i en dans, den ene går frem og den anden tilbage.

Resultatet af denne pardans er en gentagelse af fortidens smerte – ingen kontakt.

Og vi har brug for at mødes på midten, så vi kan få kontakt med hinanden igen. Og overlevelsesspillene kan kun fungere, hvis begge spiller deres rolle i dramaet – så lige så snart en af os stopper, falder dramaet til jorden.

Så når vi i hverdagen rammer hinandens ømme punkter, kan vi have glæde af at være mere optaget af, hvad der bliver ramt, end hvad det er, der rammer, når bølgerne går højt. F.eks. kan din partner såre dig ved at sige: “Du er også altid så følsom” eller det modsatte “Du viser heller aldrig, hvad du føler”, og den bebrejdelse kan ryge direkte ind i dit gamle sår: “Han/hun ser mig ikke, som jeg er”, dvs. elsker mig ikke. dvs. jeg er ikke god nok osv.

Og på et dybere følelsesmæssigt plan bliver det sat sammen med barnets ubærlige smerte over ikke at være mødt, set og elsket. og inden du ser dig om, har du et sværd i hånden og kæmper for dit liv.

Men vi har brug for at hejse det hvide flag. så I kan give hinanden fred, fred til at være med de lag, der er ramt, så du ikke gentager fortidens drama og investerer al din energi udenfor dig selv, men i stedet vender hele din opmærksomhed mod sig selv. Som voksne kan vi finde os selv igen, hvis vi midt i dramaet trækker os fra kontakten. Det er som regel ikke så let, som det lyder, og måske går du de første gange i vrede. Der er brug for tålmodighed, en god portion mildhed og en forståelse for, at det at stå alene, være i sin egen individualitet, engang i tidernes morgen var forbundet med at miste sig selv. Når vi kan give os selv “alenetid” – en gåtur, et bad, et hvil, plads til at være os selv – har vi mulighed for at opleve og genkende vores eget lys – vores egen kærlighedskraft.

Vi har brug for igen og igen at mærke, at det at stå alene ikke mere er livsfarligt – men derimod livsberigende.

Og at virkeligheden er, at vi er elsket, og vi er forbundet.

Anne Kamille Ahlefeldt, 
Autoriseret psykolog, kropsorienteret psykoterapeut

House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009 

__________________________

Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk/
http://anneahlefeldt.dk

 

 

 

 

 

__________________________

Psykolog Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Følelsesmæssigt klister opstår når vi opgiver os selv. Læs mere