Jalousi - hvad handler det i virkeligheden om?

Jalousi kommer af et gammelt tab – et tab af kontakt og tryghed med den vigtigste omsorgsgiver i barndommen, der, hvor du var afhængig af de nære voksne i dit liv. 

Jalousien starter altså fra noget, der sker i en relation, og derfor udspiller energien sig også ofte i vores relationer.

Det, der trigger jalousien, er, at du mister kontakten til dig selv.

Mange par kender turen gennem smerten, rystelsen, uroen og alle følelserne.

I parforholdet bruger vi som regel meget energi på at få “ro i lejren". Men da vi begge ofte tror på den historie, jalousien næres af, bliver den grundlæggende utryghed ved med at være der – og der vil opstå nye episoder.

Vi har brug for at få mere bevidsthed ind i de gamle lag.

Når jalousien raser, er vi udenfor kærlighedens og tillidens rækkevidde.

Du har mistet kontakten til dig selv, til den, du elsker, og oven i det repeterer du 

gyserhistorien om, at du bliver forrådt af din partner til en anden, der er ”alt det, du ikke er”. 

 

Så ingredienserne til at komme godt op i “det røde felt" er til stede. Den gamle følelse af tab, vi stiller ind på, er så kvælende og ubærlig, at vi ofte prøver at beskytte os selv ved at reagere – handle.

Vi prøver at holde smerten lidt på afstand ved at påtage os "detektivrollen” og sætte en undersøgelse af sagen i gang. Vi kan undersøge “mistænktes” mobil, bukselommer, taske mm. eller lave et forhør. 

 

Det, situationen kalder på hver gang, er kærlighed! Ikke fra en udefra, men fra dig til dig.

Den del, der er ramt, er så lille og bange – og den del har brug for dig.

Hele smerteenergien skriger efter at blive hørt. Du har ikke brug for at føre dig selv ind i et nyt drama, men derimod for, at du begynder at give plads til dig, så du kan nå at opdage, hvad det er af dig, der ligger bundet i denne gamle overlevelse.

 

Bag jalousien ligger en guldmine gemt. Det kan være godt at huske på, selvom du i situationen føler dig mere som en tikkende bombe.

 

Hvordan kan vi få lys ind i den tunge energi?

 

HUMOR:)))

 

Er der noget, der kan bringe lys, lethed og styrke ind i overlevelsen, så er det humor.

 

Når vi bliver i stand til at tage det lidt mindre personligt, så kan vi blødgøre overlevelsesenergiens meget alvorlige og lidt selvhøjtidelige perspektiv.

 

Med humoren kan vi skabe en sund distance. Så længe vi er ved at drukne i følelserne, er vi ude af stand til at tage hånd om os selv.   

 

Måske kan vi give os selv et lille smil eller et godt grin, når vi bliver mere bevidste om de fastlagte tanke- og handlemønstre, der gentager sig i det uendelige.

Og måske kan vi se det tragikomiske i, at vi alle kører efter samme drejebog og siger de samme replikker: “Jeg er ikke noget værd”, ”Hun/han er meget smukkere/klogere end mig”, “Jeg kan aldrig få et godt forhold til en”.

 Og vi tror, vi er de eneste på jorden, der har det sådan, når vi er ramt.

 

SÅ DU ER IKKE ALENE. Men fortidens smerte handler om at du har været alene engang tidligt i dit liv.

 

DU HAR OVERLEVET!

Jalousien skal minde dig om, at det er tid NU til at lægge overlevelsen på hylden og begynde at LEVE og give plads til det af dig, du engang for længe siden måtte opgive. Så heler du de gamle sår.

 

Jalousien er ikke imod dig, den er kun en påmindelse om, at du har mistet kontakten til dig selv bag alle de gamle vaner og reaktionsmønstre.

 

Så kan du igen få tillid til at lade livet strømme igennem dig og nyde, at du er her.

 

God påske kærligst fra Anne Kamille

__________________________

Psykolog Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Jalousi - hvad handler det i virkeligheden om?