Hverdagsalkymi - at forvandle angst og smerte til guld og visdom

Hvis der nu var en bank, der hed “Det sorte hul”, ville du så investere dine penge der? Nej vel, men når det drejer sig om vores følelser, tanker og energi, så er vi mange, der har store investeringer lige ned i hullet hver dag.

Hvad vil det sige at investere i “Det sorte hul”?

Det vil sige at blive ved med at cirkulere negative tanker, aggressive følelser og spekulationer over noget, vi ikke kan holde ud at være med.

Ofte er det uløselige problemer, der stammer fra fortidens uløste konflikter og traumer. De uløste problemer sætter sig på noget, der lige er sket, f.eks. den “dumme” bemærkning, du sagde, da du var til forældremøde, eller noget, du er nervøs for at skulle i fremtiden, en ven, der har sagt noget, der har ramt og såret dig. Du forestiller dig alle mulige fantasiscenarier, og en ting er sikkert, der kommer plus på kontoen i det sorte hul. 

Det koster altid dit nærvær, og det forstærker også den ukærlige vane, du har med at søge løsninger udenfor dig selv.

Som altid er det godt at opdage og forstå, at vi igen har fanget os selv i illusionen om at søge kærlighed udefra.

Vi er som børn, der utrætteligt søger opmærksomhed og kærlighed hos “forældre”, der ikke har overskud til at være til stede.

Vi tænker måske, at det kun går ud over os selv, men sagen er, at energien jo er lige så virkelig, som hvis du smider et stykke affald på gaden – det forurener.

Har du overvejet, hvor meget skrald du kan skabe på en dag? Ikke noget under, at det nogle gange kan føles, som om der ikke er plads. Uanset om vi ser det fra et individuelt eller et kollektivt perspektiv, så har vi et miljøproblem.

Vi kan bruge “skraldet” som katalysator for forvandling?

Det energimæssige skrald kan vi omforme til guld, hvis vi begynder at investere vores energi i os selv.

Når du ikke kan være i dig selv, er du ofte meget optaget af “den anden”.

Og du kan bruge timer på at fortælle andre om, hvordan “den anden” er og analysere og diagnosticere din kæreste – eller hvem du nu har ramt dig på.

Eller du kan forsvare alt det, du sagde og gjorde, og ofte føles det livsvigtigt, at

“andre forstår og hører hele historien”, og at du får ret. Du kender måske til både at være den, der er i gang med at retfærdiggøre dig selv, og den, der er vidne til dramaet.

I begge positioner føler man sig ofte fastlåst og fanget i ideen om, at der kun er plads til en. Nu er kontoen i det sorte hul igen ved at blive fyldt godt op.

Vær vågen, når du bliver ramt!

Hvis du opdager, at du er ved at spilde din energi, er det nogle gange muligt at stoppe en gammel vane med at bagtale, dømme og vurdere en anden – eller holde lange forsvarstaler.

Hvis du stopper op og opdager, hvad du er i gang med, kan du vælge at sige:

“Det vil jeg ikke bruge min energi til”. Og det kan være et svært valg, når følelserne er i kog. Igen er det vigtigt at forstå, at energien som sådan er neutral, det er vores historier, der bestemmer, hvordan frekvensen i energien bliver.

Vi kan glemme, at alt udenfor os også er indeni

Angsten og smerten er knyttet sammen med forskellige fortids - eller fremtidshistorier.

Vi binder vores energi ved enten at flygte fra det, vi er bange for, eller forsøge at løse det, der gør ondt, gennem “hovedregning”. Det er fast arbejde i banken – det sorte hul.

F.eks. som i drømme, hvor alle aspekter af drømmen kan forstås som symboler på dele af os selv. I drømme kan vi være bange for noget skrækindjagende – noget, der jager os. Vi kan flygte fra “monstret” og være stive af skræk. Men hvis vi vender os om og møder “monstret”, ændrer vores perspektiv sig, og angsten forsvinder. Monsterdelen repræsenterer bare en del af dig, der ikke er blevet inkluderet – noget, du har brugt energi på at holde væk.

Så du skal begynde at investere din energi i dig

Vær din egen indre kompostbeholder, hvor kroppen og din bevidsthed kan være det, der rummer energien og lader smerten og angsten transformere sig til mere af dig.

Du kan rumme energien ved at “være med den” – trække vejret og lade følelser og kropsfornemmelser få plads, uden at gå med alle tankerne og historierne.

Du kan danse med energien, lave qi gong, gå tur, vaske gulv med energien. Der er mange muligheder. Det vigtige er bare, at du bliver med dig.

Kærlige hilsner fra Anne Kamille, Psykolog Nordsjælland.

__________________________

Psykolog Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
At forvandle angst og smerte til guld og visdom. Læs mere