Glad uden grund

Er du afhængig af godt vejr for at være glad?

Vi forbinder ofte det at være glad med en ydre årsag.

Men sand glæde har ikke noget at gøre med, at du får det, du vil have.

Glæden er en naturlig tilstand, som mærkes, når du er åben.

Men hvorfor er vi så ikke bare glade hele tiden? Det er enkelt: Fordi vi ikke er åbne hele tiden.

Åbenhed kommer af at kunne tillade alt det, der er. For de fleste er det let nok, når der er rare oplevelser på programmet – men hvad, når vi oplever noget, som er ubehageligt?

 

Mange af os forsøger at undgå ubehag. F.eks. når der er en i trafikken, der råber efter dig: "Så se dig dog for, din idiot” Det er en oplevelse i den ydre virkelighed – det sker!

Vi kan ikke få det til at være ikke sket – det er en realitet, men det er overstået nu.

Men i din indre virkelighed er det ikke overstået, der skaber energien et ubehag, du ikke vil tillade – du skubber energien væk.

Men alt, hvad vi har modstand mod, bliver! Så energien "opmagasineres “ sammen med alle de andre oplevelser, du har skubbet væk, og de blokerer din åbenhed.

På samme måde som også gode oplevelser kan komme til at blokere åbenheden, når du forsøger at holde fast i dem.

 

Jo mere vi bliver i stand til at lade energien fra forskellige oplevelser passere igennem os, jo mere frit bliver der, og dermed kan livsenergien der naturligt strømmer, give liv til vores system.

 

Mange af os holder energi fra overvældende episoder på lager. Igen er situationen fra fortiden for længst ovre, men vi kan gå med gammel, uforløst energi i mange, mange år – nogle gange hele livet. Vi kalder nogle af de oplevelser chok og traumer. 

Energien fra choktraumer er det, der er sværest at kunne tillade, simpelthen fordi energien er så voldsom, og fordi de fleste af os ikke er trænede i at kunne være med os selv i en intens energi. Derfor er det ikke i områder med den mest intense energi, vi skal starte vores praksis med at være mere åbne. Det svarer til at skulle køre i København uden nogensinde at have kørt bil før.

 

For at kunne tillade mere åbenhed, må vi først træne at kunne tillade ubehag i en mild version. Der er mange situationer i dagligdagen, der kan bruges til træning, f.eks. når nogen siger eller gør noget, du ikke kan lide, når nogen springer over i køen i Netto, når det regner, og du skal på telttur, når dem, du bor sammen med, bliver ved med at smide sokker på gulvet mm.

Først kræver det, at du bliver bevidst om, hvad der sker, f.eks. at en springer over dig i køen. Det vækker tanker, som bliver til vurderinger og historier og følelser, som tilsammen skaber et ubehag. Kan jeg slappe af med det ubehag, der er – trække vejret og lade energien passere? I stedet for at reagere med modstand på “det der allerede er sket”, så  energien på den måde bliver endnu et depot af uforløst energi.  

 

Hvis vi ikke lærer at forløse energien, kommer vores overlevelsessystemer, som er baseret på at undgå ubehaget, til at bestemme vores vej i livet. På samme måde bliver de gode oplevelser styrende. Vi vil have det rare igen, og vi kan ende med at orientere os som en adfærdstrænet hund, som lader sig styre af ydre straf og belønning.

 

Men det gode er, at vi ikke har brug for at ændre den ydre virkelighed for at være i glæde, i fred eller i kærlighed – det er vores natur!

Og vi kan, ved langsomt og tålmodigt at øve os i de små vigtige udfordringer i hverdagen, øge vores åbenhed og evne til at være med det smukke liv, vi er en del af.

Glad sommer fra Anne kamille:)

__________________________

Psykolog Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Glad uden grund