Du kan ikke kontrollere virkeligheden, men du kan vælge hvordan du reagerer på den!

Når vi lider, er det altid, fordi vi kæmper med os selv, fordi vi synes, vi skal være anderledes, end vi er, vi synes, andre skal være anderledes, end de er, eller vi synes, at den situation, vi er i, skal være en anden, end den er – og det hele foregår i vores tanker.

Du synes måske, du burde være mere overskudsagtig, have mere ro, være mere moden, have mere energi, være gladere – listen er lang.

Med andre ord: Vi sætter os selv i en mangeltilstand, og når vi tror på ideen om mangel, kommer vi i en følelsesmæssig tilstand af “jeg er ikke god nok, jeg mangler noget” – en form for indre eller ydre fejlfinding.

Så starter vores indre dialog om, hvad vi burde være, eller hvad de andre burde være eller ikke være. Vi dømmer os selv og pålægger os selv skyld, eller vi lægger skylden ud og dømmer andre. Hvis nu jeg var anderledes, eller hvis bare han var lidt mere omsorgsfuld, viste lidt mere interesse, så ville jeg være gladere. 

Så hvis jeg ikke var sådan, hvis du var anderledes,  og hvis situationen var en anden …

 Men virkeligheden er, som den er! Du kan ikke kontrollere den

Du kan fx ikke vælge, om du bliver fyret, om en, du holder af, kommer til skade eller dør, om din kæreste ikke vil se dig mere, eller om du selv bliver syg.

Du har det, som du har det, den anden er, der hvor han/hun er, og situationen er som den er.

Det, du kan, er at vælge, hvordan du vil forholde dig situationen

Men før du kan det, skal du først opdage de forventninger, du har til dig selv, og de følelser og ideer, de skaber.

Måske har du forventninger til dig selv om at være fuld af energi, mens du i virkeligheden er dødtræt. Men hvis du nu opdager det og tillader dig selv at være dødtræt? Hvis du virkelig kan møde din træthed med accept? Så kan du tage dig af dig selv, hvile dig, gå tidligt i seng – eller hvis du er sammen med nogen, kan du give dig lov til at være mere stille, ikke være så meget “på”.

Så det er ikke, hvordan du har det, men tankerne om, hvordan du skal have det, der skaber utilfredshed, ufrihed og lidelse.

Når du kan være med dig selv der, hvor du er, så kommer du til live i nuet, i virkeligheden, uden at gå rundt med ideer om, hvem du skulle være. Uden betingelser til dig selv, andre eller situationen, du er i. Selv de sværeste stunder i livet kan så være smukke og berigende.

Du mærker den kærlighedskraft, der er i dig, når du accepterer dig selv, du føler dig opfyldt, tilfreds og fri, og du accepterer andre og ønsker det samme for dem. Det er kærlighedens væsen – og du er kærlighed, ligesom alle andre mennesker er kærlighed i deres inderste.

Kærlige tanker fra Anne Kamille

__________________________

Psykolog Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lidelse - Vil du stoppe din lidelse eller blive ved at være offer?