Drømmen om at blive fundet

Vi vil så gerne findes - og det er jo egentlig et smukt ønske, at vi gerne vil være til, eksistere. Men de fleste af os drømmer om, at det er en anden, der skal finde, se, opdage os.

Jeg kan huske, hvordan jeg som barn gemte mig, nogle gange som straf, så de voksne ”rigtigt kunne mærke, hvor ondt det gjorde”. Jeg blev ikke fundet,  da min mor godt vidste, hvor jeg var, lod hun mig være i mit lille vredesskjul. Men barnet vil jo findes, for bag ved straffen og vreden er ønsket om at blive fundet og blive forenet igen.

Både det at gemme og glemme sig samt at straffe den anden er gamle beskyttelses- /overlevelsesmekanismer. “Jeg gemmer og glemmer mig” kan som voksen ses ved, at du opgiver dine behov.

Og drømmen kan være, at hvis jeg nu giver den anden alt det, jeg selv gerne vil have, så opdager den anden mig nok. Eller håbet om at den anden, hvis altså den anden virkelig elsker dig, kan mærke, hvad du har brug for - og giver dig det. “Jeg vil have, du skal opdage alt det, jeg opgiver.” Hvis det ikke sker, kommer vreden og straffen. Det er her, vi kan “sætte den anden på køl”, og hvis der er meget opgivelse og beskyttelse, kan energien være stærk. Denne afkøling af den anden har en boomerangeffekt, og vi kommer selv i køleskabet. Mønstret er en gentagelse af barnets selvstraf, når omgivelserne ikke var i stand til at “finde barnet”.

Det er genkendeligt for mange, og historien om det gamle ægtepar, hvor den ene gennem et helt liv giver sin egen yndlingsdel af krydderbollen til den anden og selv nøjes med det næstbedste - for til sidst i livet at opdage, at den anden faktisk bedst kunne lide overkrydderen, er velkendt. Denne lille historie viser flere vaner, der kan snige sig ind i relationer, hvor vi kan komme til at opgive os selv.

Når forholdet bliver en købmandsforretning: Hvis jeg gør det for dig,  så skal du også gøre …

Når vi skal lege gætte- og gemmeleg, et mønster, hvor vi er bange for at vise og sige, hvad vi ønsker og ikke vil have.

Eller lege kongens efterfølger, hvor vi hele tiden sætter os selv i anden række.

Det er nu tid til, at du finder dig selv og tager dig nænsomt af dig. Så bliver der også plads til, at den anden kan finde sig selv – og at I kan finde hinanden.

Anne Kamille Ahlefeldt, 
Autoriseret psykolog, kropsorienteret psykoterapeut

House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009 

__________________________

Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk/
http://anneahlefeldt.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Leger du gætte- og gemmeleg. Læs mere