Slank, rig og...glad?

 - Om at ændre verden og føle ingenting er anderledes

Når noget i vores hverdag ikke fungerer, så er det helt naturligt at vi prøver at finde ud af hvad der er galt, så vi kan fikse det. Hvis cyklen er flad, computeren ikke tænder eller pæren er sprunget, så er den eneste måde at få det ordnet, ved at tage hånd om problemet på den ene eller anden måde. 

Denne metode er vi så vant til at bruge at uanset hvor og hvad der er noget galt så tænker vi ofte helt automatisk ”Hvad er problemet og hvordan kan jeg fikse det?”.

Med praktiske ting ude i verden er det meget effektivt, men når det drejer sig om situationer hvor der er tanker og følelser indblandet, så er det ikke altid, det virker som vi kunne ønske det.

Hvis vi f.eks oplever usikkerhed, bekymring eller tristhed, så går vores ”Fix-­it”­hjerner tit på jagt efter problemet, så vi kan finde det, få handlet på det og så slippe for de ubehagelige følelser. Så vi tænker måske ”Jeg er usikker på grund af mit udseende”, ”Jeg er stresset på grund af mit job” eller ”Jeg er bekymret på grund af min økonomi” og så kan vi prøve at tabe os, skifte job eller tjene flere penge, for at få det bedre. 

Men selv om det lykkes at fikse det tilsyneladende problem, er det bare ikke altid at det ændrer vores følelser. Så man kan stadig føle sig usikker 10 kg lettere, blive ved med at opleve stress selv om man fik et nyt job eller fortsat ligge vågen til sent og spekulere på fremtiden, selv med en endnu større opsparing i banken.

Det kan være meget frustrerende at nå sit mål, at føle man har løst problemet og så opleve at den forventede følelsesmæssige lettelse ikke fulgte med – for man har jo taget hånd om situationen, så hvorfor virkede det ikke?.

Hvis du kender den oplevelse er der en lille test, der kan være en god hjælp til at se hvad problemet egenlig er lavet af, inden man kaster sig ud i at fikse noget (der måske slet ikke er årsagen):

Hvis du står med et problem, så kan du spørge dig selv; ”Hvis mine tanker om problemet et øjeblik forsvandt ”Puff!”, ville problemet så blive værre eller ville det være forsvundet?” 

F.eks:

”Jeg tør ikke holde foredraget, for de griner sikkert af mig”

”Vandrørene i kælderen er sprunget og vandet fosser ud”

”Der er ingen der rigtigt kan lide mig”

”Bilen er brændt sammen”

”Jeg er en fiasko, jeg har aldrig opnået noget særligt og spildt mit liv”

Og jeg mener ikke prøv at tænk på noget andet eller ignorer tanken, men hvis du forestiller dig at en tanke der nager dig, simpelthen ikke fandtes længere i dit hoved, ville der så stadig være et problem at tage hånd om? 

Denne lille test kan give en god fornemmelse af om det er et konkret problem ude i verden eller om det faktisk er lavet af tanker. Og hvis det er lavet af tanker, så kan det være en god ide at have in mente, inden man kaster sig over at prøve at ændre på verden, sin krop eller situation. For begynder man at sætte ydre mål med en forventning om at det skal fikse noget i vores indre, så kan man opnå alverdens fantastiske resulater, men der er ingen garanti for at følelserne følger trop.

For følelserne kommer ikke ude fra verden eller fra hvordan vores krop ser ud, men indefra. Derfor er der også slanke mennesker der slås med lavt selvværd og overvægtige der hviler i sig selv, ­ der er fattige mennesker der er ubekymrede og rige mennesker der konstant grubler over økonomi, og der er afslappede mennesker med travle jobs og mennesker med god tid på arbejdet, der oplever stress.

Vores sind er som en projektor, der sender billeder ud på verden, som var den et lærred i en biograf. Oplevelser og ting ude i verden får os ikke til at føle noget bestemt i sig selv, men når vi ser på vores liv gennem vores tanker, så får virkeligheden et ekstra lag, der giver os de forskellige følelsesmæssige oplevelser.

Og derfor kan vi også opleve at når vi ændrer på virkeligheden for at få andre følelser, så virker det ikke altid, for det svarer til at skifte lærredet i biografen, hvis man ikke kan lide filmen.

Hvis det er den samme film (tanker) der strømmer ud af projektoren bagerst i rummet, så kan man skifte lærredet tusinde gange, men man ender alligevel med at se den præcis samme film igen og igen.

Bedste hilsner,

Jacob

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Slank, rig og glad? Sådan opnår du det. Læs mere