Psykolog i København Camilla Bruun

Ved du, hvorfor du dømmer dig selv så hårdt?

Hårde domme over os selv handler om kontakten med andre.

Selvkritik er ofte knyttet til oplevelsen af lavt selvværd, følelsen af ikke at være god nok. Det er en følelse, som kommer og går. Den er ikke alt, hvad du er. Du ER ikke det lave selvværd. Du HAR det. Den du er, er meget større end den oplevelse.

Oplevelsen er som en sky på himlen, eller en bølge, der går igennem dig. Men den du er, er som selve himlen eller som havet, større og upåvirkelig af selv det vildeste stormvejr. Det er tilgangen i mindfulness.

Oplevelsen eller ”bølgen” af lavt selvværd eller selvkritik, der går gennem dig, opstår ofte i sociale situationer, eller i relation til sociale normer eller forventninger. Selvværd har med kontakt til andre mennesker at gøre.

Oplevelsen af lavt selvværd opstår, når vi ikke føler, at vi hører til, slår til, er gode nok til fællesskab, samhørighed og kærlighed.

Nysgerrighed og medfølelse

Oplevelsen af lavt selvværd består af nogle tanker eller historier, nogle følelser og nogle kropsfornemmelser

Tankerne eller historierne er typisk selvkritiske, følelsen er ofte skam og kropsfornemmelserne kan være fx en klump i halsen, varme i ansigtet, knugen i maven, spændinger i skuldrene og en holdt vejrtrækning.

For at mestre bølgen af lavt selvværd, når den går i gennem dig, skal du møde den med nysgerrighed og medfølelse. Nysgerrigheden undersøger: Hvad sker der i mig lige nu? Måske lægger du mærke til de hårde tanker. Måske lægger du mærke til knugen i maven, eller at din vejrtrækning er overfladisk. 

Det gælder om at respondere bevidst i stedet for at reagere automatisk. Begynd bevidst at trække vejret dybere og ret så bevidst opmærksomhed og medfølelse mod dine tanker og mod din krop.

Mød dine tanker

Mød dine tanker med venlighed ved, i din indre dialog, at svare dem med ord som: ”Jeg ser, hvor bange du er, for ikke at få kontakt, for ikke at få accept, for ikke at være god nok. Jeg kan se, at det er din virkelighed, at du tror på, at du kan være uværdig til kærlighed og accept, fortæl mig om det, jeg lytter. Men det kan aldrig være sandheden om dig”. Tal til denne sårbare side af dig selv, i din indre dialog, som du ville tale til en person, du holder af.

Dine indre kritiske tanker, dine hårde domme over dig selv, handler om, at du er bange for ikke at få den kontakt, du har brug for. Din indre kritiske stemme er opstået i et barndomsmiljø, hvor du ikke fik den kontakt, du havde brug for og hvor du lærte at piske dig selv i et forsøg på at få den. Børn spørger ikke "hvad er der galt med mit miljø"? De spørger "hvad er der galt med mig"? ”Hvis nu, jeg er perfekt, får jeg måske mere kontakt”, tænker barnet. I forsøget på at blive perfekt, udvikler barnet en hård indre kritiker, som en barsk indre coach, som skal forsøge at gøre det til ”det rigtige barn”, der har fortjent kærighed.

Kan du have forståelse og medfølelse med det barn, du var engang, som troede, at du skulle være en anden for at få kærlighed?

Mød fornemmelserne i kroppen

Lad din opmærksomhed scanne din krop og gå på opdagelse: Hvordan føles det i kroppen, når du oplever lavt selvværd. Det er forskelligt fra gang til gang, fra øjeblik til øjeblik. Det er en tilstand, som er i konstant forandring. Spørg dig selv: Hvordan er det lige nu? Det er ikke noget, du kan tænke dig til, det er noget, du skal mærke.

Er der en strammen i halsen, en knugen i maven, spændinger i skuldrene, en holdt vejrtrækning eller noget andet?
 
Spørg dig selv: ”Hvor i kroppen mærker jeg fornemmelserne mest”? Du opdager måske, at fornemmelserne føles mest intense i maven. Tag en dyb vejtrækning ned i maven, og lad din opmærksomhed hvile på fornemmelserne i maven. Spørg så: ”Hvordan mærkes fornemmelserne helt præcist her”? Der kan være knugen, ømhed, spænding, sitren, prikken, stikken, pres, varme, kulde, intensitet, ømhed, pulseren, jag, strammen eller noget andet. Lad os sige at du oplever en knugende fornemmelse. Forestil dig, at du trækker vejret ind det område, hvor den knugende fornemmelse er.
Spørg så dig selv: ”I hvor stort et areal mærker jeg fornemmelserne”? ”Mærker jeg dem mest på overfladen af kroppen eller i dybden”? ”Føles det som om fornemmelserne bevæger sig, eller er de mere statiske”?

Ret også, i din indre dialog, venlige ord mod fornemmelserne. Sig: ”Jeg ser dig”, ”det er ok, at du er her”, ”jeg er her for dig” til fornemmelserne af knugen i maven eller til andre fornemmelser af ubehag. Alt er modtagelig overfor venlighed, også din krop, som er en levende organisme.
Sådan møder du de sansefornemmelser, som er knyttet til lavt selvværd i kroppen. I dette møde er du der for dig selv. Du er ”sammen med” og bliver ”større end” din følelse af ikke at være god nok.

Teknikken gør, at du kommer til stede i nuet, med det som er her lige nu, i stedet for at fare vild i historier ”oppe i hovedet” om hvad der skete engang, eller hvad der måske sker i fremtiden. Du stiller op for livet, som det udfolder sig lige nu og her. Det er altid ved at åbne dig for det, som er i dit liv her og nu, at du opdager den ro og veltilpashed, som du længes efter.

Teknikken er hentet fra mindfulnessbaseret terapi. Mange, inklusiv jeg selv, har brug for vejledning for at bruge teknikken, i sær når det drejer sig om smertefulde tilstande. Den beskrevne praksis kan supplere men ikke erstatte psykologbehandling, der hvor der er brug for det.

Kærlig hilsen, psykolog Camilla Bruun

www. elskdigselv.com

Tlf.: 21183436, mail@camillabruun.dk

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selvværd og mindfulness, sådan håndterer du din indre dommer