

Det føles som at sidde fast i kviksand, når du er deprimeret. Du gør alt, hvad du kan for at komme ud af nedtryktheden, alligevel synker du ned i den. Sådan er det også ofte med stress, jo mere du forsøger at problemløse din stress, jo værre bliver den.
En af årsagerne til at både depression og stress kan siges at være blevet folkesygdomme er, at vores automatiske reaktioner for at komme ud af disse ubehagelige tilstande, ikke virker.
På samme måde som når man reelt sidder fast i kviksand. Her nytter det ikke at lytte til sin automatiske reaktion og forsøge at kæmpe sig fri. For jo mere man forsøger at kæmpe sig fri, jo længere synker man ned. Det der skal til i kviksand, er at du slapper af og lægger dig om på ryggen – så flyder du ovenpå.
Problemløsning virker ikke
Vores automatiske reaktioner er at problemløse og bekæmpe det, vi ikke bryder os om. Du kan dog ikke problemløse dine følelser. Når du prøver at bekæmpe følelsesmæssige tilstande, kommer du op at slås med dig selv. Det er en kamp du ikke kan vinde. Accept er det som skal til.
Det er ligesom med det tankeeksperiment, hvor jeg beder dig om at lade være med at tænke på en lyserød elefant. Det kan du ikke. Jo mere du prøver på ikke at tænke på en lyserød elefant, jo mere tænker du automatisk på en lyserød elefant.
Jo mere du prøver at undgå en bestemt følelse, som fx nedtrykthed eller uro, jo mere vil du automatisk have fokus på den og jo mere vil den blive genereret.
Mindfulness har vist sig at være så effektivt mod stress og depression, fordi mindfulness lærer os at stoppe den automatiske reaktion og vælge en mere bevidst respons i stedet. I stedet for at reagere automatisk med kamp og problemløsning, lærer vi at respondere bevidst med accept, nysgerrighed, nærvær og medfølelse. Det virker.
Kom ud af dit fængsel
Der hvor du virkelig sidder fast – hvor dit fængsel er – er ”oppe i hovedet”, hvor du er opslugt af tanker og historier om virkeligheden. Tankerne kører i ring og handler om fortiden og fremtiden, om hvad der gik galt, hvad der er galt med dig, hvad du skulle have gjort anderledes, hvorfor du er som du er og har det, som du har det, og om hvordan fremtiden ser ud.
Denne form for tankevirksomhed er sindets forsøg på problemløsning. Netop denne form for tankevirksomhed vedligeholder depression og stress. Psykologer og psykiatere kalder denne tankevirksomhed for rumination. Det er når vi ruminerer, at vi virkelig bliver deprimerede og stressede.
Tankerne og historierne oppe i hovedet er ikke det samme som virkeligheden. Når du er opslugt af tankevirksomhed, afskærer du dig simpelthen fra virkeligheden, som den er her og nu. Du glemmer at opleve livet. Du lytter ikke til fuglenes sang eller dit barns latter. Du ser ikke forårsblomsterne springe ud eller mærker vinden i ansigtet. Du er ikke tilstede, når din partner kærtegner dig, eller solens stråler rammer dit ansigt. Så hvordan skal livet nå dig? Du mister fornemmelsen af at være forbundet med livet omkring dig, du får ikke de indtryk ind, som giver livsglæde. Du mærker ikke, at du er i live.
Der er mange behagelige fornemmelser knyttet til at være i live, hvis du mærker efter. Og lige nu er der faktisk mere harmoni i dit liv end der er kaos. Planeterne holdes fast af tyngdekraften, foråret springer ud af vinteren, sår bliver helet på din hud, der er ilt nok til dig, og lige nu er der er langt mere i din krop som fungerer, end der er, som ikke fungerer. Du er i live.
Du behøver ikke bruge al energi på at komme et andet sted hen, end der hvor du er lige nu. Det er trygt at trække vejret og være tilstede. Du behøver ikke at have så meget fokus på at opnå og undgå. Når du opdager dette, kan du endelig slappe af. Der er ingen grund til at stresse.
Nogle gange stresser vi, fordi vi forsøger at slippe væk fra følelser af utilstrækkelighed, afmagt, ensomhed, eller angst. Med mindfulness lærer du at rumme og være sammen med dine følelser. Du lærer at slutte fred med svære følelser, så du ikke behøver at være på konstant flugt fra dem.
Mærk at du lever
Når vi er deprimerede, spørger vi ofte ”hvad er meningen med det hele”. Det er ofte et tegn på, at vi har glemt at mærke, at vi er i live.
Den begavede professor Joseph Campbell har pointeret, at det i virkeligheden ikke er meningen med livet, vi søger, men snarere oplevelsen af at være i live. ”Folk siger, at vi alle søger meningen med livet, men det tror jeg ikke. Jeg tror, at det vi søger er en oplevelse af at være i live, så at vores livs oplevelser på det rent fysiske plan giver resonans I vores allerinderste væren og realitet, så vi rent faktisk kan mærke ekstasen over at være I live”. – Joseph Campbell.
Den bedste kur i mod depression og stress er at lære at bevæge opmærksomheden ud af historierne i hovedet, ud af forsøgene på at regne det hele ud, og føre opmærksomheden ned i kroppen og ind i dine sanser. Hvad er her lige nu? Lige nu, hvad mærker du i kroppen? Hvordan er temperaturen i dine hænder? Hvad ser du med dine øjne? Hvilke farver er der omkring dig? hvilke lyde hører du? Hvordan dufter der egentligt, der hvor du er? Hvordan er smagen i din mund?
Det er lige her – i livet uden en historie – at den indre ro og glæde findes.
Det gælder også, når du oplever en vanskelig følelse, at jo mere du kan forholde dig til følelsen som sansefornemmelser i kroppen, i stedet for at blive opslugt af historier om følelsen, jo hurtigere finder du ro og glæde.
Mange af disse pointer findes i den evidensbaserede bog ”Bevidst nærvær -en vej ud af nedtrykthed. The mindful way”, skrevet af bl.a. Jon Kabat-Zinn.
Mindfulness virker både som forebyggelse og behandling af stress og depression. Hvis man har en depression eller lider af stress og gerne vil bruge mindfulness, anbefales det at få assistance fra en psykolog eller terapeut med en mindfulnessbaseret tilgang.
Kærlig hilsen psykolog, Camilla Bruun
PS: Du kan læse flere af Camilla Bruun's populære indlæg ved at klikke lige her: Camilla Bruun's blog på Levlykkeligt.dk
__________________________
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer