Psykolog i København Camilla Bruun

Holder du af hele dig?

Den kærlighed vi dybest set drømmer om, den største kærlighed, er den ubetingede kærlighed. Det at blive elsket som vi er, med alt hvad vi er, på godt og ondt, med vores styrker og svagheder, opture og nedture, glæde og smerte.

Vi ønsker dybest set ikke den betingede kærlighed, der siger: Så længe du er på toppen, selvsikker, succesfuld, rask, slank, stærk og kvik, vil jeg elske dig. Men når du lider nederlag, er usikker, fejler, er ude af balance, syg, ensom, vred, ked af det, så elsker jeg dig ikke.

Den betingede kærlighed er ikke tryg. Den sætter dig på et konstant arbejde for at forsøge at undgå at udvise bestemte kvaliteter og for at opnå at udtrykke andre, for at være på én måde, og undgå at være på en anden måde.

Mange af os har fået en del betinget kærlighed, hvor visse kvaliteter hos os har givet adgang til vigtige andre menneskers (ofte vores forældres) hjerter, og andre kvaliteter har gjort, at vi er blevet lukket ude af deres hjerter.

Sociologen Brené Brown, der forsker i sårbarhed og skam, peger på, at der i vor kultur eksisterer så mange lag af skam. Vi dømmer og skammer hinanden og os selv, og skammen påpeger alle de sider af os, som ikke anses som værdige til accept og kærlighed. Gennem den sociale arv lærer vi hvilke sider af menneskelivet, der i kulturen dømmes uværdige.

En af de ting vi mennesker er mest bange for, er ikke at være værdige til fællesskabet, ikke at være værdige til at blive elsket. Lavt selvværd centrerer sig netop om dette tema, ”Jeg er uværdig til at blive elsket”. Skammens historier siger: ”Jeg er uværdig, fordi jeg ikke er klog nok, selvsikker nok, positiv nok, succesfuld nok, slank nok osv.”.

Kuren er at begynde at elske dig selv ubetinget. Du er værdig til ubetinget kærlighed, præcis som du er. Start med selv at opdage og anerkende det.

”Jeg vil have hele mig – jeg vil have alle min uperfekte sider”, ordene er forfatteren Jeff Fosters, som underviser i mindfulness og selvkærlighed. Han skriver om alle de sider af os selv, af menneskelivet, som vi skubber væk, dømmer, ikke vil have noget med at gøre, og han opmuntrer os til at acceptere dem, give dem lov til at være en del af os. Det betyder ikke, at du skal være en slave af din vrede, dine negative tanker eller din usikkerhed, men at du giver dem lov til at eksistere sammen med dig, og holder op med at skubbe dem væk. Det hjælper nemlig ikke.

Tag vrede som eksempel, det er en side af vores menneskeliv, som vi ofte dømmer, vi skammer os over at vi bliver vrede, skubber vreden væk og bider den i os igen og igen, ind til vi ikke kan rumme en dråbe mere, mister kontrollen over den og eksploderer, sårer andres følelser og skader vores relationer. Hvis vi i stedet kan møde vreden i os selv, når den dukker op, og forholde os bevidst til dens underlæggende sårbarhed og behov, mister vi ikke kontrollen over den.

Du fortjener den største kærlighed

Som så mange forskere inden for psykologien pointerer, så er det det, vi kan møde og acceptere i os selv, som falder til ro, og det som vi slås mod i os selv, som bliver forstærket.

Når du tænker på dine fejl, dine mangler, dine uperfekte sider, og er bange for om andre vil have dig på grund af dem, så giv dig selv den ubetingede kærlighed, som du ønsker. Fortæl dig selv, at du selv vil have dig selv, som du er, at du vil have hele dig, at hele dig må være her, at du selv gerne vil have alle dine uperfekte sider. Det betyder ikke, at du ikke vil udvikle dig, tvært i mod vil det øge din følelse af tryghed. Vi ved fra forskning indenfor psykologien, at vi bedst lærer nye ting, når vi føler os trygge. 

I vores hjerter føler vi instinktivt, at alle børn fortjener ubetinget kærlighed, og når vi tænker på den kærlighed vi gerne vil tilbyde et barn, er det en kærlighed der siger: ”Jeg elsker dig som du er, jeg elsker dig også med dine uperfekte sider, de er med til at gøre dig til den du er, du skal ikke være en anden, end den du er, for at blive elsket af mig og bo i mit hjerte”. Du selv fortjener den samme kærlighed.

Når du beslutter, at du er værd at elske som du er, er det også lettere at modtage kærlighed fra andre, og opdage, når de faktisk elsker dig, som den du er. Så længe du ikke selv accepterer dig selv, som du er, er det svært at tro på, at andre gør det. Når du dømmer dig selv, vil du også forvente at blive dømt af andre.

Elsk dig selv med mindfulness

Mindfulness lærer os at acceptere og elske livet, som det er, og dermed også at acceptere og elske os selv, som vi er. Du er sammen med dig selv hele tiden, så hvis du ikke accepterer dig selv, er det svært at acceptere livet.

Mindfulness handler om at være fuldt tilstede her og nu. Vi kan ikke være fuldt til stede med noget, som vi ikke accepterer. Hvis du ikke accepterer dig selv, er det svært at være tilstede, for du er der jo hele tiden.

Hvis man føler sig ensom, træt, vred, ked af det, irriteret, oprørt eller andet, og man afviser eller dømmer disse sider i sig selv, kan man ikke være til stede her og nu. Så er man opslugt af en kamp med sig selv, hvor man prøver at blive noget andet, og slippe af med sine følelser og så oplever man ikke livet, som det udfolder sig her og nu. Man går glip af livet i disse øjeblikke.

Men hvis du kan give dig selv lov til at være i dårligt humør, når du er det, være ensom, have et knust hjerte, føle dig frustreret, eller andet af de såkaldt negative sindstilstande, kan du være nærværende for livet, samtidig med at følelserne er der. Du kan lukke livet ind, inklusiv nye oplevelser, som bringer dig glæde.

Den dag vi holder op med at konstant at forsøge at skabe en anden oplevelse, end den vi har lige nu, være en anden eller være et andet sted, end der hvor vi er, vil vi endelig komme hjem til os selv, til den kærlighed og glæde, som bor i nuet, lige nu og her.

Kh Psykolog, Camilla Bruun

Lige nu har jeg tilbud på Mindfulness Terapi, læs mere ved at klikke her: Mindfulness Terapi

 NB: Læs flere af Camilla's populære blogindlæg ved at klikke lige her: Camilla Bruun's blog på Levlykkeligt.dk 

 Dette blogindlæg er udvalgt af Levlykkeligt's samarbejdspartner Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.

 

__________________________

Camilla Bruun, psykolog i København K
Læs mere på: http://elskdigselv.com/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness og selvaccept - lær at give dig selv ubetinget kærlighed