Psykolog i København Camilla Bruun

Hemmeligheden bag indre ro

Er du som de fleste af os, så prøver du at undertrykke eller ignorere en ubehagelig tilstand, når du har det skidt. Du er bange for, at hvis du retter din opmærksomhed mod ubehaget, vil ubehaget overvælde dig og fylde det hele.

De fleste af os tror vi kun har de to muligheder – ignorere ubehaget eller blive overvældet af det.

Der er dog en tredje mulighed, som vi i den vestlige psykologi via mindfulness tilgangen har fået øjnene op for. Vi har opdaget at vores egen opmærksomhed kan helbrede. Når vi møder vores smerte og ubehag med venlig, bevidst opmærksomhed – kan der ske en magisk forvandling.

Det gælder ikke om at få uro, ubehag, smerte eller kroppens spændingsmønster til at forsvinde. Det gælder om at møde uroen eller ubehaget, være sammen med det, og acceptere det som det er lige nu – spændingerne, den hurtige puls, ømheden, smerterne, de negative tanker, ses og accepteres på lige fod med behagelige fornemmelser, glæde og positive tanker.

Indre ro er ikke fravær af ubehagelige følelser, fornemmelser og tanker – indre ro er evnen til at være med og acceptere det, du oplever lige nu - også de ubehagelige følelser og tanker.

Ubehagelige følelser og tanker er nemlig fuldstændigt uundgåelige! Livet bringer både godt og ondt, positivt og negativt hver dag, uanset hvor meget vi gør os umage for kun at opleve gode ting.

Jon Kabat-Zinn, som er grundlægger af mindfulness i Vesten, siger: ”Du kan ikke stoppe bølgerne i at komme, men du kan lære at surfe på dem”.

Det gælder også for vanskelige oplevelser og de såkaldt negative følelser. Du kan ikke stoppe dem i at komme, men du kan lære at flyde med på disse indre bølger, i stedet for at ”stivne” i et forsøg på at dæmme op for dem.

Kh Psykolog, Camilla Bruun 
NB: Læs flere af Camilla's meget populære blogindlæg ved at klikke lige her: Camilla Bruun's blog på Levlykkeligt.dk

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness - indre ro er accept af uro og ubehag. Læs mere