Psykolog i København Camilla Bruun

Er du styret af mindreværds-motoren

Når vi er drevet af mindreværds-motoren, præsterer vi for at undgå følelsen af ikke at være god nok. Vi prøver at være særligt dygtige til vores arbejde, til at løse opgaver og til at leve op til samfundets idealer og normer.

Når vi tror vi ikke er gode nok, kommer vi automatisk til at ville kompensere for det ved at arbejde særligt hårdt.

Ofte er der ingen grænser for, hvor meget vi vil presse os selv, for at få følelsen af at gøre det godt nok. Vi giver ofte så meget af vores energi til andre mennesker, at vi føler os drænede, i håb om at blive holdt af, værdsat og anerkendt og undgå den modsatte følelse, følelsen af ikke at være god nok og høre til i fællesskabet. 

Vi kaster os ud i diverse selvforbedringsprojekter, i håbet om at blive den bedste udgave af os selv, for at slippe af med følelsen af utilstrækkelighed. Vi håber, at når vi taber 10 kg, får topkarakterer i skolen, og opnår vores drømme, så vil vi føle os gode nok.

Problemet er, at det ikke virker. "Nissen flytter med". Følelsen af ikke at være god nok er ikke så let at slippe af med. Uanset hvor hårdt du arbejder, uanset hvor meget du forbedrer dig selv, bliver følelsen ved med at dukke op.

Når vi tror, at vi ikke er gode nok, er det svært at være nærværende i nuet og slappe af, lade op og nyde livet. Hvis du ikke holder af dig selv, som du er, er det svært, at holde af dit liv som det er, for du er jo sammen med dig selv hele tiden. Så prøver vi konstant at komme et bedre sted hen, væk fra det selv, som vi ikke synes er godt nok. Det er når man er "her", men vil være "der", at stress opstår. Så mange af os er faldet i den stressfælde.

Løsningen er et radikalt perspektivskifte. Hold op med at skulle forbedre dig selv hele tiden. Elsk dig selv, det forbedrer alt ting.

Begynd at åbne dig for muligheden for, at du er smuk og vidunderlig og perfekt, i al din uperfekthed, præcis som du er, lige nu og her, med dine styrker og sårbarheder, opture og nedture, glæde og smerte. Det perfekte liv rundt om hjørnet, findes ikke. Livet er, uanset hvor meget du gør dig umage, en konstant vekslen mellem let og svært, godt og ondt, orden og kaos. 

Oprah Winfrey, en af vor tids mest succesfulde kvinder, fortæller om hvordan hun hele sit liv har forsøgt at blive en tyndere udgave af sig selv. I sit blad fra 2008 fortæller hun, hvordan hun har spildt så mange år på at hade sit udseende og forsøge at blive tynd. Al den energi hun har brugt på at gå på kure, bekymre sig over hvilket tøj hun kunne passe og at føle sig skyldig over hver croissant. "Al den energi kunne jeg have brugt på at elske, det som er", siger hun.

Dybest set har vi alle brug for at føle os værdifulde og vidunderlige, som vi er. Men vi tøver med at anerkende, at vi er det. Forfatteren Marianne Williamsson siger:  

”Vores største frygt er ikke, at vi er utilstrækkelige. Vores største frygt er, at vi er overordentlig kraftfulde. Det er vores lys, ikke vores mørke der skræmmer os mest. Vi spørger os selv : Hvem er jeg til at tro, at jeg er genial, vidunderlig, talentfuld, fantastisk?". "At spille lille tjener ikke verden. Der er ikke noget oplyst I at gøre sig mindre, for at undgå at andre skal føle sig usikre. Når vi lader vores lys stråle giver vi ubevidst andre lov til at gøre det samme. I takt med at vi gør os fri af vores egen frygt, frigør vores tilstedeværelse automatisk andre”.

Sangerinden Pink opfordrer os også til at stråle, som vi er. Hun sagde forleden i en tale, da hun modtog MTVs video Award 2017, at hun har fået at vide, at hun ligner en dreng, er for maskulin, er for meget, har for mange meninger. Men vi skal ikke forandre os, siger hun. "Vi skal være, som vi er og stråle, som vi er, og så vil vi forandre idealerne, forandre andre menneskers opfattelse af, hvad der er smukt".

At tillade os selv at stråle, at tillade os selv at føle os vidunderlige, smukke og fantastiske, er vores største frygt, men også vores største længsel.

Vi kender til oplevelsen, når vi er forelskede. I en anden persons øjne, tillader vi pludselig at se os selv som smukke, værdifulde, vigtige og værd at elske. Og vi fortrylles af livet og er lige pludselig helt nærværende og tilstede. Vi indsnuser den kølige luft, kigger op i himlens uendelige blå, lytter til fuglenes sang, smiler til folk på gaden, har tålmodighed i køen i Netto, plukker blomster på marken, giver efter for spontane impulser til at grine højt, falde i snak med nye mennesker, gøre noget vi ikke plejer.

Men måske behøver du ikke en anden til at være forelsket i dig, før du kan føle dig vidunderlig som du er. Måske kan du bare forelske dig i dig selv, som du er.

Det er først, når vi værdsætter os selv, som vi er, at vi kan leve vores liv fuldt ud. At vi virkelig kan mærke begejstringen ved at være i live. At elske det som er, dig selv og dit liv, i al sin perfekte uperfekthed, betyder at du virkelig kan opdage og være nærværende for dit liv, præcis som det er.

Det er her den største glæde og lykke findes for os mennesker. Det er i nærværet, hvor vi er nærværende for livet, hvor livet kan nå os, hvor vi kan lukke det ind. Det er i evnen til fuldt ud at opleve dit liv her og nu. Ikke først når du er blevet mere klog, rig og slank og veluddannet. At holde inde med at skubbe lykken foran dig, til et sted i fremtiden, men at opdage den lige nu og her. I det nu, som du lever, som er på godt og ondt.

Du vil altid være uendeligt smuk, vidunderlig og fantastisk præcis som du er, uanset om du ved det eller ej. Også selvom du har følelsen af ikke at være god nok, er du perfekt som du er.

Det er ikke sådan, at du først er god nok, når du slipper af med følelsen af ikke at være god nok. Du og dit liv er unikt. Livet har aldrig før og vil aldrig igen udtrykke sig præcis, som det udtrykker sig gennem dig og dit liv lige nu. Det er af uendelig værdi.

Din følelse af ikke at være god nok, er bare en følelse, ikke det samme som sandheden om dig.

I et øjeblik, lige nu, kan du så give dig selv lov til at være som du er? Blot i et øjeblik? På godt og ondt, med svære og lette oplevelser, opture og nedture, lige som alle os andre? Træk vejret. Har du modstand på at give dig selv accept, så accepter også modstanden, modstand er også velkommen. Der er også plads til den. Kan du give modstand lov til at være der? I et øjeblik?

Tilgangen her er inspireret af mindfulness, hvor der er mange praktiske værktøjer til at stoppe mindreværdsmotoren, reducere stress og elske dig selv, som du er.

Vil du lære mere om dette, holder jeg mindfulnesskurser med fokus på selvværd: Selvværdskurser

Kh psykolog Camilla Bruun

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lavt selvværd og stress, undgå mindreværdsmotoren. Læs mere