Potentialejægeren v. Rikke Kirk

Kender du disse 6 behov, der kan ændre dine relationer radikalt?

Noget af det vigtigste du bør vide, hvis du vil skabe gode, nærende relationer, er det jeg vil komme ind på i dette indlæg.

 

Hej med dig :-)

Er du klar på at lære noget, der kan forbedre dine relationer til andre mennesker?
Så læs endelig videre ...

I morges vågnede jeg nemlig og opdagede at jeg skulle skrive om De 6 basale menneskelige behov, som vi som individer har brug for at blive mødt på, for at trives.

Så selvom vi er kommet til tip # 6 om hvordan du motiverer dig selv, får du først nogle indsigter, der måske kan få nogle ting til at falde i hak, i forhold til at forstå dig selv, og din partner eller kollegas eller familiemedlems måde at (re)agere på.

ADVARSEL: Dette er eet af de længere blogindlæg. OR ... KER du ikke at læse det hele, men vil bare gerne nøjes med dagens motivationstip, så scroller du blot ned i bunden af dette blogindlæg :-)Here we go:

Jeg har selv det sidste års tid været i en masse proces med ”det der med kærligheden”, og de udfordringer der kan være, for at få et partnerskab til at fungere. Og når jeg bevæger mig rundt i min vennekreds, kan jeg se, at mange bokser med de samme udfordringer: De føler sig enten ikke set, eller udfordret, eller elsket, eller føler sig usikre på deres partner osv.Og så var det jeg tænkte: Jeg tror sgu (pardon my french) det er ved at være tid at skrive lidt om nogle indsigter, der kan åbne for en større forståelse af hvordan det kan være at du gang på gang ikke føler dig mødt af din parter og vice versa. Og denne viden kan ikke blot bedre dit parforhold, hvis du skulle være så heldig (eller måske uheldig?) at være en del af sådan eet, men også alle mulige andre relationer i dit liv, hvad enten vi taler arbejdsrelateret, i familien eller andre steder.

Hvis du kender Anthony Robbins, har du garanteret allerede hørt om dette, men her kommer et resume. Lur mig om ikke der er nogle ting der bliver sat i perspektiv, hvis du forstår at agere udfra denne viden.

Det handler om at forstå De 6 menneskelige behov.Alle mennesker har behov for at føle flg:

  1. Vished

  2. Variation

  3. Signifikans

  4. Forbundethed/kærlighed

  5. Vækst/udvikling

  6. At kunne bidrageDog er det meget individuelt, hvilken prioritering disse behov har for os hver især.Hvilken af disse 6 behov er aller vigtigst for dig at få opfyldt, for at du trives?

Kender du din partners behov og prioritering?Lad os lige gå en tand dybere ned i de enkelte behov:Vished:

Vi har alle et behov for en vis form for vished, sikkerhed og forudsigelighed i vores liv. Dette er et slags fundament for vor trivsel og overlevelse som mennesker.

Hvis vi oplever at tingene pludselig bliver meget uforudsigelige eller usikre, søger vi straks hen mod noget der kan enten skabe ro og overblik igen, det kan fx. være venner eller familie, eller noget der kan flytte fokus VÆK fra det, der stresser os – Det kunne fx være TV, alkohol, arbejde eller anden stimulans/afledning.

Hvis vi er i balance på dette punkt, og vores behov bliver mødt, og når vi føler vished om at der er styr på tingene igen, kan vi afblæse den indre alarm, og slappe af igen, og fokusere på andre ting.

Hvis man nu forestillede sig en ekstrem situation, hvor dette behov SLET ikke bliver mødt, ville det skabe stress og stor frustration.

Men omvendt, hvis man gik helt i den anden grøft, og ALT var forudsigeligt, ville det ikke længere være vildt sjovt at se en håndbold-, eller fodbold kamp (det er vi i øvrigt nogle stykker der ikke synes uanset hvad ;-) - det ville med ret stor sandsynlighed blive temmelig kedeligt!Vi har alle forskellige grænser for hvor meget vished der er nødvendigt for at trives.Fx er mit eget behov for vished ikke ret stort i forhold til de fleste. Hvis ting bliver for forudsigelige, kommer jeg hurtigt til at kede mig, derfor er vi nogle stykker der søger hen imod næste behov nemlig:Variation (man kunne også kalde det uvished):

Alle mennesker har brug for lidt variation, lidt afveksling i ny og næ – fx tage i biffen og se en ny film. Tage ud og rejse til et andet land. Tage på cafe osv. Det er rart med et lille sceneskift engang imellem. Dette er med til at gøre livet spændende, fordi vi ikke ved hvad der kommer til at ske. Det er fint så længe usikkerheds niveauet ikke er højere end vi ved, at i sidste ende vil denne oplevelse give os nydelse. FOR meget usikkerhed skaber frygt. Hvor for LIDT giver os kedsomhed.

På den måde er disse to behov to alen af eet stykke.Signifikans:

Inderst inde har vi alle et behov for at føle os signifikante, vigtige, særlige. Det føles godt at blive set, at føle sig anerkendt. Dette kan manifestere sig på flere måder.

Nogle bliver ”stræbere” eller ”High achievers” i håbet om, på den måde at føle sig vigtige. Skyggesiden af dette behov, kan manifestere sig ved at folk forsøger at få andre ned med nakken, for derved at hæve sig selv, med en følelse af at være bedre. Nogle klæder sig flamboyant, eller på andre måder ekstremt, for på den måde at skille sig ud fra mængden og dermed føle sig som noget særligt.

Hvis vores behov for signifikans bliver for dominerende, risikerer vi dog at skille os så meget ud, at vi kommer til at fjerne os fra andre, hvilket påvirker det næste behov:Samhørighed/Kærlighed:

Vi stræber alle efter at høre til et sted. At føle os forbundne til andre, og ofte nogle der ligner os selv. Vi vil ofte søge hen hvor vi kan samles om noget at være fælles om. Fx. Interesser, udseende, social klasse etc. Men hvis vi har for travlt med at være alt for unikke, for at føle os signifikante, kan det være svært at finde denne fællesskabs følelse, og dermed have svært ved at ”connecte” med andre mennesker.

Ligesom med de to poler Vished og Variation er to alen af eet stykke, kan man også sige dette om behovet for at være Signifikant og behovet for Forbundethed/Kærlighed. Ligesom Yin og Yang.

Hvis vi IKKE bliver mødt i vores behov for kærlighed og samhørighed, føler vi os alene og afsondrede fra andre mennesker. Men hvis det bliver mødt FULDSTÆNDIGT, føler vi os ikke unikke, og vi kan føle at vores identitet bliver udvandet, hvilket karambolerer med behovet for at føle sig signifikant.Vækst:

Tony Robbins beskriver: Alt på denne jord enten vokser eller visner (dør). Uden undtagelser.

Dette gælder også os mennesker. Vi har brug for at udvikle os gennem livet.

Mange mennesker sætter sig forskellige mål – det kan være finansielle mål, personlige mål, karriere mål, og når de så når målet, stagnerer de. Nu er toppen nået, og der er ikke mere at komme efter.

Disse mennesker vil ofte ikke føle sig tilfredse eller specielt lykkelige, på trods af at de tilsyneladende har alt det, man kunne drømme om. Men de er ulykkelige, fordi de er holdt op med at udvikle sig. Vi har alle brug for noget at hige efter. Noget der motiverer os til at stå op om morgnen. Noget der kan udfordre vores personlige vækst, som kan tage vores liv til ”the next level”. Hvis ikke vi har det, visner vi og går i stå.At kunne bidrage:

Vi mennesker bliver mere lykkelige, når vi bidrager uselvisk med noget til andre.

Dette er uanset social herkomst, farve eller kultur. Filantropi ligger i os alle.

Vi har alle et ønske om at kunne bidrage på den ene eller den anden måde.

Det kan være på venneplan, lokalt, eller i større skala på landsplan eller udenfor landets grænser.

Det kan selvfølgelig manifestere sig på mange forskellige plan. Fra et bandemedlem, der gør noget for flokken, for at styrke sammenholdet, til finanskvinden der donerer et stort pengebeløb til kræftforskning.De første 4 behov kan man kalde for de behov der handler om din personlighed.

De sidste 2, de spirituelle behov.

Og hvad skal jeg så bruge denne viden til??!” kan det være du spørger …Jo – som du kan se, er det ikke uden betydning, om der er en vis balance mellem de forskellige behov.

Når du læser ovenstående, er der så nogle ting der trænger til lidt ekstra fokus?

Og, som jeg skrev i indledningen, er det forskelligt hvilke af disse behov vi tillægger størst værdi.Jeg så engang en case, med et par, der overvejede at gå fra hinanden, efter mange års samliv.

De havde begge Signifikans som det vigtigste behov.

Men pga forskellige omstændigheder, kørte det ikke godt med kommunikationen mellem dem.

Hun blev mere og mere sur, og han prioriterede mere og mere at trække sig væk, at prioritere aktiviteter udenfor hjemmet, hvilket blot gjorde hende endnu mere irriteret.Hvor signifikant følte han sig, når hun hele tiden hakkede på ham?

Hvor signifikant følte hun sig, når han hele tiden ”stak af” fra hende?Ved at italesætte deres behov, forstod de pludselig hvad de skulle STOPPE med at gøre og sige, og hvad de i stedet havde brug for at den anden gjorde mere af.Så med de 6 behov i baghovedet, kan du ikke bare blive klogere på de mennesker du omgiver dig med, men også på dig selv. Og så til dagens tip:


Tip # 6 á 10 om at motivere sig selv:

Don´t just go and do something, sit there!


Ja - Normalt ville man sige det omvendt: Don´t just sit there - DO something!! (man kan næsten høre den irriterede mor, der er efter sit teenage barn - eller måske hendes mand ...?!) ;-)

Men idag vender vi det rundt!

Sid stille - helt alene - længe. Helt afslappet. Sluk for tv´et, musikken, telefonen. vær med dig selv. Observér hvilke insigter der melder sig. At sidde i stilhed, giver dig ro til at mærke dig selv og give plads til at tænke på dine drømme. De drømme der virkelig betyder noget for dig. 

Når du tillader dig selv at give fokus og opmærksomhed på dine drømme, vil de begynde at forme sig tydeligere - De bliver klarere.

Husk at alt starter med en tanke. En ide.

Når du ser dig omkring. Alt hvad du omgiver dig med har først været en tanke, der er blevet til en drøm, om at skabe noget. Og fordi vedkommende, der tillod sig at følge denne drøm, og tage de handlinger, der var nødvendige, sidder du nu i en stol, i et hjem, og kigger på en skærm, mens du læser dette. Disse ting var aldrig blevet til, hvis ikke de havde været en drøm, en ide først.

Udlever du din egen drøm, eller en andens?

Medmindre du prioriterer at give dig tid til at give dine drømme den tid og rum de har brug for, for at blive tydelige for dig, vil du højst sandsynligt ende med at udleve andres. Og med disse mange ord, vil jeg ønske dig en dejlig dag.

Rikke Kirk aka Potentialejægeren

 

 

__________________________

Coach Rikke Kirk
Se mere på: http://www.potentialejaegeren.dk  

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Noget af det vigtigste du bør vide, hvis du vil skabe gode, nærende relationer.