Hvilke kærlighedskrav stiller du til din partner?

Du kender det nok. Det går lige så godt. Du er sammen med ham eller hende, du elsker. Men så gør vedkommende noget – eller måske netop undlader at gøre noget – og du føler dig ikke elsket, set eller værdsat.

Det er menneskeligt, men også interessant, hvordan vi forventer af vores nære relationer, at de skal imødekomme os og elske os på en bestemt måde, så vi føler os ok, elskelige og fremkaldt.

Det kan være, at du har gjort dig umage længe med god aftensmad, smurt madpakkerne til ungerne eller ordnet det skur. Men det bliver ikke rigtig værdsat, og så eksploderer du i bebrejdelser. Eller trækker dig ind i dig selv.

Det kan også være, at du virkelig har behov for at blive lyttet til og anerkendt. At I kan være helt nærværende og til stede, og at du drømmer om bliver elsket for lige præcis den, du er. (Selvom du ikke måske ikke viser hele dig). Ellers er du i det forkerte forhold!

Ubevidste kærlighedskrav ødelægger vores forhold

Jeg er interesseret i, hvordan vi som mennesker stiller kærlighedskrav ubevidst. Hvordan vi forventer alt muligt af de nære relationer og går forbi hinanden, hvis det ikke indfries.

Måske kender du fx typen, der bliver ulykkelig over din julegave, selvom vedkommende insisterede på ikke at skrive en ønskeliste. Det forventes, at du ved det. Hvis du da virkelig elsker …

Det er både komisk og tragisk, og vi skal lære at tage stikket hjem. At blive bevidste om der, hvor vi måske forlanger for meget af den anden og passende kunne tage et ansvar og blive mere tydelig. Det betyder ikke, at alt mødes, men at vi ikke spiller med en skjult agenda. Og det kan sætte en fri at blive bevidst om det. 

Elsk mere rent

Jeg har skrevet en bog, Enneagrammet og de nære relationer. For jeg synes, det er vigtigt, at vi kigger på det, så vi kan elske mere rent og også give det videre til næste generation.  

I min podcast Hverdagspilgrim taler jeg også om, hvordan vi - som de forskellige enneagramtyper - typisk stiller krav til omverden, så er det lettere at være os.

At vi i stedet for at tage ansvar peger på andre og lever efter ubevidste regler eller love. Især i forhold til de nærmeste relationer.

Hvor kunne det være godt, hvis vi blev mere bevidste om dette.

Stil dig selv disse spørgsmål

Vil du gerne blive klogere på dine kærlighedskrav?

Prøv at sætte dig med en notesbog og skrive frit på de spørgsmål herunder. Det hjælper at skrive i hånden og at skrive frit uden at stoppe op.

Afsæt fx to minutter til hvert spørgsmål.

  • Hvad forventer du egentlig af din partner eller nære relationer?
  • Hvad er det, du ønsker, at din partner skal se hos dig, og hvad gør du for, at din partner kan få øje på netop det?
  • Hvad handler din frustration over din partner ofte om?
  • Hvilken nisse flytter med, hvis du kigger tilbage på tidligere forhold?
  • Kan du få øje på en gestus eller kærlighedshandling, som du egentlig har overset, fordi det ikke lige passer ind i, hvordan du gerne vil mødes? 

Når du har skrevet lidt på disse spørgsmål, så mærk efter, om der er noget, der er vigtigt for dig at opdage om dig selv i disse svar.

Træn din fleksibilitet

 Jeg er interesseret i, hvilken form for fleksibilitet eller smidighed i livet, der skal til, for at vi ikke bliver for rigide i vores principper.

Hvilken nysgerrighed og rummelighed, skal vi allesammen lære at vise overfor dem, der ikke er ligesom os? Måske vi kan møde hinanden på en måde, så det hele kommer til at glide lidt mere smidigt.

Lad os krydsbestøve hinanden med visdom fremfor at drukne i vores indbyrdes fordomme, kærlighedskrav og uhensigtsmæssige mønstre. 

De bedste hilsner
Flemming Christensen, Enneagram ekspert 

__________________________

Enneagramekspert Flemming Christensen har podcasten Hverdagspilgrim og udgiver en bog oktober 2018 'Enneagrammet og typernes indbyrdes relationer'. Lyt til podcasten her: https://apple.co/2Nxt6sa. Hjemmeside www.thinkaboutit.dk/blog

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvilke kærlighedskrav stiller du til din partner? Læs mere