Hvad gør sproget ved dig?

¿Habla usted español?

Jeg er i Argentina, hvor jeg skal tale til en konference om enneagrammet. Jeg er kommet nogle uger forinden, og her går jeg også ud på mine daglige hverdagspilgrimsvandringer. Det gør noget helt fantastisk at gå, og jeg har gået dagligt 80 dage i træk nu. 

Ud over at opleve verden til fods og at komme ned i tempo, så er det som om, at tankerne sorterer sig.

Jeg går mig først varm, og så dukker der næsten altid noget op i mine tanker, jeg har lyst til at undersøge nærmere. Og ved at gå på det, er det som om nye perspektiver og indgangsvinkler dukker op. Det bliver til podcasten Hverdagspilgrim.

Tanker om sprog

Denne dag tænker jeg meget over sprog. Når man er i et andet land, så er det altid lidt magisk at lytte til deres sprog. Dets melodi, rytme og intensivitet. Da jeg var ung blev jeg italiensk gift og lærte mig italiensk. Det er et smukt sprog, og det gjorde noget ved mit humør, udtale og temperament.

Her i Argentina taler folk spansk. Jeg kan ikke sproget, men jeg lytter opmærksomt til det. Det er som om, at der ligger en livsglæde og energi i sproget. Jeg kan mærke en længsel efter at kunne spansk. Men længslen handler også om noget dybere.

En mere livfuld version af en selv?

Jeg tror, der bor en meget mere levende og livfuld version af Flemming, som jeg har kontakt til, når jeg rejser i Italien eller her i Argentina. Det kunne være fantastisk at kunne tale sproget. Når jeg er hernede og sidder på cafe, og de begynder til at tale til mig på spansk, så har jeg bare lyst til at mumle med.  

Min ven Ole har sagt, at tysk er det bedste sprog at filosofere på. Gad vide om spansk er det bedste sprog at leve på.

Mærk efter

Har du har rejst til middelhavslandene eller Sydamerika og mærket hvilken glæde, gejst, kreativitet og vildskab, der er i sproget?

Hvad mon sprog fremkalder i os? Hvad fremkalder det i dig? Er du den samme, når du taler dansk, engelsk, tysk eller fransk?

Af og til glemmer vi at lytte til andre sprog, men prøv at gå på youtube og lyt til musik fra andre lande eller klip af film. Luk øjnene og mærk rytmen.

Åbn så øjnene og hold øje med kropssproget, og hvor trykkene falder i en sætning. Måske forstår du, hvad der bliver sagt uden at kunne sproget. Når vi ikke forstår med ørerne, bliver vi mere opmærksomme med de andre sanser.

Uanset er det interessant, hvad vores modersmål gør ved os. Nogle sprog er meget artikulerede, så alt lyder som et spørgsmål eller opråb, mens andre sprog, som det danske, er mere jævnt i tonelejet og afdæmpet.

Kan det mon påvirke vores personlighed, humør og måde at være i verden på. Eller er det bare en måde at kommunikere på, der ikke på den måde går ind og farver vores liv? 

Jeg tror det første.

De bedste hilsener

Flemming Christensen

 

<!--EndFragment-->

 

__________________________

Enneagramekspert Flemming Christensen har podcasten Hverdagspilgrim og udgiver en bog oktober 2018 'Enneagrammet og typernes indbyrdes relationer'. Lyt til podcasten her: https://apple.co/2Nxt6sa. Hjemmeside www.thinkaboutit.dk/blog

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
sproget - hvad gør det ved dig? Læs mere