Hold Fanen Højt På Kvindernes Internationale Kampdag

 Kvindernes Internationale Kampdag

Så blev det d.8 marts endnu engang. 

Et nostalgisk tilbageblik på den tid der gik, fylder mig med taknemmelighed over at være en del af netop denne spændende tid fra tresserne frem til i dag. En tid med mange store forandringer og på mange områder meget større frihed til kvinderne i Dagens Danmark.

Forandringer som minder om, at man altid i starten på noget nyt befinder sig i en eksperimenterende fase. Blandt summen af kreative hjerner udvikler tingene sig siden til individuelle, spændende løsninger.

Lod vi os begrænse af, hvad andre mener, at vi skal og bør, så levede vi sikkert stadig som i 1800 tallet med manden, som det patriarkalske overhoved.

Tanker og ideer om, hvordan vi skal leve, er noget vi selv vælger. Ligesom vi selv vælger, hvordan vi vil reagere på, at andre muligvis ikke kan forstå, hvorfor vi prioriterer på en anden måde end de selv gør. 
Vi har alle ret til at skabe os et sjovt og udfordrende liv baseret på vore egne værdier. Vi har lov til at eksperimentere og søge disse værdier. Og det er tilladt at træde ved siden af, indtil vi finder fodfæstet.

Sidste weekend var jeg ude at spise i Århus med en gruppe piger fra netværket Karriere Veninder, en rigtig hyggelig aften med masser af vin og god mad i en spændende kælder i den indre by.
Vi strakte os alders mæssigt fra omkring 30 til jeg selv på 50. Pæne piger med gode uddannelser og fordelagtigt ydre, ud af de 12 stykker vi var, var de tre i par forhold eller gift. Nogle få selvstændige og resten i lønmodtager jobs.
Jeg kunne ikke undgå at bemærke, at de fleste var meget tynde, nok 5 – 10 kg tyndere end det, der blev anset for at være slank for tyve år siden.

Dengang hvor bh’er blev brændt af og reklamen i hvert fald ikke skulle bestemme over kvinders udseende.

Da vi kom til præsentationsrunden var der pludselig en i vor midte, som kækt meddelte, at nu var hun 42 år og alle veninderne havde mand og børn, så hun følte sig udenfor.

Nu ville hun også have en mand, så hun havde meldt sig ind i et politisk parti, hvor der var overtal af mænd og hun ville opfordre vi andre til også at melde os ind.
Hun havde meldt sig ind i Liberal Alliance. Så langt så godt åbenbart for nogen i dagens Danmark.
 
En anden en kvindelig jurist midt i trediverne var bange for at spilde sit liv som single.

Jeg synes, det må være uendelig trist at stå ud af sin seng om morgenen med tanken på: Nå nu skal jeg spilde endnu en dag af mit liv.
 
Især som veluddannet med en god stilling og et pænt ydre og hvor man i øvrigt er sund og rask.
Jeg gjorde hende opmærksom på, at vi har kæmpet for retten til selv at bestemme og at det er da tosset at gøre alt muligt andet end at glæde sig over den og bruge den konstruktivt.
Et fravalg af en mulighed betyder jo blot, et tilvalg af noget andet.

Der er så meget man kan ønske sig, gøre udrette, opleve og overalt findes spændende, inspirerende mennesker til at gå et stykke ad vejen sammen med os.

Der findes mennesker i den tredje verden eller mennesker, der har mistet hus og hjem i en skovbrand, orkan eller borgerkrig, som ville prise sig lykkelige over at have denne kvindes privilegier.

Når vi taler kvindekamp kan jeg ikke lade være med at kikke lidt tilbage på min egen historie. Jeg hedder Hede til efternavn.
Et efternavn som forpligter, som efterkommere af en familie af fiskere og søfolk og før da en sørøver kaptajn, som blev hængt i Baltimore i 1789. 
En familie af fightere og oprørere,
hvor flere var dygtige musikere, en enkelt kom til at spille som musiker i det hvide hus i USA. Et navn som jeg har fra min mødrene side.

Min mormor lærte at som datter af en fattig fisker med i alt seks børn, var der ikke udsigter til at få noget foræret. Dengang kom de tidligt ud at tjene på en gård. Gårdfolkenes børn havde tjenestefolkene til at pudse deres træsko, min mormor som hed Olga stod før op for også at pudse sine sko.

Olga lærte mig, at jeg aldrig skulle gå på akkord med uretten. Det gjorde hun heller ikke selv. Min mormors store ønske var at komme i maler lære. Det var der vist ikke mange kvinder, som gjorde på den tid.

Hun var en sej kvinde, som bidrog til husholdningen ved til tider at have op til tre jobs på en gang. Bl.a. var hun økonoma i et fængsel.
Hun lavede god mad, så hun oplevede som den første ikke at få maden kastet i hovedet igen af fangerne. Et talent der gik i arv til først min mor og siden jeg selv.

Min morfar var spillemand og glad for damer og kunne lide at tage ud og more sig og finde på at sælge mormors kobber ting, hvis han lige manglede lidt kontanter, så bølgerne gik ofte højt i det lille hjem med fire børn. 

Min mor så godt ud og levede livet. I skolen gik det mest ud på at lære udenad og  så var der den daglige kamp med drengene i frikvarteret. Så den gik hun ud af efter syvende klasse, der var ikke så mange muligheder dengang, hvis man ikke kom fra en velstillet familie.
Hun fik et ophold på husholdningsskole foræret af sin daværende kæreste, så hun kunne forberede sig til ægteskabet.
Den husholdnings skole sagde ikke min mor så forfærdelig meget. Hun kunne vist bedre lide at ligge på stranden. 
Siden stod hun først i lære som klinik assistent og siden i forretning, købte sig en motor cykel og en tysk bog, rejste til Tyskland og lærte tysk.
I Odenses natteliv mødte hun min far, som var tegner og litograf, blev gravid med mig, hvorefter de blev beordret gift af min farfar.
Min far åbnede en skotøjs butik, hvor han tjente mere på en dag end på en hel uge som litograf. 
Min far beholdt dog begge jobs i starten og min mor passede forretningen.
Ægteskabet holdt i to år. Senere blev min mor gift igen og jeg blev adopteret af hendes mand nummer to og nu vi taler 8 marts, vil jeg lige fremhæve, at dengang var det almindeligt, at kvinderne gik hjemme og passede mand og børn.
Min nye far var selvstændig revisor og vi manglede ikke noget. Men ligesom det var tilfældet ved min mors foregående mand, var der ikke noget, der hed udenlands rejser. 
Det var sommerhus og søndagsture rundt i Danmark.

Men med vor baggrund er der en naturlig udlængsel i blodet.
Samtidig gjorde charter turismen med Spies og Tjæreborg sit indtog og min mor meddelte, at nu ville hun have et job.

Min far sagde, min kone behøver ikke at arbejde. Men min mor fik et job og kom siden hjem fra charter rejser med masser af spændende gaver.

Endnu et skridt var taget væk fra, at manden bestemmer det hele og det at skulle bede sin mand om lomme penge.

Her er jeg så, næste generation. 

Jeg har taget sproglig studenter eksamen og uddannet mig på Kolding Design Skole og siden til grafisk designer.

Jeg driver i dag en selvstændig bed & breakfast forretning som min mor også gjorde det i sin tid. 
I ti år var mit hus beboet af en række faste beboere fra rundt omkring i verden. Det var spændende og lærerige år, inden jeg for en del år siden besluttede at gå over til 100 % bed & breakfast. I perioder bor her mennesker fra den øvrige verden et par uger eller måneder ad gangen og jeg får et spændende indblik i andre mennesker og kulturer.

Før jul fik jeg en bryllups invitation fra en indisk ingeniør, der havde boet her i 2009. 
Jeg har i tidens løb boet sammen med to kærester her; først en dansk fyr ved navn Søren og nogle år efter Mike fra Caribien, som jeg havde mødt på en ferie i Spanien. Der med sit store rasta hår lignede en tro kopi af Bob Marley.

Før dem og før jeg flyttede til Vejle for tyve år siden, var der en del forskellige kærester både danske og udenlandske.

I dag er jeg single og det har jeg det godt med.

Muligheder har budt sig, men det har ikke været det rigtige. 

Jeg ser det som et privilegium, at vi i dag har friheden til at vælge selv.

Meget af min tid går med at sætte mig ind i nye ting som meditation, selvudvikling og sund livsstil og selvfølgelig at opsøge kunstnerisk inspiration og omsætte det i malerier. Jeg inspireres af mennesker. Verden der kommer ind ad døren, følelser, rejser, politik, selv udvikling og hvad der i øvrigt sker ude i verden.

Jeg håber at kunne bidrage til at skabe forandring, så mange kan få det meget bedre. Så vi sammen kan finde overskuddet til og muligheden for at forbedre hverdagen for andre ude i den store verden, der ikke er lige så priviligerede.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kvindernes Internationale Kampdag - Hold Fanen Højt. Læs mere