Menneskerettigheder og LYKKE

Jeg funderede engang over hvad det egentlig er man bliver lykkelig af. De øjeblikke hvor jeg har været mest lykkelig, er de øjeblikke hvor jeg har gjort noget for andre, eller jeg har fået høsten af at have gjort noget for andre. Modtagelsen af anerkendelse og beundring. Det kan ihvertfald gøre mig lykkelig at opleve begge dele. At give og at tage.

Efter denne fundering kom jeg frem til at det siger sig selv at man ikke kan være lykkelig, hvis ens omgivelser er ulykkelige. Derfor er det ekstremt vigtigt at gøre andre lykkelige og glade, for det er det du selv bliver lykkelig af.

Jeg har altid været en stor tilhænger af menneskerettigheder. De siger hvilke rettigheder vi har, men hov, hvis vi skal have disse rettigheder skal vi jo også anvende dem den anden vej rundt. Da jeg fik denne erkendelse, satte jeg mig ned og skrev menneskerettighederne op, en for en, og skrev de pligter disse rettigheder egentlig indebærer. De følger her:

 1. Vi er alle frie og lige. Behandl andre som frie individer, der har retten til deres egne meninger. Men pas først og fremmest godt på dig selv. Spis sundt og sov godt. Uden mad og drikke duer helten ikke. Hold måde, og pas på overdreven brug af alkohol og drugs.
 2. Lad være med at gøre forskel på folk. Din næste er ligeså meget værd som dig. Prøv på ikke at gøre mod andre, som du ikke ønsker, at de skal gøre mod dig. Prøv at behandle andre, som du ønsker de skal behandle dig.
 3. Retten til liv. Hjælp andre til et bedre liv. Begå ikke mord. Sørg for at trives og lykkes i livet.
 4. Intet slaveri. Hvis du ser andre udnytte andre, så hjælp de undertrykte fri af slaveriet, og hjælp den der undertrykker til at handle ud fra helet.
 5. Ingen tortur. Hvis du ser at nogen bliver pint eller plaget af andre, så hjælp dem fri af det.
 6. Retten til at bruge loven. Betragt din næste som en del af dit liv. Gør ikke noget ulovligt. Hvis din næste gør noget ulovligt, så brug loven. Du har været med til at beslutte demokratiets regler. Støt en regering der har som mål at regere til gavn for hele folket.
 7. Vi er alle beskyttet af loven. Brug loven når du ser uretfærdighed. Bekæmp ikke en person der mener det godt.
 8. Retfærdige domstole. Gå til domstolene om nødvendigt. Sandheden overvinder alt.
 9. Ingen ubegrundede tilbageholdelser. Lad andre gå, hvis de ønsker det. Brug aldrig vold.
 10. Retten til at få sin sag prøvet. Brug domstolene og demokratiet.
 11. Uskyldig til andet er bevist. Beskyld ikke din næste for noget han ikke har gjort. Fremlæg beviser for uetisk adfærd, eller lad være med at beskylde nogen for nogetsomhelst.
 12. Retten til et privatliv. Giv et menneske der ønsker stilhed og fred, den ro og hvile det ønsker.
 13. Frihed til at flytte. Tilbagehold ikke andre, hvis de ønsker at rejse. Lev efter devicen: Vær villig til at opleve alt. Så vil du være istand til at se din næste i øjnene, og lade være med at opføre dig irrationelt, hvis din næste gør det. Du og din næste har retten til at vende den anden kind til, og flytte din krop væk fra irrationel opførsel.
 14. Retten til asyl. Lad andre få del af dit overskud, hvis de har behov for det. Hjælp dem til at kunne klare sig selv. Dette gøres bedst ved at uddanne dem i livet. Menneskerettighederne er universelle. Uddan dem i dem.
 15. Retten til en nationalitet. Lad din næste have sin identitet og nationalitet.
 16. Retten til ægteskab og familie. Mænd og kvinder har samme rettigheder. Ær din far, din mor, dine børn og din familie. Respekter og hjælp dem. Tilgiv dem, hvis de har forbrudt sig mod dig. Vær ikke utro eller løsagtig. Vær kærlig og hjælpsom mod børn.
 17. Retten til dine egne ting. Stjæl ikke.
 18. Tankefrihed. Respekter og tolerer andres livsanskuelser eller religiøse overbevisning. Vær et godt eksempel for andre.
 19. Talefrihed. Lyv ikke, hverken for dig selv eller andre. Giv andre luft for deres meninger, og forstå hvad de siger, inden du afbryder og eventuelt modargumenterer. Rationel opførsel, kan siges at være evnen til kun at gøre det mod andre, som de let kan opleve. Både i tale og handling. Ytringsfrihed skal ses i lyset af alle andre menneskerettigheder.
 20. Mødefrihed. Lad folk protestere, så længe de overholder loven.
 21. Retten til demokrati. Respekter demokratiet. Din næste er din ven, og hvis i bor i et demokrati, har i selv været med til at skabe reglerne.
 22. Retten til socialt velfærd. Hjælp din næste, så vil han eller hun hjælpe dig. Beskyt dit miljø og dine omgivelser og gør dem bedre.
 23. De arbejdendes rettigheder. Træk på samme hammel. Vi er alle i samme båd. Vær til at stole på. Opfyld dine forpligtelser. Vær flittig, dygtig og kompetent i det du gør her og nu.
 24. Retten til fritid. Hold fri og slap af med din næste, når du har gjort dit. De mennesker der har evnen til det, yder før de nyder, og derved opnås glæde. Hvis din næste nyder før han eller hun yder, så hjælp ham eller hende til en lykkeligere tilværelse, igennem arbejdet for en bedre verden for os alle.
 25. Retten til en seng og noget mad. Hvis din næste ikke har en seng eller noget mad, så hjælp ham eller hende i første omgang til disse livsnødvendigheder. Uddan derefter næsten i at klare sig selv.
 26. Retten til uddannelse. Giv din næste uddannelse der fører til et bedre liv, det vil også sige uddannelse i menneskeret og etisk opførsel i livet. Smil til verden, og verden smiler til dig, er den bedste uddannelse du kan give dine børn.
 27. Kultur og ophavsret. Stjæl ikke andres ideer.
 28. En fri og retfærdig verden. Hjælp dine omgivelser til en bedre tilværelse, så bliver du selv mere lykkelig. Hvordan kan du være lykkelig, hvis dine omgivelser er ulykkelige?
 29. Vores ansvar. Lev livet under devicen, total frihed under ansvar.
 30. Ingen kan tage disse rettigheder fra dig. Lev med menneskerettighederne, og skab et bedre liv, for dig selv og for din næste igennem etisk adfærd.

Verden er til for os alle. Vi er i samme båd.

Otto Krog

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Menneskerettigheder og LYKKE