"Skrivekur" - om online terapi

Det er umuligt at føre terapeutiske samtaler online. For ti år siden ville jeg været helt enig i udsagnet. I dag siger jeg, ja, det er muligt. I dag ved jeg at for nogle mennesker er det en god hjælp at kommunikere med sin psykolog online. Hvordan ved jeg det?

Jo, fordi jeg har læst mange forskningsresultater, læst litteratur indenfor området, og fulgt debatter, både her i Danmark, og i andre land. Jeg har deltaget i konferencer, taget kursus og testet det selv.

Vore liv rummer mange mulige historier. Nogle bliver fortalte, mange bliver desværre overset og/eller glemt. Desværre, fordi der i de ikke-sagde historier kan ligge muligheder for vækst og livsglæde.

Jeg møder klienter som fortæller at de aldrig har oplevet en hyggelig jul, aldrig følt sig elsket, eller altid har blevet drillet på skolen. Det er oplevelser som bærer med sig stor sorg og smerte. Oplevelser som setter selvværd på lavblus, og jager væk troen på at de duger til noget. 

Både gode og dårlige oplevelser har en sneboldeffekt. De kan blive større og større med tiden. Det er som om nye oplevelser fæster sig til de oprinnelige oplevelser. Hvorfor gør de mon det?

Vi skal hver dag forholde os til tusindvis af sanseindtryk, og hvis vi ikke sortere og filtrere nogle af de indtryk fra, bliver vi totalt overbelastet. Vor hjerne magter ikke at modtage og bearbejde alt vi ser og hører. Hjernen vælger fra. Det kaldes kognitiv økonomisering.

I den sorteringsprocess sætter vi fokus på det vi for øjeblikket er optaget af, og af den grund bliver vi ikke så opmærksom på forhold som måske kunne have afkræftet flere af vore antagelser. Snebolden ruller, og vokser sig større og større. Det betyder at hvis vi ikke føler os elsket kan vi automatisk gå rundt i verden og søge beviserne for den overbevisning.

Det betyder at mange af vore overbevisninger vil skabe negative historier. Historier om den ulykkelige barndom, den ensomme opvækst, den kærlighedsløse familie, den udugelige dreng, den uelskede pige o.s.v. o.s.v. 

Historier som er smertefulde at bære, og kan give stor trished, angst, uro, og endog depression. Historier som blokkerer for muligheder, fordi han eller hun mangler troen på at noget kan blive til noget. Vi våger ikke at gripe sjansen når den kommer, eller ser måske ikke at det er en sjanse der ude klar til at gribes.

Oplevelsene har været der, historiene er skapt, smerten er stor og oplevelsene skal bearbeides for at kunne bæres videre med mindre smerte. I det arbejdet ligger der også muligheder til at opdage, og fortælle andre historier om sig selv, og sin opvækst. Historier som er levede, og bare venter på at blive fortalt. Historier som vil kunne give en anden nutid og fremtid. 

Det var en jul som var hyggelig fordi......, jeg huske min ven og jeg....., min mormor var en...., min yndlingslærer...., min far og jeg.... Det talte eller skrevne ord kan få de usagde historier frem. Det var måske ikke altid, eller aldrig. Nogle ganger var det, men måske ikke altid. Det skjedde også at.... o.s.v. 

Det at dele sin historie, og arbejde sammen med en psykolog online handler meget om en "chipping away" process. Når du skriftliggør din historie, dine antagelser og overbevisninger, og finder ud hvorfra det kommer, og smider nogle af de væk, vil der dukke frem muligheder for andre historier. Historier hvor du kan øge dit selvværd, og troen på at du duger. Historier hvor du kan blomstre, og arbejde med at våge at gribe dine nyopdagede muligheder.

Kit Jensen 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
"Skrivekur" - om online terapi. Læs mere