Positiv psykologi - kan depression kureres

Der er brugt milliarder af forskningskroner uden at finde svar på hvordan depression kan kureres, eller hvorfor så mange mennesker rammes af depression og stress. På trods af øget velstand, og et tilsyneladende enklere liv, får desværre flere og flere børn, unge og forældre ondt i livet.

Den gåde prøver Seligman og hans forskerteam at løse. De har gået igennem tilgængelig litteratur og etableret en mengde forskningsprojekter i håb om at finde svar. I dag har de nogle af svarene, og den viden har de samlet indenfor retningen Positiv Psykolog. 

Jeg har fulgt Seligman og hans team i mange år. Læst mig op, deltaget på konferencer, taget kursus, og blev efter nogle år klar til at holde mine egne foredrag, workshops, blogge og hjælpe mennesker med at etablere rammene for 'det gode liv'. 

Seligman og jeg har en ting til fælles. Vi er begge vaskeægte pessimister, eller skal jeg sige var. Seligman mener at ingen seriøst kan arbejde med positiv psykologi uden at de ved hvad det vil sige at være en pessimist. Jeg er så enig med ham. Jeg ved hvad det handler om, selvom jeg i dag kan beskrive mig selv som en realistisk optimist. 

Tal Ben-Shahar er også en af psykologerne indenfor den positive tradition. Han pointerer at vi mennesker er mennesker på godt og ondt. Det betyder at alle følelser og tanker er et produkt af vor menneskelige natur, og deraf har lige stor værdi. Nøgleordet er accept. Tal er god til at vise hvordan positiv terapi  integrerer kognitiv terapi, løsningsfokusert terapi, klient-centrert terapi (Carl Rogers) og mindfulness. 

New Age og fokus på positiv tænkning har ødelagt enormt meget for den seriøsitet positiv psykologi står for. Hvorfor siger jeg det? Jo, fordi New Age og 'quick fix' til lykken ikke har noget med positiv psykologi at gøre. Aviser trykker artikler hvor der bugner af misforståelser. Positiv psykologi handler ikke om hvordan du skal vende enhver dårlig situation til en god situation, smile til alt og alle, eller hvordan du ved at tænke positive tanker får opfyldt din drøm. Enhver der ønsker at opnå noget ved hvilket hårdt arbejde der ligger bag. Selvhjælpsgururerne får folk til at tro det er nemt. De proklamerer at succes er en ret linie fra A til B, og bare vi køber guruens bog, så kommer det lykkelige liv af sig selv. Det er så uetisk, og det er så fejl. Jeg bliver harm når en selvbestaltet guru kaster blår i øjerne på os mennesker.   

Jeg bruger positiv terapi som en af flere metode, både i min onlineklinik og i min traditionelle klinik. Hvis I ønsker at læse mere om positiv psykologi ligger min artikkel ´Positiv psykologi´på forsiden af portalen LevLykkelig. Scroll ned i bunden og du vil finde den. I kan også gå ind på www.psykologonline.net  der jeg blogger om bl.a. positiv psykologi. På www.skagensAvis.dk trykker de Begejstringsklummen. En klumme skrevet af kulturformidler Bibi Lindegren og undertegnede. Der kan I læse vore intervju med mennesker i Skagen der repræsenterer glæde, optimisme, muligheder, styrker og næstekærlighed i det virkelige liv. 

Kit Lisbeth Jensen

Psykolog, og specialist i klinisk psykologi.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Positiv psykologi - kan depression kureres. Læs mere