Online terapi er godt på vej til at blive mainstream psykologi

I 1998 flyttet jeg til Skagen. Til byen, hvor Holger Drachmann i juni 1904 skrev:

 "Der er - Og det er sagen. Hvad Tiden saa blir til: der en en "sjæl" i Skagen som aldrig ældes vil" 

Ordene går lige ind i mit hjerte, og hver dag fornemmes byens særlige "sjæl". En "sjæl" så stærk og levende som jeg aldrig vil flytte fra. 

Hvad med din karriere, var spørgsmålet fra mange den gang? Jeg havde sagt op et spændende arbejde i norsk psykiatri, og selvom det var med blandende følelser, glædet jeg mig til at begynde arbejdet som klinisk psykolog i Skagen kommune. Et arbejde jeg havde i rigtig mange år. Men, så er det den "sjæl" og selvom Svend Brinkmann er optaget af, at vi skal "stå fast" og undgå udviklingstrangen, så er det for mig ikke muligt. Jeg er alt for kreativ, innovativ og søgende til at stå fast, og fordi jeg brænder for mit fag, bor i Skagen, så er det i Skagen jeg virkeliggør mine drømme. Ikke mindst, drømmen om, at gøre psykologen mere tilgængelig for mennesker der har brug for hjælp nu, men som ikke har tiden, modet eller overskuddet til, til at møde op på psykologens kontor.  

I fem år har jeg mødt mennesker i det skrevne ord. Tanken gør mig ydmyg og taknemmelig. Tænk, at så mange har ønsket at dele sin historie med mig. Nogle har mødt mig en gang, måske af ren nysgerrighed, andre har mødt mig to, tre gange, og nogle har haft længere forløb. Det at møde psykologen i det skrevne ord passer ikke for alle. Det er vigtigt, at han eller hun kan lide at udtrykke sig skriftlig, og er villig til at gå ind i en terapeutisk proces der ikke adskiller sig så meget fra en terapeutisk proces i et traditionelt forløb. 

- der er en sjæl i Skagen..... Det at være tilgængelig for mennesker der har brug for hjælp handler om, at være tilgængelig på flere teknologiske platforme. I arbejdet med at skrive bogen "Fra offline til online; Internetbaseret rådgivning og terapi" blev det tydelig for mig, at vi i Norden manglet en videoplatform for fortrolige samtaler mellem behandlere og klienter. Mange brugte Skype, der har lige mange sikkerhedshuller som en sil. Jeg tror professionelle behandlere vil undgå Skype, hvis de ved, hvad de kan udsætte sine klienter for. Ok. Den innovative psykologen tager nu inititativet til, at udvikle en videoplatform der har sikkerhed i fokus. Endelig får vi en videoløsning, der psykologen kan møde sine klienter på skærmen i forvisning om, at her er etikken i orden. 

Det betyder, at nu har jeg en multipraksis. Jeg møder klienter i det skrevne ord, på videoskærmen og ansigt til ansigt i klinikken. Online terapi er ikke længere science fiction, men er godt på vej til at blive "mainstream psykologi" som den norske psykologspecialist Svein Øverland skriver på sin blog. Vi er efterhånden flere der ønsker at møde den anden der den anden er (Kierkegaard). Sidst i oktober skal jeg derfor undervise på Dansk Psykolog Forenings kursus "Kom godt i gang med E-terapi". Jeg glæder mig meget til at møde kommende internetpsykologer, samtidig som det er en dobbeltglæde, at foreningen ønsker mig som underviser. Håber det er ok, at jeg bliver lidt stolt. 

Spørgsmålet der blev stillet i 1998 "hvad med din karriere" er jeg ikke så optaget af, sålænge jeg kan arbejde med det jeg brænder for. En lille tanke kommer snigende ind her til sidst; jeg står faktisk fast. Jeg står fast i Skagen. Måske, er det når vi står fast, at vi udvikler os - på den gode måden! Eller?

De bedste hilsner fra 

Online psykolog Kit Lisbeth Jensen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Online terapi er blevet mainstream psykologi. Læs mere